Znanstvenici razvili učinkovito cjepivo protiv kokaina

U Brazilu rade na cjepivu koje bi moglo pomoći u odvikavanju od ovisnosti o kokainu. Antitijela koče efekt droge i trebala bi štititi od stvaranja želje za novom konzumacijom.

Konzumiranje kokaina je na rekordnoj razini. Prema podacima UN-a, 2021. je tu drogu konzumiralo oko 22 milijuna ljudi. Po učestalosti korištenja ona je na drugom mjestu iza kanabisa.

U Europi kokain najviše konzumiraju građani Njemačke. To pokazuju analize otpadnih voda. Riječ je o drogi koja stvara jaku ovisnost i oštećuje vitalne organe. Konzum dovodi krvožilni sustav do granica opterećenja, što se može usporediti s neprestanim trčanjem maratona. Odvikavanje također predstavlja veliki fizičko i mentalno opterećenje. Sada istraživači u Brazilu rade na serumu koji bi trebao podržati pri terapiji odvikavanja, piše DW.

Kako djeluje kokain?

Većina konzumenata ušmrkava kokain u formi praha – kroz nozdrve. Alternativa je pušenje uz pomoć lule. Djelotvorna tvar preko krvi dospijeva do mozga. Tamo izaziva lučenje različitih tvari za prijenos informacija, među kojima je i dopamin. Javlja se osjećaje intenzivne euforije.

Tijelo postaje hiperaktivno i razdraženo. Srce pumpa krv punom snagom, arterije se sužavaju. Krvni tlak i tjelesna temperatura rastu. Potrebe poput gladi i žeđi postaju nevažne. U najgorem slučaju, trip može okončati grčevima, komom ili zaustavljanjem disanja ili rada srca.

Ekstaza traje između 5 i 30 minuta. “Stvara se osjećaj da je na svim semaforima upaljeno zeleno svjetlo”, kaže Hanspeter Eckert, terapeut u jednom berlinskom Udruzi za liječenje ovisnosti.

Mozak pamti: ovo je bilo intenzivno, predivno. Želim to iznova doživjeti! Tijelo pamti konzumaciju kao element važan za preživljavanje. Mislima dominira želja da se uzme još kokaina. Unutrašnji glasovi koji upozoravaju na posljedice postaju sve tiši. Pogođeni počinje zapuštati svoje zdravlje, socijalne kontakte i posao. I tu se govori o ovisnosti.

Rješenje – cjepivo protiv ovisnosti?

Antikokainsko cjepivo može pomoći u terapiji ove ovisnost. Nakon cijepljenja, u krvi se stvaraju antitijela. Ona se ciljano vezuju uz kokain. Stvaraju se formacije koje zbog svoje veličine ne mogu da prođu kroz krvno-moždanu barijeru. Tako se sprječava stimulacija mozga i time osjećaj koji donosi konzumacija kokaina.

Sprječava se reakcija mozga koja izaziva želju za ponovnim uzimanjem droge. “Zbog toga pacijent drukčije percipira drogu”, kaže za DW Frederico Garcia s brazilskog sveučilišta UFMG. Njegov istraživački tim je vršio pokuse na štakorima.

Garcia smatra da bi se rezultati postignuti na životinjama mogli ostvariti i s ljudima. Bilo bi to prvo cjepivo protiv kokaina koji bi se upotrebljavao u terapiji.

Na takvim serumima rade i istraživački timovi u SAD-u. Trenutno još nema kliničkih studija na ljudima tako da je neizvjesno kada će, i hoće li se uopće, cjepivo pojaviti.

>Eksplodirala konzumacija kokaina u Hrvatskoj. Zašto Hrvati toliko šmrču?

Može li cjepivo spriječiti stvaranje ovisnosti?

Terapeut Eckert pozdravlja tu ideju. Ako nema ekstatičnog stanja, glava se smiruje. Tijelo se može odvojiti od permanentnog razdraživanja. Pacijent može doživjeti pozitivno iskustvo i zaključiti: dobar osjećaj potječe od mene a ne od droge.

Eckart je ipak i skeptičan, jer terapija je težak pothvat. Njemu je za terapiju potrebno najmanje godinu dana. Ovisnici uče kako razumjeti svoje tijelo i psihu. Govore o svojim osjećajima i problemima – i moraju donositi teške odluke. Koje prijatelje je bolje izbjegavati? Kako ću podnijeti bolove? U tim procesima oni postupno osvajaju veću kontrolu nad svojim životom.

>Veliko istraživanje: Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom

Cjepivo nije namijenjeno prevenciji ili onima koji samo povremeno konzumiraju kokain. Eckert upozorava na to da kod cijepljenih postoji opasnost od predoziranja, jer zbog seruma ona ne djeluje pa se automatski poseže za većim količinama.

Marica Ferri iz Europskog ureda za droge i ovisnost od droga ima i druge dvojbe: Opijatska tvar po sebi nije izoliran problem. To što se više ne uzima kokain ne znači i da su svi problemi automatski riješeni. Tijelo mora ozdraviti, baš kao i psiha. Terapija se stara o psihi i socijalnom okruženju. “Za to je potrebno vrijeme”, kaže Ferri.

Njoj su milija obuhvatnija rješenja, ona koja bi mogla pomoći što većem broju ljudi. Kao stručnjakinja za javno zdravlje, Feri želi da se ljudima olakša pristup terapiji. Ona poručuje da je cjepivo rješenje samo za mali dio onih koji se već nalaze na terapiji.