PREMIERE: Order Of The Muffin u monokromatskom electro videu “Destroyers Of Worlds”

Mračan i ozbiljan komad za sladokusce apstraktne elektronike.

Makedonski autor Nikola Ževairovski već je solidno etabliran na underground sceni. Njegov se materijal može pronaći na uglednim etiketama kao što su britanska Bass Agenda (gdje mu je i kolega Alavux izbacio sjajni “Octagon” LP) ili američki Body Control Records, a objavio ga je pod simpatičnim pseudonimom Order Of The Muffin. Rado ga vrti i Dave Clarke, koji za njega izdvaja samo najljepše komplimente (“I’m over the Moon!”). Dosadašnje trake obilježava tamni, oštri electro zvuku s retro-industrial prizvukom, kozmičkim bleepovima i poletnim mehaničkim ritmovima. Premda je dosad izbacio svega tri EP-a, očito je da je riječ o autoru koji je pomno izučio svoj zanat prije nego je izašao s ovim materijalom u javnost – trake su iznimno plesne i sjajno producirane, a premda se u njima može naći i nešto suptilnog humora, sadržajem su prilično ozbiljne.

Čini se da je za nadolazeće izdanje odlučio još dodatno zaoštriti pristup. Electro forme su i dalje ovdje, ali je sama arhitektura traka još zahtjevnija i uzbudljivija, dok je atmosfra ponešto mračnija. EP “Destroyers Of Worlds” izlazi kao drugo izdanje imprinta Psihometron, koji je podružnica nama dobro znane etikete Adriatiko Recordings. Kao što smo već otkrili predstavljajući prvo izdanje etikete koje potpisuju Borgie i malbeku, Psihometron je posvećen upravo hrabrom i nekonvencionalnom pristupu elektroničkom zvuku. U skladu s tom politikom, danas izdvajamo sporogoreći naslovni komad koji će vas hipnotizirati svojim tamnim i prljavim, ali rafiniranim minimalizmom, uz retrofuturističke vizuale karakteristične za estetiku etikete.

Hrđava i korozivna bas-linija otvara traku, pomalo zazivajući kultni darkerski klasik “Bela Lugosi’s Dead”. Iz pozadine izviru sićušna pucketanja koja sustavno dogorijevaju fitilj, uvodeći nas staloženo u izdanje. Negdje oko polovine trake, počinju se izvijati zlokobni zvukovi nalik na zapomaganje dugova. Nakon kratkog intermezza, napokon kreće prljavi industrial kick uz teško i sporo otkucavanje, vodeći prema zaključku priče. Ovdje svakako nije riječ o klasičnoj plesnoj traci, ali je zato idealna za otvaranje i zatvaranje EBM, techno i electro setova, kao i za stvaranje zone sumraka usred samog miksa. Animacija u samom videu zaziva estetiku starih dječjih enciklopedija iz 50-tih i 60-tih, prikazujući funkcioniranje ljudskog mozga. Više nego prikladan film za ovu mračnu traku u kojem sablasti opsjedaju mašine.

Igra se nastavlja u istom tonu – “Not From Around Here” je odličan komad prljave industrijske zujke koji polako izrasta u apstraktni komad techna. S druge strane, “Miss Favour” je pomalo uvrnut komad electra, koji tempom i aranžmanom povlači izdanje na svjetlije, plesnije teritorije. “FTS” preuzima štafetu uz intrigantan i pomalo eksperimentalan deep techno, a “Reap In The Harvest Of Action” nosi sjajnu post-industrial melodiju i ubojiti slomljeni ritam. Vrhunski zaključak ove neobične avanture, bogate inovativnim sadržajem.

EP “Destroyers Of Worlds” izašao je 1.8. na etiketi Psihometron, a moći ćete ga nabaviti na njihovoj Bandcamp stranici.