Domaći techno asevi Lag i Ontal na Mord kompilaciji

Dva izvrsna srpska projekta imaju trake na jednom od najbitnijih ovogodišnjih techno izdanja: “Herdersmat” 7×12″

Nizozemska etiketa veselog imena Mord već dvije godine servira ukusne porcije najboljeg industrial techna, a za kraj 2015-te su se isprsili sa sedam vinila po četiri trake svojih probranih autora. Ima tu raznovrsnog materijala, koji svjedoči o razgranatoj inspiraciji sljedbenika ovog žanra, koji prirodno postaju predvodnici. Među njima se nalaze naši momci Lag i Ontal, a kad izuzememo čak i subjektivnu privrženost, opet su njihove trake među najboljima, da se tako skromno izrazimo.

Lag je šaljivdžija, ali “Varijacije” ozbiljno ubijaju. Svejedno, teško je suzdržati osmijeh uz radost koju izazivaju ovi armirani udarci. Idealno sinkopirani, oni ostaju unutar techno okvira, samo ih silovito rastežu preko granica žanra. Za dozu zajebancije, tu je i repetitivni sample podrugljivog tona, a nije lako prosuditi poručuje li “Death!” ili “Debt!”.

Sigurno je dobar osjećaj izaći na “Herdersmat” kompilaciji. Što za tebe zvukom, estetikom i stavom Mord znači na današnjoj sceni? 

Ja sam samo srećan da sam konačno na istom rilisu sa Boss-om, Rebekom i Mulerom. MORD je prvi ozbiljniji lejbl koji se, u moru velikih lejblova koji izbacuju sporiji i čistiji tehno, usudio da izdaje agresivniji, ali i eksperimentalniji zvuk. Živi i dinamični aranžmani, izlomljeni ritmovi, predistorzirani kikovi i potpuno čudni zvuci je ono što je objedinjeno MORD-om, a sve ovo se može čuti i na Herdersmat kompilaciji. 

Uz uobičajene sumnjivce, kao što su Mulero, Ansome i ostali moderni klasici, tko te posebno iznenadio kvalitetom? 

Pa, iskreno, ne mogu reći da me je iko iznenadio. To su većinom artisti koje puštam redovno u svojim setovima i očekivao sam ovaj nivo kvaliteta. Recimo da su mi favorit DJ BossMuseum i Shards numere. 

Tvoja se traka izdvaja naglašeno sinkopiranim ritmom. Radi li se ovdje o utjecaju bass glazbe? Što te privlači kod mašinskih, a što kod plemenskih elemenata u klupskom zvuku?

Ne znam zašto, ali izlomljeni ritmovi su me uvek privlačili. Moja prva ozbiljnija ekskurzija u elektroničku muziku bili su Fatboy Slim i ceo taj big beat pokret (Chemical Brothers, Prodigy – Fat of the Land album i sl.). Cela britanska scena, koja je na mene imala značajnog uticaja, naginje ka izlomljenom, a takođe je i Novi Sad, moj rodni grad, bio ispunjen drum’n’bass muzikom za vreme mog odrastanja. Nije ni čudo da sam toliko odlepio za slovačkim zvukom, koji se popularno naziva offbeat techno ili Standa techno (po buking agenciji Standa, čiji se roster sastojao od likova koji prave ovakvu muziku). DJ Boss, Rumenige, Loktibrada i Hu – to su tehno legende po ugledu na koje je i moja produkcija oblikovana. 

Imaš skoro nastup u Berlinu, a tamo ovaj zvuk ima brojnu publiku. Koje su nove tendencije na tamošnjoj sceni? Ima li neki grad koji bi volio ili koji planiraš skoro posjetiti? 

Mislim da se u Berlinu ono što ja zovem “party-party” tehno polako vraća, ali da se to ne dešava na uštrb sporijeg, čistijeg tehno zvuka već da će vrlo lako i uspešno koegzistirati. Što se tiče gradova – raduje me novogodišnji nastup na severu Poljske, kao i predstojeći nastup u Francuskoj u maju, o kom ne smem još uvek previše da pričam. 

I Ontal zadiru duboko u stroj. Apstraktan zvuk čiste struje pomno je oblikovan i okovan uzbudljivim techno ritmom, a priča se razvija odmjereno i filmski na siktavom platnu plemenite buke. Punoća kicka cilja ravno u glavu, pa je teško oteti se dojmu da se tu zapravo radi o podmuklom hipnotiziranju nedužnih slušatelja.

Premda izlazi na njenom samome kraju, ovaj je Mordov box jedno od ključnih industrial techno izdanja godine. Kakav je vaš općeniti dojam na izbor traka? Je li vam zadovoljstvo izaći na vinilu u takvom društvu?

Darko: Mislimo da je ovo vrhunska kompilacija koja sadrži neka od najjačih techno imena današnjice. Počastvovani smo, jer smo se našli među kvalitetnim producentima na kompilaciji, posebno zbog toga što nas je Bas Mooy primetio i kontaktirao, izrazivši želju da i Ontal bude deo MORD-a.

Zvuk vam je izrazito silovit, u kombinaciji stare teške industrije s futurističkim kirurškim rezovima. Koliko se držite pravila i opreme stare škole, a kolik je udio blagodati moderne tehnologije i softvera? Imate li neka svoja pravila oko produkcije?

Boris: Jedino pravilo kod nas je da ne pregazimo rok koji je dogovoren sa izdavačem. Hardver ponekad koristimo za sviranje i snimanje određenih elemenata, mada je češći slučaj da putem softvera brže kreiramo zvuk i finaliziramo sve ideje i improvizacije. Ne vidimo nikakvu svrhu u ograničavanju našeg produkcijskog zvuka.

Prepoznati ste vani, a osim na Mordu, izlazite i na drugim izdanjima u društvu sa značajnim svjetskim autorima suvremenog techno zvuka, kao npr. na “Replicants“. Kako vas prihvaća strana publika? Postoji li neka strana scena (mimo poznatih žarišta kao što je Berlin i sl.) koja vam djeluje posebno inspirativno?

Darko: Strana publika nas prihvata odlično. Nigde se još nismo razočarali i uvek smo odlično dočekivani. Zbog toga nam je drago što možemo sa njima da podelimo naše Ontal ritmove.

Boris: Iako mnogima delujemo kao da smo tek formirani, Ontal postoji 4 godine, a individualno se bavimo produkcijom i izdavanjem numera skoro 10 godina. Kako klupski, tako i produkcijski, italijanska tehno scena postaje sve jača. Sa druge strane, i mimo Berlina, Amsterdam sa njegovim velikim rejvovima po skladištima nikako neće ostaviti sve ljubitelje industrial i hard techno zvuka ravnodušnim.

Ove ste godine imali popriličan broj izdanja i nastupa, kako biste ju rezimirali? Hoćete li nastaviti istom silinom?

Boris: Sa dva albuma, brojnim EPevima, remixima, izdanjima na kompilacijama, fenomenalnim nastupima po Evropi i pridruživanjem Dissonant Bookings agenciji, možemo slobodno reći da je 2015. bila najuspešnija godina u našoj karijeri. 2016. deluje kao da će biti podjednako dobra, ako ne i bolja.

Ovo je izdanje odlična prilika da nabavite 28 iznimnih traka na 7 vinila za svega 70 eura. Prije nego uložite novac, najprije čitav “Herdersmat” preslušajte OVDJE.

Kad vas matira, preorder možete riješiti u Mordovom online dućanu ili na bandcampu. Preporučamo ovu drugu opciju, jer se i prije izlaska samih vinila pruža instant download svih traka. Osim toga, ako nemate gramofon, možete kupiti samo digitalno izdanje za 20 eura, što je bagatela za ovakvu kolekciju. Nažalost, posebna ponuda s Mord majicom je razgrabljena u tren oka!

Mord records
FACEBOOK | BANDCAMP

Lag
FACEBOOK | SOUNDCLOUD 

Ontal
FACEBOOK | SOUNDCLOUD 

Petar Car