Valentino Kanzyani novim EP-em otvara seriju vinila u boji na Bla Bla Music

Slovenski veteran i ovaj put isporučuje sjajan minimal/tech materijal s vrhunski riješenim aranžmanima, a na ploči se nalazi i posebno kvalitetan remiks!

Uz Umeka i Random Logic, jedan od ključnih slovenskih pionira klupskog zvuka je Valentino Kanzyani. Dok je njegov pristup u ranim 90-tima bio izuzetno tvrd i silovit, kroz muzičku se evoluciju približavao profinjenom minimal/tech stilu, a nije mu stran niti house zvuk. Ono što zadnjih godina posebno obilježava njegov stil je iskulirana kombinacija sofisticiranog tech groovea s organskim sampleovima i aranžmanima koji vuku utjecaj avangardnih skladatelja 20-tog stoljeća, kao štosu Steve Reich ili Maurice Ravel. Naravno, izričaj muje prije svega namijenjen podiju, a to je slučaj i s novim EP-em “Primera Causa”, koji uskoro izlazi na njegovom omiljenom mediju – vinilu.

Na ploči izlaze tri trake: originalni miks “Guitars Without A Poet” i remiks koji potpisuje bugarski tandem University Of Nowhere, te još jedan original – “Sleeping Is A Fictious Need”. Prva je traka razigrana plemenskim udaraljkama i obojana toplim jazzy aranžmanom, dok remiks reducira kostur trake na čisti minimalizam, koji je, paradoskalno, sve samo ne minimalan. Bugari su ovdje sjajno odigrali tražeći srž trake i dajući naglasak na njezine koncentrirane elemente, ali mikro-ritmovi koje proizvode su doista djelo vještih ruku. Zadnja je traka ponajviše obilježena klasičnim klupskim grooveom, uz solidnu porciju fino ispoliranog mašinskog funka i filigranski doziranu stereo-igru synthom.

Ima još zanimljivosti vezanih za EP! Etiketa Bla Bla Music upravo lansira svoju RYB seriju vinila, a svako će izdanje biti otisnuto na crvenom, žutom i plavom vinilu s odgovarajućim omotom. Premijerno izdanje će biti upravo EP “Primera Causa”, koji izlazi 2.12., a pre-ordere već možete riješiti OVDJE (11€) i OVDJE (13,66€). Obzirom na Kanzyanievu čuvenu vještinu žongliranja na tri gramofona, bilo bi zanimljivo čuti kako istodobno miksa sve tri trake i to u svim bojama!

Valentino Kazyani
FACEBOOK
SOUNDCLOUD