EMI se ozbiljno baca u “raščišćavanje” sampleova

EMI nudi šestomjesečnu “amnestiju” na dosadašnje korištenje njihovog materijala u sampleovima, što ima višestruke posljedice.

Na prvi pogled, potez djeluje velikodušno, ali amnestija ne uključuje sav EMI materijal, već samo njihovu “knjižnicu”, koja sadrži glazbu korištenu u filmske, dokumentarne i marketinške svrhe. Oni, koji se iz poštenja ili straha odvaže na registraciju, imat će priliku sklopiti ugovor i za buduće korištenje sempla – i to, prema riječima šefa tvrtke Alexa Blacka, “prema izuzetno povoljnim cijenama”.

Zlatno doba mp3 piratstva, koje je i golemim glazbenim korporacijama donijelo financijsku štetu, završilo je s padom Megauploada. Audio i video sadržaji se i dalje ilegalno skidaju šakom i kapom, ali su utjecajne firme, pritiskom na zakon, počele dobivati sve odrješenije ruke u naplati svojih zahtjeva – uključujući i sempliranje. EMI-ju je isplativije navesti autore da se sami prijave u bazu, te na taj način omoguće kontrolu nad korištenjem traka sa sempliranim materijalom, nego si dozvoliti medijsku hajku zbog nespretne copyright inkvizicije, poput Soundclouda.

Alex Black slatkorječivo obećava kako će amnestija izazvati dijalog sa zajednicom “zainteresiranom za sempliranje”, jer će se tako stvoriti uvjeti za “nove uzbudljive suradnje”. Teško je zamisliti da ga ovdje uzbuđuje išta osim profita, a ovime je zapravo najavio da će od veljače kontrole i naplate biti još rigoroznije. Bilo bi lijepo zamisliti kako će to podebljati račune izvornih kompozitora, ali i ptičice pjevaju da se većina profita, koji je stvoren umjetničkim radom, zapravo slijeva u trezore izdavačkih kuća. Doduše, ima to i drugu stranu -Fatboy Slim je sigurno digao solidne pare semplirajući Keitha Mansfielda u “Punk To Funk”:

Kako bi proslavio ovaj početak “suradnje na svačiju korist”, EMI izdaje remasterirana izdanja svoje često semplirane “zelene” serije ploča, gdje su virtuozni studijski glazbenici 60-tih i 70-tih odsvirali sjajne komade funk groovea – izvrstan materijal koji se sigurno može dvaput naplatiti! Bilo bi zanimljivo saznati koliki će postotak od toga vidjeti izvođači, ali takvi podaci vjerojatno spadaju u poslovnu tajnu.

Ukoliko ste u svojim trakama koristili nešto iz EMI-jevih soundtracka ili reklamnih podloga, svakako bacite oko na pravila “amnestije”: kliknite OVDJE