Renesansa live band elektronike

Razvoj tehnologije, njena pristupačnost, dostupnost te posljedični utjecaj na razvoj elektronske glazbe već je nekoliko puta ispričana priča. Evidentna je također i svojevrsna inflacija DJ-a na glazbenom tržištu. Barijere koje su prije predstavljale skupa oprema te dostupnost glazbe isključivo na pločama danas to više nisu. Dovoljno je računalo te eventualno kontroler za svega par stotina kuna kako bi se počelo eksperimentirati, a već za pokoju tisuću kuna moguće je pribaviti pristojnu performans opremu.

Takve okolnosti pružile su priliku mnogim talentiranim pojedincima koji ju inače ne bi imali. No s druge strane, takve okolnosti dovele su i do svojevrsnog povratka na tradicionalnije vrijednosti u novom obliku koje sve više dobivaju na značaju unazad posljednjih par godina. Radi se o bendovima koji instrumentima izvode glazbu inače karakterističnu za DJ set. Kada se u obzir uzme vječni obrazac iz povijesti umjetnosti gdje se svako stilsko razdoblje javlja kao reakcija na prethodno, onda se ovakav vrijednosni povratak zapravo može smatrati i očekivanim.

Band _live4 (1)

Doduše, teško da je itko imao ideju iole blisku ovom zaokretu kada su razvijene prve ritam mašine, čija svrha je bila jeftinija zamjena za bubnjara na tipu gaža koje su bile sve, samo ne manifestacije umjetnosti, barem u većini slučajeva. Nakon što su se njih domogli prvi virtuozi elektronske glazbe i postavili temelje širokog glazbenog polja gotovo nepresušnih estetskih mogućnosti i popratne katkad više, a katkad manje apstraktne poetike malo tko je još uvijek razmišljao o instrumentima, a kamoli previđao da će jednog dana bubnjari oponašati ritam mašine, stvorene da oponašaju njih.

808-Drum -Kit (1)

Tek unazad posljednjih par godina kada je tehnologijom elektronska glazba postala umjetnošću zapisa više nego ikad, dogodio se procvat njene instrumentalne izvedbe. Danas skupine poput Mount Kimbie, Caribou live, Brandt Breuer Frick Ensemble, Electro Guzzi, Bonobo (live band), Pantha du Prince & The Bell Laboratory pomiču granice elektronskog zvuka s izvedbom živih instrumenata. Povezavši moć glazbenih strojeva s ljudskom kreativnošću i ekspresijom na pojedinačnim instrumentima otvorili su vrata sad tek beskrajno nepresušnim stvaralačkim mogućnostima.

Live Band (1)

Live izvedba koja zvuči kao DJ set, a uključuje instrumente često je vrlo zahtjevna što se tiče tehnike, vještine, tajminga, međusobnog razumijevanja muzičara, pa čak i njihove kondicije te su takvi projekti zbog toga poprilično cijenjeni, a njihova percipirana vrijednost čini se da je u sve većem porastu.

Zagreb, koji je unazad par godina postao prava metropola što se tiče elektronske glazbe, ne zaostaje niti u ovom izvedbenom umjetničkom pravcu elektronike. Zahvaljujući projektima kao što su ABOP, Tannu Tuwa i Kozmodrum zagrebački clubberi imaju priliku iskusiti i drugu, instrumentalniju stranu elektronike. Neke od tih projekata ćemo uskoro i nešto detaljnije predstaviti putem našeg medija.

Neven Prišuta