LSD kao lijek za autizam i ostale društvene poremećaje

Istraživanje terapeutskih svojstava LSD-ja moglo bi rezultirati otkrivanjem sigurnijih lijekova za mentalne poremećaje

Kanadski znanstvenici sa sveučilišta McGill otkrili su kako LSD sadrži mehanizam koji pojačava društvene interakcije korisnika, što se može iskoristiti kao polazna točka razvijanja terapeutskih svojstava te droge i posljedičnog liječenja njenim uzimanjem. LSD u mozgu aktivira receptore serotonina 5-HT2A i AMPHA, koji u kombinaciji potiču društvene kontakte. Kao dio studije, male doze LSD-a davane su miševima, čija se društvenost u periodu promatranja tim znatno povećala.

Iako se mišje ponašanje ne može dovesti u značajnu korelaciju s ljudskim, istraživački tim naglašava kako je najvažniji rezultat studije identificiranje mehanizama koji stvaraju te efekte. Profesor Nathan Sonenberg, jedan od članova tima, objasnio je kako se cijeli projekt vodi s ciljem uočavanja načina na koji su nagoni za društvenim ponašanjem poremećeni kod ljudi s mentalnim poremećajima te u svrhu saniranja i terapije.

“Društvena interakcija je fundamentalna karakteristika ljudskog ponašanja. Ovi halucinogeni elementi koji, u malim dozama, povećavaju društvenost mogu nam pomoći shvatiti farmakologiju i neurobiologiju društvenog ponašanja i, na kraju, razviti i otkriti nove i sigurnije lijekove za mentalne poremećaje”, izjavila je dr. Gabriella Gobbi, psihijatrica s McGilla.