Pokrenuta peticija da se Konstantin izbaci s Amsterdam Dance Eventa

Helena Hauff, The Black Madonna i mnogi drugi smatraju kako čovjek koje daje seksističke komentare ne bi trebao nastupiti na ADE-u

Preko 700 ljudi potpisalo je online peticiju da se Konstantin, osnivač njemačkog kolektiva Giegling, izbaci s popisa izvođača ovogodišnjeg Amsterdam Dance Eventa, koji od 17. do 21. listopada nudi nikad veći broj izvođača, govornika, rejvova i predavanja. Peticija je pokrenuta zbog njegovih prošlogodišnjih seksističkih izjava.

U intervjuu prije 15-ak mjeseci objavljenom u njemačkom magazinu Groove, Konstantin je rekao kako pažnju koju privlače žene DJ-ice smatra nepoštenom te da se one u industriji nesrazmjerno promoviraju. I dok bi ga iz time izazvane bure kakav vješt PR maher možda i uspio iskobeljati, tvrdnja kako su “žene naprosto lošije u DJ-iranju od muškaraca i DJ-iranjem gube svoje ženske kvalitete” potpuno je neoprostiva. Što se potvrdilo i kada su Konstantinu brojni klubovi i promotori počeli otkazivati već dogovorene nastupe.

S njima se i dalje slažu i Helena Hauff, The Black Madonna, The Night Mayor of Amsterdam Shamiro van der Geld, Discwoman, Octo Octa i Shanti Celeste, svi redom neki od potpisnika friške peticije anonimnih pokretača pod imenom “ADE – ne prihvaćaj seksizam, makni Konstantina s popisa izvođača”, koja za cilj ima Nijemca smijeniti s uloge DJ-a na tri ovogodišnja rejva Amsterdam Dance Eventa.

Peticiju u cijelosti možete pročitati i potpisati OVDJE.

Glavni promotor organizatorskog tima Loveland, na čijem bi rejvu u sklopu ADE-a 20. listopada Konstantin trebao nastupiti, Robert Deutsch je za Mixmag pokušao objasniti poziv upućen kontroverznom DJ-u: “Ako su ti komentari istiniti, ne podupirem ih, protiv sam njih, to je jako glupo kazati. Ali previše je da zbog toga nekoga šikaniramo do kraja života i bojkotiramo njegov rad. Ako mislite da je tip šupak, nemojte doći na njegov nastup, ali mi živimo u društvu gdje bismo trebali razgovarati jedni s drugima i uvjeravati jedni druge kroz normalnu, otvorenu komunikaciju. Ne bismo trebali živjeti u društvu gdje nekome pokušavamo uništiti život samo zbog nečega što je rekao.”

Dodao je kako sam Konstantin tvrdi kako su izjave iz intervjua bile izvađene iz konteksta i temeljene na neprovjerenim glasinama te da si tvrtka koju predvodi – a čije ime doslovno znači Zemlja ljubavi – ne bi nikad dopustila promoviranje ikakve mržnje, posebno ne one prema ženama. “Da Konstantin na stejdžu izjavi da mrzi žene, naravno da bi to za nas bio kraj. Ali to se nije dogodilo. Konstantin je sve te izjave odmah porekao, rekavši da je svirati naučio upravo od žene i da poštuje žene…”

Kome vjerovati, kao i u mnogim drugim slučajevima, nije baš jasno, ali nešto drugo jest potpuno jasno – seksizam je uvijek i svugdje potpuno neprihvatljiv.