Phill & Dansmore: vozi nas tvrđi zvuk, te eksperimentalna i filmska muzika

Beogradski tech dvojac stvara specifičan blend melodije i groovea, koji osvaja tijelo i krijepi dušu. Kako se to radi, poslušajte u podcastu!

Najprije su zaplovili house vodama, pod imenom Babysitters, da bi s dolaskom čvršćeg zvuka u trake i setove napravili radikalni zaokret i nanovo se izumili kao Phill & Dansmore. Neumornim radom na produkciji i bruseći zanat kroz brojne nastupe, profilirali su svoj upbeat imidž, koji odražava atmosferu večeri na kojima nastupaju. Trake su izdavali i na čuvenim etiketama kao što su Patent Skillz i Toolroom, a izdanja njihove etikete TeddyBear Records žanju lovorike s Beatporta. Još uz sve to, putem programa SAMO TVRDO su priuštili beogradskoj publici gostovanja majstora kao što su Ninetoes i Metodi Hristov.

Ovog petka momci vrte u Osijeku, gdje su već nastupali kao Babysitters, ali ovaj put premijerno predstavljaju svoju intenzivniju techno stranu. Najbolje ćete ih doživjeti uz visoku energiju koju prenose ovim ekskluzivnim podcastom, a ostale detalje saznajte u nastavku!

U vašim se trakama i setovima osjeća snažan pečat soul i funk glazbe. Što vas je privuklo tom grooveu?

Verovatno je to zbog minulog rada kao Babysitters-i, mada mi ne primećujemo to. Oduvek smo voleli melodičnu muziku, sa dosta detalja, što je u soul i funk muzici i te kako prisutno.

Žanrovski, krenuli ste s houseom, da bi s vremenom kretali sve više prema technu i tech houseu. Koji su razlozi kumovali promjeni smjera?

Došlo je do zasićenja sa disco house muzikom i trebao nam je novi izazov. Puštajući na festivalima shvatili smo da retko koju do tada napravljenu traku možemo da pustimo na jednoj takvoj žurci, a s obzirom da obojica volimo tvrđi zvuk, odlučili smo da skroz promenimo pravac, a samim tim i ime (Babysitters), koje nam je u mnogom pravilo problem kod inostranih bookinga.

Svaka uspješna DJ ekipa ima osobni stil kojim se uzdiže iznad prosječnosti. Koje biste elemente naveli kao ključne u vašem stilu?



Kako nam je većina ljudi, koja nas je slušala, rekla pored izbora muzike, tu je svakako energija i komunikacija sa publikom. Ni jedan naš set nije isti, provuče se koja traka iz prethodnog, ali uglavnom su to sve sveže “ubrane” trake.

Dok producirate, ulazite li u studio sa zacrtanom idejom ili nalazite inspiraciju u istraživanju instrumenata? Koji su vam najbitniji alati za izražavanje?

Većina ideja se jave van studija, pa se to “brzinski” prenese u projekat. Ali svakako da neke ideje dolaze preslušavanjem drugih žanrova, experimentisanjem sa VST-ovima… Najbolji alat za istraživanje je Soundcloud. Jer na toj društvenoj mreži ima toliko inspirativnih umetnika, da uz preslušavanje razne muzike ideje same dolaze.

Osim kao producenti i DJ-i, s TeddyBear Records ste se ostvarili i kao izdavači. Koja je vaša tajna selekcije i promocije materijala?

Izdanja koja su se našla na TeddyBear Recods etiketi su uglavnom trake koje su nam se u tom trenutku sviđale, kada kažem nam mislim na ceo tim TeddyBear Records-a koji broji 6 članova. A što se tiče promocije, ulgavnom se svodi na društvene mreže, muzičke portale, forume, ali takođe slanje promo-a svetskim producentima i djevima.

Kako je nastao projekt SAMO TVRDO? Osim samom glazbom, čime ovaj program obogaćuje klupsku ponudu i kome je namijenjen?

Namenjen je svima koji žele dobar provod. Projekat je nastao saradnjom sa našim prijateljem Mihajlom, poznatijem kao Kent Explain, sa željom da beogradskoj publici ponudimo audio/vizuelni dogadjaj koji do tada nije bio toliko prisutan u Beogradu, kao što je slučaj danas. A i da ugostimo producente i djeve koje smatramo da to zaslužuju. Do sada smo ugostili Metodi Hristov-a, Dosem-a, Ninetoesa-a, Dj Lion-a…

Koja su vam kretanja na regionalnoj sceni trenutno najinteresantnija? Ima li nekih mjesta gdje posebno rado gostujete?

Trenutno smo najviše posećivali Hrvatsku. Smatramo da Hrvatska scena i te kako ima potencijala, da je publika veoma specifična i da ume da prepozna dobru energiju i muziku. Svaki put se vrlo rado vraćamo.

Na koji se način ostvarila vaša suradnja sa 6th Sense i nastup u Osijeku? Kako ćete se predstaviti hrvatskoj publici, imate li već u planu atmosferu koju namjeravate plasirati?

Danijela, jednog od organizatora, smo upoznali 2013. u Osijeku, kada smo nastupali u jednom klubu gde je on bio rezident. Nakon dve godine ponovo se vraćamo u Osijek na njegov poziv, ali ovaj put sa izmenjenim tvrđim zvukom, koji će, nadamo se, dobro prihvatiti osječka publika. Što se tiče seta, biće #samotvrdo i #samoveslo. 🙂

Žanrovi evoluiraju, a s njima i autori. Kojim će smjerom ići Phill & Dansmore?

To se nikad ne zna, sve zavisi od trenutne inspiracije i raspoloženja. Trenutno nas najviše “vozi” taj tvrđi zvuk, sa primesama eksperimentalne i filmske muzike. Videćemo šta će nam doneti vreme koje dolazi…

Phill _Dansmore _2
Foto by Stefan Đaković

Svoje “šesto čulo” možete iskušati u petak 15.4. u osječkom klubu Tufna, a uz Philla i Dansmorea vrte još 6th Sense rezidenti DA LE i Sub Effect. Za ovaj ugodan izlazak izdvojit ćete 20kn do ponoći ili 30kn nakon toga. Sjajan potez za clubbing u Osijeku!

Phill & Dansmore
FACEBOOK | SOUNDCLOUD

6th Sense w/ Phill & Dansmore @ TFN
FACEBOOK EVENT

6th Sense W Phill & Dansmore @ TFN

Petar Car