PREDSTAVLJAMO: ‡ S Ø K ‡ Intervju + Free Download

Iza ovog moderno ukrašenog pseudonima skriva se zagrebački producent elektronske glazbe Nikola Kos, jedan od osnivača najprikladnijeg benda How Convinient.

Na solo projektu ‡ S Ø K ‡ radi već neko vrijeme i pritom ne koristi kompjuter nego razne mašine, a nastupa LIVE. U nastavku možete saznati više o vrijednom i talentiranom Kosu te pogledati video za njegovu novu traku ‘Cycling Acid’. Stvar je dostupna za besplatan download putem našeg SoundClouda.

Zašto si se odlučio zvati ‡ S Ø K ‡ , što je KOS-u falilo?

Falile su ove neke crtice. Jako moderno.

Na čemu trenutno radiš?

Trenutno završavam trake koje bih htio izdati na vinilu i tražim izdavača. Istovremeno radim i na novim materijalima za nadolazeće live actove. Nedavno sam objavio video za pjesmu ‘Cycling Acid’, a uskoro će još koji!

Kako je nastala traka ‘Cycling Acid’ i tko je radio video?

Pjesma je nastala jedne jesenske večeri kao odgovor crnoj tmini što se nadvila nad minulim radnim danom. Video je radio moj prijatelj Franić Marijo aka FM, a pokušava dočarati energiju koja me obuzme na putu s posla prema studiju – kisela vožnja biciklom, na trenutke opuštena pa onda dinamična.

Što te inspirira i motivira za stvaranje glazbe?

Još uvijek me oduševljava i inspirira činjenica da se mogu igrati zvukom i transformirati ga u meni ugodnu glazbu koju radim svakodnevno pa jednostavno pustim da se dogodi bez pretjeranog promišljanja, a učenje i napredak me motiviraju na svakodnevni rad.

Kako bi opisao svoj live nastup jednom teškom kužeru – što koristiš, kako, zašto, a kako bi jednom bezjaku rekao što radiš?

Trenutni setup sastoji se od ritam mašine Elektron Machinedrum i syntha Elektron Analog 4 na kojima programiram patterne te uključivanjem i efektiranjem kanala, odnosno zvukova gradim jednostavan i dinamičan aranžman uživo. Zanimljivost ovog setupa je korištenje isključivo hardwarea, što malo ograničava mogućnosti ali tjera na jednostavan pristup stvaranju i izvođenju glazbe. Nedavno sam kupio i Elektron Octatrack moderni sampler koji ima širok spektar primjena i u kombinaciji s machinedrumom i analogom 4, čini idealnu kombinaciju za LIVE izvedbu.

Kako najviše voliš konzumirati glazbu, na slušalicama, u klubu, s ploče…?

Glazbu najviše volim konzumirati s mašinama u studiju. 

Planovi za budućnost?

Plan je nastaviti raditi, učiti i uživati u glazbi te je što više prezentirati klupskoj publici jer je njoj i namjenjena. 

S kojim bi glazbenicima volio surađivati?

Trenutno uživam u samostalnom kreativnom procesu i učenju te ne razmišljam o suradnji  ali kada bih morao birati, to bi bio netko od prijatelja.

Najviše mrziš čuti na radiju…

Reklame! 

Što si slušao ’91.?

Tad sam imao 8 godina te sam slušao starije i Nove Fosile. Čuje se ta estetika malo i u live-u!

Intervju: Daria Grudić
Fotke: Marijo Franić