VIDEO: Pepsi u novoj “aktivističkoj” reklami s Kendall Jenner pokrao Chemical Brothers

Čini se da su Chemicalsi zapravo predvidjeli budućnost.

Nakon što je megakompanija Pepsi odlučila zaigrati na kartu masovnog nezadovoljstva mladih izborom Donalda Trumpa za predsjednika, to im se vrlo brzo obilo o glavu. Reklama o kojoj je riječ djeluje praktički kao nesvjesna parodija političke korektnosti i suvremenog “aktivizma”, naravno – na najgori mogući način. Premda su (navodno) zaigrali na kartu rasne jednakosti, glavnu su ulogu dali Kendall Jenner, bijeloj celebrity osobi koja svakako nema nikakve veze s prosvjedima na koje aludiraju. Uostalom, provjerite sami:

Kao da to nije dovoljno za sramotu, ljubiteljima elektroničke muzike nije promaklo da je reklama zapravo pokrala spot grupe Chemical Brothers za pjesmu “Out Of Control” s albuma “Surrender” iz 99-te. Na tom su hitu s njima surađivali Bernard Sumner iz New Order i Bobby Gillespie iz Primal Scream, a spot je bio poznat po tome što je ismijavao način na koji moderni kapitalizam prodaje revoluciju naivnim mladim ljevičarima-konformistima. I u ovom spotu “prosvjednica” pije colu s policijom, prerastavši iz zvijezde “revolucije” u zvijezdu reklame. Chemicalsi su ovdje bacali grotesknu kritiku društva koja se na kraju počela ostvarivati i u realnosti. Bacite oko i prosudite:

Kao što mnogi danas gorko znaju primjetiti – George Orwell i Aldous Huxley svoje su antiutopijske knjige “1984” i “Divni Novi Svijet” pisali s namjerom da posluže kao upozorenje, a ne kao udžbenici. Doduše, unatoč tome što na slobodnom tržištu kapitalizma svatko može koristiti ideje kako želi, kompaniji Pepsi se ovaj pristup ipak obio o glavu, jer ciljana skupina ipak nije progutala mamac. Pitanje je samo – koliko manje očitih mamaca već gutamo, a da nismo niti svjesni?