7 legendarnih klubova u kojima nikad nećete zaplesati

Početkom 2015. godine zatvorila su se dva legendarna kluba: Plastic People u Londonu i Trouw u Amsterdamu, a ovaj tjedan objavljena je još jedna tužna vijest, da se zatvara klub The Arches u Glasgowu. U ovim klubovima stvarala se povijest elektronske undergroud scene, a danas ih nažalost više nema. Čar tih klubova, ali vjerovatno i razlog zašto ih više nema je taj što su se održavali u napuštenim skladištima, tiskarama i robnim kućama kojima je kad tad prijetilo zatvaranje i rušenje ili prenamjena prostora. Privlačili su ljude koji su prvenstveno dolazili zbog glazbe, drugačijeg okruženja i atmosfere.

E-WERK, Berlin: 1993 – 1997
Najraniji dani berlinske rave scene odvijali su se upravo u ovom klubu. Nakon rušenja berlinskog zida, grad je bio pun napuštenih skladišta i tvornica u kojima su se odvijali ilegalni rave partyji. E-werk je smješten između zapadnog i istočnog Berlina u napuštenoj trafostanici, a uzdigao se iznad ostalih jer se radilo o ogromnom prostoru sa velikim plesnim podijem i odličnim ozvučenjem. Rezidenti su bili neka od najvećih imena elektronske scene poput Wesbama, Kid Paula, Paul van Dyka i Woodya. S obzirom da su klubovi rijetko ostajali na jednom mjestu u doba rane techno scene u Berlinu, klub je zatvoren 1997. godine. Van Dyk odao je 1998. godine počast klubu tako što je imenovao remiks jedne od njegovih najznačajnijih pjesama, ‘For An Angel’, u ‘PVD E-Werk Club Mix’.

2ca 31_1750380

Berlin -nineties -ewerk

THE SOUND FACTORY, New York: 1989 – 1995
The Sound Factory je bio jedan od najlegendarnijih klubova ikad. U njemu su se održavali house afterpartyji, a bio je omiljeno okupljalište njujorške gay i drag queen subkulture. Najpoznatiji je bio po razglasu, ne zato što je bio najveći i najglasniji (iako je bio ogroman), nego zato što je omogućavao da svaka puštena ploča zvuči fenomenalno. Mnogi opisuju klub ‘kao svijet za sebe‘ u kojem se zabavljalo od ranih jutarnjih sati do podneva sa ‘nadzemaljskim ozvučenjem, epskom glazbom i nevjerovatnom klijentelom.’

Jedan od rezidenta bio je Junior Vasquez, čovjek kojeg nazivaju ‘dušom‘ Factoryja, poznatog po svojim 12-satnim DJ setovima tijekom kojih je kombinirao house, progressive, techno i garage. Klub je zatvoren 1995. godine nakon racije zbog narkotika i odluke tadašnjeg gradonačelnika New Yorka, Rudya Giuliania da klub utječe na ‘kvalitetu života‘ stanovnika New Yorka. Sljedeće godine, klub se otvorio pod imenom Twillo, a vlasnici su ciljali na veću i poznatiju klijentelu, angažirajući internacionalna imena poput Sashe i Johna Digweeda.

New -york -house -sound -factory

D 10b 9_1700930

THE HACIENDA, Manchester: 1982-1997
Klub Fac 51 The Hacienda, ili jednostavno poznat kao The Hacienda, bio je jedan od najvažnijih noćnih klubova i epicentar rave revolucije u sjevernoj Engleskoj tijekom kasnih ’80-tih i ranih ’90-ih, razdoblja poznatog pod nazivom ‘Madchester‘ doba. Klub se nalazio u bivšem skladištu i u ono vrijeme nije bio uobičajeno mjesto za zabavu, a bio je u vlasništvu Factory Recordsa i benda New Order. Povezan je s usponom acid housea i rave glazbe, koji su se počeli puštati 1986. godine, (do tada su nastupali bendovi poput The Smithsa, The Stone Rosesa, Happy Mondaysa, Oasisa, Jamesa i Blura ) i od tada je klub bio pun svake večeri. Rezidenti večeri ‘Hot’ i ‘Nude’ su bili Mike Pickering i Graeme Park, a nastupala se neka od najpoznatjih imena elektronske scene poput Sashe, The Chemical Brothersa, Laurent Garniera i Justina Robertsona. Nakon smrti mlade djevojke povezane s drogom, pucnjave povezane s dilerima i finacijskih problema, klub je zatvoren 1997. godine. O klubu je 2002. godine snimljen film ‘24 Hour Party People‘. 

Hacienda -birthday -010

Manchester H2-b 1f 5a 342-cf 91-4500-99ad -101e 3790eeba -0-605x 412 

The -Hacienda -011

The -Hacienda -club -in -Manc -012

 Hacienda -hero

TROUW, Amsterdam: 2009 – 2015
Smješten u ulici Wibautstraat u Amsterdamu u bivšoj tiskari mnogih nacionalnih novina, među kojima su bile tiskane i antinacističke propagandne novine istog naziva, klub Trouw je svojom vanjštinom odskakao od renesansne arhitekture i prepoznatljivih amsterdamskih kanala. S planom da se sruši tijekom nedavne ekonomske krize, poduzetni osnivači kluba odlučili su ga pretvoriti u središte za okupljanje gradske mladeži, tako da je postao mjesto koje je kombiniralo umjetnost, hranu, glazbu i noćni klub koji je prvi dobio od gradskih vlasti 24-satnu dozvolu za rad. Projekt Trouw je od početka bio privremen, pa je klub srušen nakon šest godina rada početkom ove godine. Fotografije rušenja može pogledati na LINKU, a snimio ih je jedan od stalnih izvođača u klubu, nizozemski DJ i producent Tom Trago.

48090_1750378

Trouw1

Trouw -uitgaan -amsterdam -3(p -club ,16658)(c -0)

Trouw -closing -11.26.2013

TRESOR, Berlin: 1991 – 2005 (u prvotnom prostoru)
Još jedan klub koji je izniknuo nakon pada berlinskog zida u napuštenim prostorima bivše socijalističke Istočne Njemačke je klub Tresor otvoren 1991. godine u betonskim trezorima bivše robne kuće u središtu Berlina (odmah blizu mjesta gdje je bio berlinski zid). Podrumski trezor (po kojem je naravno dobio ime) je bio idealno mjesto za održavanje glasnih industrial i hard techno partyja koje su pohodili pripadnici gabber scene, a u dvije sobe na katu puštao se tech house te je klub ubrzo postao popularno mjesto za sve ljubitelje undergrounda. Iste godine kad je Tresor otvoren, osnovana je etiketa Tresor Records za koju su glazbu izdali istaknuti artisti poput Jeff Millsa, Blakea Baxtera, Juan Atkinsa, Roberta Hooda, Stewarta Walkera, Joeya Beltrama, DJ Surgeona, Pacoua, Cristiana Vogela i mnogih drugih. 2004. godine snimljen je dokumentarac ‘Tresor Berlin: The Vault & the Electronic Frontier‘, a godinu nakon Tresor je zatvoren. Zadnji event održao se 16. travnja nakon maratonskog partyja koji je trajao dva tjedna. Tresor je ponovno, 2007. godine otvoren na novoj lokaciji, u obnovljenoj elektrani.

C 7258_1750372

At Tresor _mills _hegemann _garnier -credit -Oliver -Wia 624

Tresor -credit -Oliver -Wia 624

5071078711_2297eb 03c 3_z

1024px -Tresorsign (1)

PLASTIC PEOPLE, London: 2000 – 2015
U Londonu u kojem se sve rapidno mijenja, klub Plastic People je dugih petnaest godina odolijevao svim promjenama. Jednostavno uređen, intiman i mračan, sa samo jednim izvorom crvene svjetlosti iznad DJ kabine i legendarnim ozvučenjem, Plastic People je bio institucija. Dugogodišnji rezidenti bili su Theo Parrish i Floating Points, a mjesto je bilo poznato i po gostovanjima dubstep, garage, house i grime artista. U siječnju ove godine, održala su se dva oproštajna partyja, jedan javni i jedan privatni, a red za ulaz protezao se skoz do kraja ulice. Four Tet, Caribou i Floating Points odsvirali su oproštajni maratonski set i na taj način odali počast jednom od najlegendarnijih klubova ikad. Za sada nema govora o ponovnom otvaranju kluba.

Shaun _redlight

Oral _History _Of _Plastic _People -635x 372

Plastic -People

 

THE ARCHES, Glasgow, 1991 – 2015
Posljednji klub na našem popisu je The Arches koji se otvorio davne 1991. godine ispod glavnog željezničkog kolodvora u centru Glasgowa. The Arches je bar, kazalište, noćni klub i mjesto gdje se održavaju umjetnički i live eventi. Nalazi se u ciglenim vijaduktima i prostire se na dvije etaže. Prvotno zamišljen kao kazalište, Andy Arnold koji je postao umjetnički ravnatelj odlučio ga je pretvoriti u noćni klub kako bi mogao financirati cjelokupni projekt s obzirom da se otpočetka radilo o neprofitnoj organizaciji. DJ duo Slam, koji se sastoji od Stuarta McMillana i Ordea Meiklea, vodio je jednu od prvih klubskih večeri jednostavno nazvanih ‘Friday club nights‘, a 1998. godine odlučili su osnovati veći mjesečni techno i house event ‘Pressure‘ na dva floora na kojem su gostovala neka od najvećih imena današnjice poput Jeff Millsa, Carl Craiga, Derrick Cartera, Richie Hawtina, Laurent Garniera, Felix da Housecata, Ricardo Villalobosa, Boys Noizea, Vitalica i Erol Alkana.

Ovaj tjedan stigla je tužna vijest, da nakon gotovo 25 godina, klubu prijeti zatvaranje. Zbog nekoliko intervencija od strane policije zbog pijanstva i jedne žene koja se onesvijestila unutar kluba, gradsko vijeće odlučilo je ograničiti rad kluba samo do ponoći, što će prema riječima organizatora kluba za FACT, rezultirati potpunim zatvaranjem kluba. 

Paul -Stokes

Arches -photo Bartosz Madejski 310315-616x 440-616x 440

Arches -Glasgow -clubs -600

5gar -sucioperro -the -arches -glasgow -07-4-2011-20

Na LINKU pročitajte sličan tekst o TOP 10 napuštenih klubova diljem svijeta.

Azra H.