Postaje li Skoplje novi Amsterdam? Sjeverna Makedonija legalizira marihuanu

Tržište procvjetalo 2016. godine legalizacijom medicinske marihuane moglo bi se proširiti na brojne druge rukavce

Ostvare li se planovi premijera Zorana Zaeva, Sjeverna Makedonija mogla bi se prometnuti u najprogresivniju europsku zemlju po pitanju marihuane i pripadajućeg biznisa. Želeći njezin glavni grad Skoplje učiniti novim Amsterdamom, Zaev želi otvoriti coffeeshopove u kojima će marihuana moći legalno pušiti, kao i dopustiti građanima uzgajanje biljke za osobnu potrebu. Iza svega, naravno, stoji želja za zaradom, koju bi strani turisti svakako mogli uvelike generirati doživimo li u stvarnosti sve ono što je zasad još uvijek u sferama planiranja.

Makedonsko tržište marihuane procvjetalo je još 2016. godine, kad se legalizirala marihuana za medicinske potrebe, a socijaldemokratska vlada želi liberalne propose proširiti i na marihuana za rekreativne svrhe, turizam, tekstilnu industriju i u druge svrhe. Javna rasprava je u tijeku, cijela priča je zakotrljana još lani, a do glasanja bi trebalo doći najkasnije na jesen ove godine. Širih zakonskih problema ne bi smjelo biti pogotovo u svjetlu činjenice kako je i UN skinuo kanabis s popisa opojnih droga.

“Marihuana izlazi u prvi plan i to se događa globalno i laži farmaceuta i političara su sve više razotkrivene i na globalnom nivou pa tako i lokalno mislim da imamo legalizaciju u sljedećih pet godina”, rekao je Filip Dostovski, istaknuti makedonski aktivist za legalizaciju marihuane, prenosi RTL.

Benefite za ekonomiju ne treba više ni naglašavati jer je BDP svih država koje su legalizirale marihuanu u rekreativne svrhe počeo rasti isti čas te još uvijek nastavlja rasti. Npr., SAD dobitke broji u milijardama dolara, a samo šest saveznih država nisu legalizirale marihuane barem u nekom obliku; Kanada je od 2018. do danas uspjela smanjiti broj kaznenih djela uslijed konzumacije marihuane za nevjerojatnih 80 posto, Meksiko je upravo u fazi procesa legalizacije, i čini se kako marihuana postaje jedna od okosnica buduće situacije svjetske ekonomije. Sjeverna Makedonija to planira iskoristiti, a na ruku bi joj mogla ići i činjenica da europska marihuanska meka Amsterdam to uskoro možda prestaje biti.