Dubras: prednosti discipline

Donosimo intervju, ali i novu traku pomno oblikovanog techna iz radionice BiH autora, čiji zvuk osvježava!

Dubras iz Brčkog je relativno nedavno počeo plasirati svoju tvrdu i masivnu, ali ipak profinjenu verziju industrijskog techna. Imamo čast predstaviti premijeru njegove nove trake “JAXT7”, koja će 8.12. izaći na Parabola Records iz BiH, etiketi koja je već izbacila neka izdanja domaćih majstora, kao što su TKNO i Forest People. Ovaj se put radi o kompilaciji, na kojoj će se naći trake perspektivnih mladih autora, a više detalja ćete saznati uskoro!

Prvo je izdanje Dubras imao na njemačkoj etiketi Bequem Digital, uz remiks beogradskog klasika Dr. Adjia – već je ovdje pokazao svoj talent, ali novi mu materijal seže dalje i udara moćnije. Očito je da se radi o autoru koji ne namjerava stajati na mjestu, pa smo mu postaviloi par pitanja, kako bismo saznali koji su mu horizonti i perspektive!

Na Soundcloud profilu si se pohvalio disciplinom. Koje se karakteristike techno glazbe protežu i kroz ostale sfere tvog života?

Nosim crnu odjeću. 😀

Između undergrounda i mainstreama, gdje bi smjestio svoju produkciju? Smatraš li da popularna i profitabilna glazba može nositi istinsku kvalitetu?

Moje prvo izdanje je definitivno mainstream. Napravio sam još jednu pjesmu s Mantonom koja je također mainstream, time bih zaključio svoja izdanja iz te branše. Što se toga tiče, plan mi je ubuduće raditi čisti underground zvuk, bez ikakvog kompromisa. Sve što se previše eksponira, prazno je.

Danas je techno razgranat u nebrojenim mutacijama s drugim žanrovima. Koje ti njegove struje najviše leže? Kako si se prvi put susreo s ovim zvukom i što te zarazilo njime?

Industrijski techno zvuk sa umjerenom distorzijom i puno melodičnih repetetivnih syntheva. “Ponavljanje je majka znanja”, haha. 2002-e, kao klinac, susreo sam se sa epic trance kompilacijama, sasvim slučajno. Nedugo poslije toga sam došao do Nastićevog miksa sa Valkane. Jak bass i dobar hardgroove su me natjerali da skačem po sobi.

Neki se producenti s ovih prostora znaju požaliti da su geografski ukleti, jer je europska publika naviknuta imati više sluha za zapadne izvođače. Smatraš li takvo ogorčenje opravdanim? S kojim se izazovima suočava domaći klupski glazbenik u procesu afirmacije na tržištu?

Jedan DJ na tri zarez dva rejvera, ha ha. Premalo publike u siromašnoj zemlji. Vidim budućnost u mladima.

Dubras (1)

Kako vidiš trenutna kretanja na regionalnoj sceni? Koje su njene kvalitete i potencijali, a gdje su joj slabe točke?

Vidim ogroman potencijal u Beogradskom Drugstore klubu. Tamo možete skoro svaki tjedan čuti samo odabrane techno face poput Blawana, Surgeona, Rodhada, Developera, oduševljen sam tim prostorom. Što se tiče scene u Bosni, vidim svijetlu budućnost. Skoro smo imali skandal da na isti datum dolaze Jay Lumen i Sam Paganini, što je za našu scenu veliki boom. O slabim točkama svi već i previše pričamo.

Imaš li neku poseban ritual ili metodu kojom potičeš nadahnuće pri izradi traka? Kako bi izgledao tvoj live-act?

Sjedim do iznemoglosti dok ne dobijem sinth koji mi odgovara. Kad krenem napolje snimim to na MP4 i slušam dok hodam ulicom. Ako to nije 100% ono što mi se sviđa, lako promijenim cijelu temu. Što se tiče live-acta, razmišljao sam dosta o 5.1 sistemu koji još nije nigdje zastupljen ili ja nisam dobro istraživao. U tome vidim svijetlu budućnost.

Što nastavak sezone nosi za Dubrasa? Jesu li kakva izdanja u pripremi i gdje te se može poslušati uživo?

Već sam spomenuo izdanje sa Mantonom u siječnju, koje izlazi na Tautenu. Osim toga, imam završene tri pjesme koje su tamne, industrijske i pune melodičnih syntheva, nadam se dobrom izdanju. Uživo nigdje, jer još nisam spreman za nastup, ali se nadam da ću do sredine sl godine biti apsolutno spreman za prašenje.

Dubras _1

Jedva čekamo! Nadamo se da će se Dubrasova proročanstva ostvariti, a obzirom na disciplinu i predanost koje se reflektiraju u njegovim trakama, očito je da se ne radi o pustim pričama, nego na radu koji pruža rezultate. Novu traku ćete 8.12. moći ubosti na Beatportu, a njegovo prvo izdanje pronađite OVDJE.

Dubras
FACEBOOK | SOUNDCLOUD

Parabola Records
FACEBOOK | SOUNDCLOUD