Reversed Sentence: ploče su finacijski teret, ali je toplina zvuka nezamjenjiva

DJ tandem iz Duge Rese setove gradi trakama s jakim autorskim pečatom – poslušajte podcast i uberite upad za subotnji nastup u Das Hausu!

Jedno od najčarobnijih zbivanja ovog ljeta bio je River Park, party na Mrežnici – svi su “cvali” u prirodnom okruženju i pejzažu kakav se danas može pronaći jedino u starim slikovnicama. Za ideju i realizaciju te nesvakidašnje svetkovine zaslužna su dvojica DJ-a, koji osim gramofona hendlaju i organizaciju dva klupska programa, Workout i Micro. Prije nego iz same poduzetnosti, rezultati dolaze primarno iz ljubavi prema glazbi, a njihov zahtjevan ukus ćete najbolje upoznati u podcastu (koji u sebi krije i trake s ploča domaćih autora Filipa Xavija i Disrupted Project)!

Zatim, ove subote (30.1.) navratite u Das Haus na novo izdanje programa Interval, koji na dva floora donosi birane house i techno postave. Reversed Sentence će na techno podiju demonstrirati tamniji zvuk iz svoje kolekcije!

Kako ste došli do tog imena? Je li u pitanju obrnuta “rečenica” ili “osuda”?

Zapravo je obrnuta rečenica kao vokal sa jedne ploče. Satima smo vrtili ploču unatrag i pokušavali skužiti riječi ali bez uspjeha tako da smo na kraju ostali samo Reversed Sentence.

Navedite izvođače i/li žanrove koji su u vama aktivirali DJ poziv! Kako doživljavate svoju ulogu za pultom?

Prvo smo počeli puštati deep house i house žanrove koje je kroz neko vrijeme preuzeo rumunjski stil. Zaljubili smo se u njihovo prezentiranje glazbe i cijeli taj underground vibe. Naša uloga je jednostavna, prezentirati publici nešto novo i kvalitetno. Obožavamo biti iza pulta i upijati energiju koja dolazi sa floora.

Premda se uglavnom radi o varijacijama techna i housea, stilovi koje vrtite su prilično raznovrsni. Koji je zajednički nazivnik trakama koje završe u vašim setovima?

Općenito, sviramo svašta i zavrtit ćemo praktički bilo koju ploču koja nam je dobra i mislimo da će odgovarati vibri i trenutnoj atmosferi. Često u svojim setovima koristimo kako stariju tako i novu glazbu pokušavajući educirati publiku raznovrsnim zvukom, jer stara stvar je nova onome tko ju prvi puta čuje. Od svega najviše gledamo na kvalitetu produkcije.

Očita je vaša ljubav prema vinilima. Definirajte pogodnosti što vam ih pruža taj medij! Koliko vas košta taj fetiš? Koristite li ponekad Serato ploče ili kontrolere (makar i samo privatno)?

Vinili, osim što su financijski teret, nam pružaju toplinu zvuka koju ništa ne može zamijeniti, čak ni podebljano stanje tekućeg računa. Sami osjećaj sviranja sa pločama je potpuno drugačiji od bilo čega. Tu je svakako i kolekcionarski element, koji kad se otvori je kao jedna ogromna crna rupa koju je nemoguće popuniti. Znaš ono, moraš ih skupiti sve. Okušali smo se gotovo na svemu osim mašinama. Svirali smo preko Traktora kao i kontrolera ali nas ništa od toga nije privuklo kao ploče. Znamo koristiti plejere u svojim setovima za sviranje promo materijala koji još nije izdan ili ne postoji na pločama.

Jeste li se kao tandem okušali i u produkciji? Ako jeste, kakve su vam žanrovske tendencije? Po čemu se karakter Reversed Sentence trake mora izdvojiti u setu, da biste bili zadovoljni?

Za sada još nismo ali produkcija definitivno kuca na vrata i sigurno ćemo se ubrzo baciti na stvaranje svog zvuka.

Osnovali ste dva programa, Workout i Micro. Koje su ih ideje pokrenule, po čemu se međusobno razlikuju i što njima donosite na scenu? Osim samog izbora glazbe, što smatrate bitnim za potpuno iskustvo na podiju?

Pošto sviramo različite žanrove glazbe htjeli smo ih koliko toliko razdvojiti u dva programa u kojem će jedan predstavljati house, a drugi techno glazbu. Tako putem Micro programa pokušavamo prezentirati nesvakidašnji house zvuk, dok je Workout zadužen za mračne strane techno glazbe. Od osnivanja oba projekta pokušavamo ugostiti mlade i možda manje poznate dj-e te se pokazalo da slava nema veze s kvalitetom. Potpuno iskustvo na podiju ovisi o mnogo čimbenika, tu je naravno glazba kao broj jedan, ali definitivno puno ovisi o samoj publici i njihovom raspoloženju, kao i samo poznavanje glazbe. Prostor i ozvučenje su jedan od bitnih aspekata u stvaranju dobre atmosfere, a tu je naravno i sama prezentacija dj-a.

Izdvojite neki nastup gdje vas je posebno povela inspiracija i opišite to iskustvo! Što je za vas ključ interakcije DJ-a i publike?

Naš zadnji nastup na privatnom dočeku nove godine u Koprivi, odmah pri ulasku u klub smo osjetili pozitivnu vibru koja se širila prostorom, krenuli smo kao zadnji na repertoaru i svaka ploča koja je došla na gramofon se pokazala kao ona prava, energija je rasla iz minute u minutu te je bilo jedno od ljepših iskustava. Ključa nema, dobra vibra, pozitivan nastup i upijanje osjećaja sa floora. Čitanje obrisa lica, kao i kretanje silueta u polumračnim prostorijana zna biti poprilično teško, tako da se općenito samo prepustimo osjećajima.

Kako doživljavate trenutnu situaciju na hrvatskoj, ali i na regionalnoj sceni? Na čije setove rado hodočastite i koje ploče domaćih autora ulaze u vašu selekciju? Imate li u planu i neke suradnje i gostovanja van granica Hrvatske?

Trenutno na hrvatskoj sceni ima mnogo mladih dj-a, neki češće dolaze za pult dok su neki manje afirmirani te čekaju svoju priliku za dokazivanje, ali elektronska glazba nikad nije bila zastupljenija nego sada. Hrvatska je prepuna partya i festivala te za svakoga ponešto u svojim programima.

Kako često sviramo, tako u slobodno vrijeme više volimo odlaziti na mjesta poput Das Haus i Masters jer nam odgovara intimnija atmosfera. Vrlo rado slusamo Tvrtka, Brightona, Jan Kinčl Zera, Ceta, Komlinovića, Maria Novaka, Art Lentza te dečke iz Deep N Delicious-a s kojima često i surađujemo, Herya i Bronski.

Imamo bogatu kolekciju Petra Dundova, kao i cijelog Vakum labela, tu se mogu naći i ploče Homeboya te izdanja sa Burek labela. Surađujemo sa prijateljima van granica, tako smo prošlo ljeto gostovali u Nišu na Roots Alternative minifestu. Nadamo se da će u budućnosti takve suradnje biti učestalije.

U kojem se smjeru namjeravate dalje razvijati? Navedite izazove s kojima se spremate uhvatiti u koštac, ali bacite i neka predviđanja vezana za buduća kretanja klupske glazbe i kulture, kod nas i u svijetu!

Trenutno uz Micro i Workout program organiziramo i ljetni festival na rijeci Mrežnici pod imenom River Park te sve svoje ideje i slobodno vrijeme ulažemo u ta tri projekta. Spremamo dovesti neka značajna imena elektronske glazbe na oba programa, dok za River Park spremamo pravi spektakl za sve ljubitelje prirode i elektronske glazbe.

Što možemo očekivati od vas na Intervalu? Hoće li vibra biti u Workout ili u Micro stilu – ili nešto treće? Kako doživljavate cjelokupnu ideju koja stoji iza te večeri?

Ne očekuj ništa i nikad nećeš biti razočaran. Vibra će sigurno biti u Workout stilu pošto sviramo na techno flooru, međutim, kako sviramo u jutarnjim satima prilagodit ćemo se publici kao i ostalim DJ-ima, te pokušati odvesti publiku na jedno jutarnje putovanje techno zvukom. Ivan je jedan od onih ljudi koji nikad ne razočara, njegov pozitivan karakter čini svaku ideju mogućom i zanimljivom. Svirali smo na mnogim mjestima u Kući, ali ovo što on priprema će zaista biti posebno.

Upad na Interval je 50kn, što je, obzirom na line-up i ozvučenje prava bagatela. Uz Reversed Sentence, na techno flooru vrte još Omen, Dots, Val Vashar, Marko Luk i Art Lentz, a na house flooru su Saša Delimar, Mario Novak, Basta, Brighton i Arsen Pavešić. Ozvučenje će biti na visokoj razini – Funktion One, a za vizualne užitke su zaduženi VJ Pigi Da Don, DHP i VJ Tac.

Više o Intervalovoj formuli za sintezu zvuka i vizije saznajte u intervjuu s osnivačem Artom Lentzom!

Osim toga, dijelimo 1×2 karte! Pošaljite svoje podatke na e-mail adresu: nagradne@klubikon.com s naznakom “za Interval”. Izvlačenje je na dan događanja, u subotu 30.1. u 17h, a sretna dobitnica ili dobitnik će primiti obavijest putem e-maila, a na popisu će uz ime stajati oznaka “+1”. Sretno!

Reversed Sentence
FACEBOOK | SOUNDCLOUD

Interval @ Das Haus
FACEBOOK EVENT

Interval 30.01.2016. Das Haus

Petar Car