Nina Kraviz pokreće novu psihodeličnu etiketu GALAXIID

Kao što ime etikete govori, radi se o zaranjanju u ambijentalne vode i IDM elektroniku.

Još krajem prošle godine, Nina Kraviz je najavila otvaranje nove pod-etikete GALAXIID na svojoj matičnoj platformi трип, s time da će se ovaj put raditi o izdanjima koja nisu nužno namijenjena usijavanju podija. Naprotiv, prva su izdanja rezervirana za pomalo opskurne umjetnike, kojima je beskompromisni pristup osigurao kultno mjesto u elektroničkom undergroundu, ali je njihov rad izbjegao uši šire klupske publike.

Za početak, tu su ruski autori Igor Kolyadny i Vitaly Stern a.k.a. Species Of Fishes. Premda još ne znamo točno koji će materijal Nina izdati, savjetujemo vam da bacite uho na IDM techno traku “Numb World” s prvog albuma “Songs Of A Dumb World” iz 95-te. Taj materijal sasvim lako može parirati 90’s projektima s Warp etikete, a nove su stvari još i naprednije, čemu svjedoči i ovaj sjajan video, koji ukratko predstavlja njihov zadnji album “Bessonnitsa 2”, izdan na USB sticku:

Oni koji rado kopaju po techno podzemlju, dobro znaju islandsku deep techno etiketu Thule, koju je osnovao Sigurbjörn Þórgrímsson a.k.a. Biogen. Ovaj je veteran definirao elektronički zvuk svoga otoka još početkom 90-tih, a prerano nas je napustio 2011. godine. Pod imenom Biogen je za sobom ostavio samo jedan album i tri EP-a, a Nina će na GALAXIID predstaviti neke njegove manje znane radove na kompilaciji. Navodno će na трип etiketi izaći i album, premda se ne zna radi li se o neizdanom materijalu ili o reizdanju. Dok se ova izdanja ne pojave na tržištu, poslušajte ambijentalni dragulj “Secret Of Y.A.S.” s albuma “Eternalizer” iz 99-te:

Nadamo se da su vam ovi primjeri pomogli da zamislite kakav će zvuk promovirati GALAXIID! Uz ove opskurne umjetnike, Nina planira izdati i kompilaciju ruske zaboravljene elektronike 70-tih, te izbor japanske psihodelije. Kako bi se paket zaokružio, svi će omoti imati jak vizualni pečat koji će osigurati psihodelični umjetnici, a etiketa će povremeno izdavati i knjige.

GALAXIID će se predstaviti 25.3. u novom londonskom klubu Printworks, a za pultom će se uz Ninu naći još i Luke Vibert, dok će 808 State, Aleksi Perälä, Bjarki, Dopplereffekt i PTU izvesti live-actove.