raum.null – mehanička ekstaza na domaćem vinilu

Srpsko-austrijski techno tandem servira drugi EP na Belgrade Dubs etiketi, s dvije trake moćnog industrijskog zvuka.

Danas već legendarni techno kanal the29nov films spada među prave poslastice YouTubea, a znalci ga prate zbog sjajnih pokretnih kolaža i neprikosnovenog izbora glazbe. Za prvo izdanje raum.null, izbacili su video “Ghosts”, čija nas je apstraktna sila osvojila, pa smo ga imali čast uvrstiti u naš izbor traka za Noć Vještica. Povodom njihovog drugog izdanja, i to na vlastitoj vinyl-only etiketi Belgrade Dubs, riješili su spotove za obje trake na ploči. Materijal je doista ugodno iznenađenje – premda je od raum.null bilo za očekivati brižljivo izgrađene komade masivnog techna, novi je materijal zakoračio dalje od prvog EP-a.

“Them Broken Bones” trenutačno osvaja pažnju pulsiranjem dubokog, zagasitog kicka, a zatim precizno baca mehaničke kuke i uvlači u igru zupčanika. Rešetkasti ritam odjekuje, a rezonantna škripa polako ulazi na podij, pripremajući teren za ubacivanje u višu brzinu i konačno lansiranje. Nakon prvog ekstatičnog izboja, ponovno se hvata zalet, a ovaj se put energija puni odmjerenije. Pomalo prijeteći, nezaustavljivi žamor mašine zvoni u pozadini trake, dok ritam otkucava masivne udarce prema njenom zaključku.

Repetitivni kick je poveo igru i na “Muddy Waters”, premda je ovdje plasiran u nešto mekšem izdanju, presvučen baršunastim materijalom. Šuškanje mehaničke zvečke i ritmičko pucketanje struje stvaraju napeti ritam, putem kojeg se približava nova inkarnacija škripavog vriska iz prve trake. Kad stroj napokon prebaci preko ruba, traka pruža rasipnički orgazam, rasprskavajući se u nasilnom S&M ambijentu zahrđale industrije. Nakon klimaksa, javlja se stari dobri kick i uvodi putnike među normalan svijet.

Raum .null _belgrade _dubs _2

Belgrade Dubs izdanja njeguju kvalitetu i u izboru medija. Trake se vrte na 45 rpm (zbog duljine, “Ghosts” sa prvog izdanja je morala na 33 rpm), a ugravirane su u nešto masivniju plastiku od 180 grama – tko voli ploče, zna o čemu pričamo. Pošto su strogo ograničena na 300 primjeraka, bilo bi zgodno da ih nabavite na vrijeme – oba vinila možete pronaći OVDJE, po cijeni od 9€.

raum.null
FACEBOOK | TUMBLR