SoundCloud miksevi legalizirani, potvrdio osnivač

Nakon pregovora s GEMA-om i drugim kompanijama navodno su riješene trzavice, ali neke "kontroverzne" činjenice se nisu promijenile.

Jedan od osnivača kompanije, Eric Wahlforss, u nedavnom je intervjuu za njemački portal Groove potvrdio da su odsad DJ miksevi na SoundCloud-u u potpunosti legalni, bez reklama i bez straha da će biti maknuti zbog copyright potražnji. Nakon dugih godina tijekom kojih su se izvođači borili s ovim problemom na platformi i odabirali druge streaming platforme, ova se novost čini velikim napretkom u poslovanju. Prenosimo njegove riječi:

“Ranije, bilo je moguće legalno uploadati mikseve na SoundCloud isključivo ukoliko ste imali prava na sve trake u miksu, a na traženje vlasnika tih prava, bili smo prisiljeni micati mikseve koji su sadržavali ‘copyrighted’ materijal. Tijekom pregovora vezanih za Soundcloud GO (nova pretplatnička opcija), ostvarili smo dogovor s agencijama kao što je GEMA u Njemačkoj, nakon čega su ovi problemi postali prošlost – čak i za korisnike koji nisu pretplaćeni. To znači da su odsad miksevi legalni i oslobođeni svih problema. Dakle, ovo su vrlo pozitivne vijesti za DJ-e. Osim toga, miksevi ne bi smjeli biti prekidani reklamama.”

Zvuči idealno, ali koliko je to ustvari istina? Možda samo za buduće mikseve, jer su mnogi korisnici reagirali, tvrdeći kako su im ranije uploadani miksevi i dalje blokirani,uključujući i trake s copyrighted materijalom. Neki su DJ-i ostali bez čitavih mikseva, pa čak i čitavih korisničkih računa, za koje im je trebalo godine da ih izgrade. Zasad još nema nikakvih informacija o tome kako će biti riješeni takvi slučajevi, pa nam preostaje pričekati nove službene informacije o daljnjem rješavanju tih problema.