Scalameriya & VSK: nove struje teške mašinerije

Zajednički projekt talijanskog i srpskog istraživača techna obećava novu snagu podzemnog otpora u znanstveno-fantastičnoj scenografiji tamnog zvuka.

Scalameriyu smo već predstavili, a VSK je njegov rimski kolega, koji je već izbacio neke trake na kragujevačkoj Genesi. Ovaj put, plod njihove suradnje izlazi na beskompromisnoj etiketi Power Vacuum, a prema najavnom je materijalu lako prosuditi da se radi o iznimnom izdanju.

Bogate i dinamične, zvučne kulise imaju teksturu koja se može žvakati. Atmosfera oslikava dehumaniziranu anti-utopiju, ali rezultat nije negativan – naprotiv! Čak su i abrazivni momenti brižljivo ispolirani, a kompleksni ritam uvlači u nezaustavljivu inerciju techna, pružajući sigurnost futurističkom, masivnom mehanikom. Vješto izrađeni breakovi pojavljuju se proračunato, ali uglavnom nepredvidljivo, održavajući optimalan flow u strogo kontroliranoj agresiji.

VSK je industrijski techno projekt iz Rima, koji je izašao na tvojem Genesa Records, a svirao je i na šestoj obljetnici etikete. Kako si stupio u kontakt s njime i što te konkretno privuklo njegovom zvuku?

U kontakt smo stupili spontano, kroz obostrano poštovanje zvuka koji stvaramo. Danas je rijetko da netko odstupa od mainstream techna, pa se nekako kao manjina držimo zajedno, a svakako smo drugari već par godina. U jednom trenutku je Francesco (VSK) predložio da pokušamo kolaboraciju. Od tog “pokušamo”, u samom smo startu započeli megalomanski projekt i završili 4 trake, a ubrzo nakon toga i dodatne 4. Zvuk do kojeg dolazimo u suradnji je drugačiji od onog koji radimo solo. Kroz kolaboraciju učimo i jedan i drugi, a pošto je i više nego uspješna, nastavit ćemo ju kao dodatak našim solo projektima.

Zajednički vam EP uskoro izlazi na Power Vacuum etiketi. Kako to da si odlučio izdati ove trake mimo svoje kuće? 

Odlučili smo se za izdanje na Power Vacuum etiketi, jer je trenutno jedna od rijetkih koje ne podliježu principu “kako vjetar puše”, a da pritom ima zavidnu poziciju. Vlasnik Milo je car i potrebno nam je više takvih ljudi na sceni.

Koje su svirke u planu? Hoće li biti neki nastup u regiji, gdje će se moći čuti nove stvari? 

Nove stvari se uglavnom mogu čuti na live nastupima. U trenutku kad izađu su “stare” uglavnom po minimum 8-9 mjeseci. U regiji, nažalost, jako rijetko nastupam. Idućeg vikenda sam na otvorenju novog kluba u Beogradu, a dan nakon toga u Ateni. 

O tom ćete otvorenju više saznati uskoro, a u međuvremenu bacite uho na još jednu novu traku! Scalameriya je u procesu odabira za novi album izostavio šest komada, od kojih pet ide natrag u sastavne dijelove, pa u sample packovima na tržište. Ovu je odlučio pokloniti – skinite je besplatno!

Svoje prste ima i na novom EP-u talijanskog industrijskog laboranta RE_P, koji sadrži remikse traka sa njegovog zadnjeg izdanja za Genesu. Oštrija i svjetlijeg tona, Scalameriyina vizija “Symmetry Between Observers” nosi toliko snažan pečat da bi se lako mogla zamijeniti i za njegovu autorsku traku:

Ovaj se masivni groove isplati čuti uživo, zato budite u pravom trenutku na pravom mjestu – za nešto više od tjedan dana, na otvaranju novog beogradskog kluba. Vidimo se!

Scalameriya
FACEBOOK | SOUNDCLOUD

VSK
FACEBOOK | SOUNDCLOUD

Power Vacuum
FACEBOOK | SOUNDCLOUD | WEB