Elektro-nomadi u krilu Šumadije

Cutting-edge glazba + lokalni kulinarski specijaliteti + 48 sati na zelenim obroncima + privremena autonomna zona = +++ festival. Kako? Uzeli su stvar u svoje ruke!

Akcija kreće 3.7., pa imate desetak dana za spremanje, a organiziran je i prijevoz iz Beograda. A zašto, pitate? U Šumadiji, usred gore kraj Čačka, odvit će se istinski neuobičajen festival, na kojem neće manjkati suvremenih istraživača techna, kao niti naprednih struja ostalih žanrovskih mutanata elektronske glazbe. Kickstarterom se prikupio novac za posebno uređenje i Funktion One ozvučenje pozornice, a za ispunjenje gastronomskih poriva plesača, na pladnju će se naći balkanski i drugi specijaliteti, od kojih će se neki pripremati isključivo sa sastojcima koje će dobrovoljni izviđači prikupiti u šumi. Glazba non-stop!

Jedan od organizatora je Bane, čije se ime veže uz beogradski klub Drugstore, poznat po radikalnom i progresivnom klupskom programu (tamo su za Novu svirali Ancient Methods i Svengalisghost!). On sam je nedavno svirao kӣr live-act u Zagrebu, umiksavajući u techno ritualne, plemenske i post-industrijske motive. Porazgovarali smo o potrebi za ovoliko bogatim duhovnim i tjelesnim sadržajem u današnjoj nekulturi.

Što vas je navelo organizirati festival techno i eksperimentalne glazbe u šumi usred Srbije? Nije li taj pristup svojstveniji trance plemenima?

Okupljanja u prirodi i slušanje/izvođenje glazbe u takvom okruženju svojstveno je većini civilizacija još od prapovijesti i svakako ima svoje ritualno porijeklo. Budući se ideja rodila između pokretačkih snaga organizacije Dis-patch i klubova 20/44 i Drugstore – gdje svi dijelimo posvećenost eksperimentalnijoj strani elektronske muzike – ovakav proojekt je bio logičan slijed događaja i, naravno, donekle rezultat naše zasićenosti koncertima, zabavama i festivalima koji se odvijaju u standardnom urbanom kontekstu, bez puno iznenađenja kad je u pitanju “društveni” potencijal jednog muzičkog događanja. S druge strane, dijelimo i afinitet prema boravku u netaknutoj prirodi i spajanju neočekivanih sastojaka, kako bi se dobila neka sasvim nova i nepredvidljiva cjelina, jer to najčešće i jest ono za čime svi tragamo kad smo u potrazi za novom, uzbudljivom glazbom.

Plusplusplus Text 2

S druge strane, ovo nije niti techno niti festival eksperimentalne glazbe, pa na kraju krajeva uopće i nije festival. Mi ga izbjegavamo tako nazivati, jer ne vidimo ovdje “prvi” i “drugi” festivalski dan, već jedno jedinstveno iskustvo, jednu cjelinu koja nadilazi fizičke i energetske kapacitete većine posjetitelja. To je sasvim u redu, i to je možda jedino što je “festivalsko” u našem konceptu. Žanrovski dijapazon muzike je dosta širok, i trudimo se u tom smislu pratiti prirodne cikluse i na taj način ostvariti idealan flow glazbe u skladu sa izlaskom ili zalaskom sunca, različitim periodima dana i slično. Što se tiče primata trance događaja u ovom polju, kako na našim prostorima tako i šire, to nam samo govori o razdvojenosti naše scene – žanrovi i “plemena” su prilično razdvojeni. Međutim, situacija se ubrzano mijenja, u pozitivnom smislu, a ideja iza +++ je upravo napraviti jednu novu konstelaciju u kojoj se sreću uticaji post-hippie festivala, trance partyja, etno-turizma i još mnogo toga. Zato +++ vidimo kao otvoreni poligon koji će steći svoj pravi društveni identitet tijekom ovog prvog pilot izdanja. Glazbeno, određujemo mi, ali ostavljamo i prostor za neke neočekivane situacije i učešće posjetitelja, prije svega kroz prisustvo Create Digital Music, jednog od najrenomiranijih blogova posvećenih suvremenoj glazbi i tehnologiji, koji će imati svoj mini-program u jednom od šatora. Na kraju krajeva, svi će učesnici i posjetitelji zajedno kreirati kako fizički, tako i socijalni ambijent koji nas očekuje u prvom tjednu srpnja.

Sudeći prema materijalu u najavi, cilj vam je ispreplesti nekoliko glazbenih pravaca i scena. Koja je svrha toga – očekujete li mutacije?

Neminovno smo svjedoci kako se i 2015. godine glazbenici i dalje drže svojih usko određenih “kasti” i da se rijetko miješaju. Odavno postoji izvjesni, donekle nezreli animozitet između svirača i button-pushera, no dolazi trenutak nadilaženja takvih razlika. Svaka interakcija uvijek budi novu inspiraciju i suradnju, i to je trenutak kada se pomiču granice i nastaje nešto zaista novo. Budući da je Dis-patch (festival) radio na ovakvim sučeljavanjima čitavo jedno desetljeće tokom dvijetisućitih godina, i bio inspiracija za generaciju suvremenih glazbenika s ovog područja, +++ svakako nastavlja tu tradiciju i pokušava je staviti u jedan još svježiji okvir. Događaj koji traje 48 sati, i koji ima specifično mjesto održavanjadefinitivno vas na neki način primorava napustiti bilo koje predrasude koje možda imate, i da prenabregnete konformistički sindrom kasnog izlaska u velegradu, kontekst u kojem je “publika” prilično ne-uključena i arbitrarno posjećuje događaje bez puno obraćanja pažnje na samu glazbu. Naravno, program je vrlo pažljivo planiran, tako da će se svaki izvođač na neki način nadovezati na prethodnog, a na publici je pronaći svoju nit u tom relativno dugačkom dvodnevnom toku bez pauze.

+++ festival je neprofitan i bez sponzora, a otvoren je i Kickstarter za uređenje stagea. Zašto niste htjeli uzeti pare i koja je dugoročna prednost tog pristupa?

Ovo je tema kojoj se mora dati vremenski i društveno-socijalni okvir da bi se razumjela na najbolji način. Nacionalizam nošen na krilima distorziranog neo-liberalizma u kojem se brčka naš kulturni milje je rasadnik jedne porazne (kulturne) politike, koja se razvijala posuđujući najlošije a odbacujući ono dobro iz oba sistema na koja se ugleda – kako zapadno-kapitalističkog, tako i onog socijalističkog. Državne institucije koje bi trebale biti tu kako bi podržale nekomercijalne umetničke projekte, provode takozvanu menadžersku, a suštinski elitističku politiku u kojoj svako navodno treba pronaći svoje tržište i na njemu opstati prodajući se raznim brend-menadžerima. A zašto – da bi na kraju lanca njihovi “top menadžeri” bili sretni i zadovoljni, ispunili svoje kvote i poveli prijatelje na “prestižnu” zabavu koju organizira ili sponzorira njihova kompanija, i poslali jako pozitivne izvještaje u svoje regionalne kancelarije, sa zavidnim količinama prodanog pića ili cigareta. U drugoj krajnosti, produkcija državnih institucija iz polja kulture je uglavnom sramotna. Ima li kulturna scena bilo kakvu korist i vrijednost od svega toga – na kraju fiskalne godine to više nikoga nije ni briga.

Naš pristup je takav da se cijela produkcija financira od strane ljudi koji svjesno podržavaju projekt, bilo putem priloga putem Kickstartera, bilo aktivnim učestvovanjem u organizaciji (koja je postavljena na isključivo volonterskoj bazi) ili osnovnim instrumentom – kupovinom ulaznice. Dugoročni cilj je izgradnja zajednice ili mikro-scene koja osvještava svoje interese i način na koji podržava događaje i inicijative koje se pokažu kulturno relevantnim, oslobođene uređivačkih intervencija brend-menadžera ili dnevno-političke podobnosti. Oslobođene potrebe za velikim brojkama – posjetitelja, prodanih ulaznica, tokena.

Zamislimo, na primjer, da je portal Pitchfork pisao o novom singlu Garavog Sokaka? Ekstaza medijske pokrivenosti bi vjerojatno zasjenila i poslijednja dostignuća ili padove “najboljeg tenisača na planetu”, koji vas u Srbiji čeka na kiosku svakog jutra. Ali kad svjetski mediji pišu o izvanrednim učincima umjetnika ili glazbenika kao što su Kompleks, Repetitor, Vvhile ili 33.10.3402, takve informacije se vrlo brzo utapaju u moru nebitnih postova i feedova i ostaju nezapažene. Pristup koji se trudimo postaviti sa +++ nam pruža slobodu da budemo savjesni selektori programa u najširem smislu te riječi, i da pokušamo u tom smislu biti konkurentni na svjetskom nivou, uz snažnu podršku za lokalnu i regionalnu scenu na koje se program za prvi +++ najviše i oslanja.

Nastupa ekipa iz Srbije, Makedonije i Bugarske. Koju poveznicu nalaziš u elektronskim scenama na ova tri područja?

Sve tri scene su jako različite, dok je zajednički činilac techno u različitim inkarnacijama. Kao i izvjesna izolacija u prethodnom periodu, koja je ograničavala mlade glazbenike u nabavi opreme, opremanju studija i slično. Naravno, i sve prisutna besparica, ranije i nemogućnost slobodno putovanja u pravcu zapada. Beograd i Novi Sad možda imaju najsadržajnije kalendare događanja, mada ni Sofija nimalo ne zaostaje. Možemo detaljnije govoriti samo o sceni u Beogradu, koja je istovremeno uzbudljiva i raznovrsna, ali i prezasićena istim. Tek svakih pet godina pojavi se neko novo DJ ime ili live izvođač koji otvori poneko novo poglavlje, ili svojim zvukom osvježi ponudu partyja i koncerata koji se beskonačno ponavljaju i rotiraju iz vikenda u vikend. I to je definitivno nedovoljno ako se ima u vidu veličina grada i neka pretpostavljena “živopisnost” naše kulturne scene. Također, ima previše DJeva u odnosu na ljude koji predstavljaju originalnu glazbu, ali i tu se stvari polako mijenjaju i u narednim mjesecima će se pojaviti nekoliko zanimljivih izdanja srpskih producenata za strane izdavače, i to uglavnom na vinilu.

Ono što je jako lijepo vidjeti je da zbog jezičkih i kulturoloških veza zaista ima smisla raditi na jačanju povezanosti između, u našem slučaju, Srbije i Juga, jer smo do sada najčešće bili okrenuti suradnji sa Slovenijom, Hrvatskom i tom iluzijom da je sve što dolazi iz pravca Zapada svakako kvalitetnije i uzbudljivije od onoga što imamo na domaćem terenu. A poslijednjih godina imamo sve bolje izvođače, i zato se radujemo budućim razmjenama i suradnjama s ovim zemljama, ali i Grčkom, Turskom, Kosovom, Albanijom… Dijelimo isti geografski, kulturni prostor i povijest, tako da tu leži i veliki potencijal za nešto novo i autentično, što može izbjeći zamku globaliziranog internet trenda koji je serviran “odozgo”, sa zapada ili sjevera. Naravno, jako nam je drago što će s nama ponovo biti Octex, već dugo jedan od najboljih elektronskih glazbenika iz Ljubljane, koji je prije točno 10 godina nastupio na Dis-patch festivalu.

Osim glazbe, +++ pruža i narodne specijalitete za gurmane, a čitav je koncept i ekološki osvješten. Možeš li mi reći više o tim i takvim dodatnim sadržajima, kao i njihovom značaju u razvitku kulture?

Glazba jest u srcu našeg koncepta, i glazbom se bavimo već jako dugo, zbog tog iskustva glazbe smo organizovali stotine događaja koji su iza nas. Sada je trenutak da to iskustvo podignemo na drugi nivo, što ne znači nužno u pogledu kvaliteta same glazbe, već sveukupnog konteksta u kojem se odvija iskustvo te glazbe. Prije svega tu je prirodni ambijent, samim tim i manja potreba da glazba bude preglasna, pa se u tom smislu pre fokusiramo na kvalitet (vrhunski Funktion One sistem) nego kvantitet. Non-stop format je druga važna stvar i veliki izazov, kako za publiku tako i za nas kao organizatore i naš cijeli tim. A hrana je u ovom delu Srbije, posebno u situaciji kad kampiraš i uživaš u prirodi, nezaobilazan užitak. Šefica naše +++ kuhinje dolazi iz Francuske, tako da ćemo imati balans internacionalnih recepata iz domena zdrave hrane, kao i jaki “balkanski” doručak, jer je ideja da i naši gosti iz inostranstva ne ostanu uskraćeni za to iskustvo, kad već dođu do “izvora”. Organiziramo i radionicu posvećenu “Divljoj hrani”, a vodi ju Dario Corteze iz Slovenije, koji će grupu posjetitelja povesti kroz šumu, da bi na kraju skuhali ukusan obrok od korisnih namirnica koje su sakupili usput. Nećemo imati brendiranje na samoj lokaciji, nećemo imati klasične sponzore i razvit ćemo specifičnu ponudu na baru, koja će se oslanjati na domaće proizvode iz okolnih sela, sa čijim mještanima već imamo jako lijepu suradnju. Njih želimo uključiti u čitav proces i jednostavno zagovarati i promovirati prirodne ljepote koje nudi centralna Srbija, ali i njeni drugi dijelovi i čitav naš region. Nadamo se da ćemo kroz jedan ili dva +++ događaja doći do razvoja jednog novog modela manifestacije, koja se oslanja na lokalnu i kreativnu zajednicu, i kao takva može se dogoditi gdje god za to postoji dobra volja i motivacija.

Plusplusplus Klopa

Većina će izvođača nastupiti kao live-actovi. Postoji li poseban razlog za bacanje težišta na taj tip nastupa? Da li je to odraz nekih tendencija na lokalnoj sceni?

Naravno i neizbježno, to je naša reakcija na tendencije na sceni, kao i podrška nekim novijim pomacima. Kao što smo već spomenuli, želimo akcenat staviti na originalnu glazbu, na autorski pristup. U formiranju programa nismo se vodili time koje će ime privući koliko ljudi, već smo pažljivo birali izvođače i pojave koje zaista smatramo aktualnim i kvalitetnim. U standardnoj klupskoj ponudi Beograda i drugih gradova dominiraju DJevi, što jako brzo dovodi do zasićenja, jer novih lica, kao što smo već rekli, je nedovoljno i scena je u tom smislu pomalo zatvorena. Tako je ovo i način da podržimo sve lokalne autore koji vrijedno rade u svojim studijima i trude se “isporučiti” kvalitetno iskustvo sa bine. Na isti način selektiramo i strane goste, doduše, da bi smanjili financijski rizik, ove prve godine u manjem obimu. Ne vodimo se time tko je trenutno u hype-u, tko je na svim bitnim festivalima ove godine ili koliko prodanih ulaznica nam može donijeti. Naprotiv.

Nešto slično se događalo i tokom trajanja Dis-patch festivala, čiji je jedan od glavnih ciljeva bio redefinirati razumijevanje elektronske glazbe u našoj regiji, koja je dugo bila percipirana isključivo kao plesna elektronska glazba i DJ kultura. Zato smo pozivali niz elektro-akustičnih projekata, improv sastava i 90% živih nastupa, s akcentom na audio-vizualne kolaboracije. Većinu izvođača bi prethodno vidjeli uživo prije nego što su pozvani, nismo se oslanjali na često pristrane ili na neki način “sponzorirane” novinarske recenzije. Još od četrdesetih godina prošlog stoljeća ovaj žanr, u najširem smislu, činilo je toliko raznolikih, kreativnih, istraživačkih i tehnoloških pristupa, a neki njegovi segmenti zasigurno spadaju među najnevjerovatnija kreativna dostignuća kad je u pitanju polje glazbe. A i naša regija je dio ove priče još od pedesetih godina dvadesetog stoljeća, što ne treba zaboraviti. Zato je važno podržati izvođače koji dijele ovaj uvid i širinu, kad su u pitanju komponiranje i izvođenje glazbe u “elektronskom” domenu.

Na otvaranju svira čuveni Vladimir Ivković iz Düsseldorfa, a line-up krasi i mistični techno-asket Atom/Output, o kojem smo nedavno pisali. Organizatori napominju – ovo nije događaj o pohađanju kojeg se odlučuje na dan održavanja, pred ulazom. Radi se o 48 sati intenzivne interakcije publike i izvođača, u prirodi stvarnijoj od ‘Igre Prijestolja’. Osim toga, ako imate kakav intrigantan elektronski audio ili video koncept koji želite predstaviti, prijavite se ovdje. Učestvovanje je na volonterskoj bazi, ali – imat ćete riješen prijevoz iz Beograda (ova opcija postoji za sve posjetitelje), a uz glazbene, za vas će biti besplatne i kulinarske delicije.

Plusplusplus Kickstarter

Svi ostali, koji jednostavno želite prisustvovati ovom transcendentnom kampiranju, čekirajte Kickstarter kampanju, koja traje danas (24.6.) do ponoći, gdje za priloženih 50$ dobre volje uz ulaznicu imate riješen aranžman kao i volonteri – znači: ulaznica, prijevoz iz Beograda i slasna kuhinja! Sama ulaznica je 25€, a možete je nabaviti ovdje.

plusplusplus
FACEBOOK | WEB

TM404 [SWE] ✚ Mai Mai Mai [ITA] ✚ Ti [SRB] ✚ Vladimir Ivkovic [SRB/GER] ✚ mangulicaFM [SRB] ✚ Lenhart Tapes [SRB] ✚ Octex [SLO] ✚ 33.10.3402 [SRB] ✚ VIZAR [BUL] ✚ Kristijan Molnar [SRB] ✚ André Pahl [GER] ✚ Peter Kirn [USA] ✚ Jan Nemecek [RS] ✚ SUPERSKIN [AUT] ✚ Ontal [SRB] ✚ Pavle Popov [SRB] ✚ moutec [BUL] ✚ kӣr [SRB] ✚ CINNAMINT [BUL] ✚ St0rMz [SRB] ✚ TIMEWALKER [BUL] ✚ LOST FRET [SRB] ✚ Andreas Hz [MKD] ✚ Umbra [SRB] ✚ MILAN [BUL] ✚ Sloxxx [SRB] ✚ ALIBEY [TR] ✚ SPRINGBOARD [SRB] ✚ A//O [SRB] ✚ VITANOV [SRB] ✚ MOODSWINGER [SRB] ✚ Svetlana Maras [SRB] ✚ Luka Kozlovački [SRB] ✚ L’Chef GAELLE LEENHARDT [FRA] ✚ DARIO CORTEZE [SLO]

FACEBOOK EVENT

Petar Car