10 klubova i rejv lokacija gdje su se rodili stilovi glazbe i kulturni pokreti

Klubovi, skladišta, parkirališta kao kolijevke muzičkih žanrova

Techno i grime su pronašli svoj put do publike putem radio valova, no za mnoge stilove dance glazbe koji nastaju u glavama pojedinaca ili u njihovom studiju potrebne su raznorazne platforme. U većini slučajeva žanrovi nastaju u klubovim i rejv lokacijama gdje novi zvuk u direktnom kontaktu s publikom brzinom svjetlosti prerasta u novi glazbeni kulturni pokret.

U nastavku pogledajte listu od 10 klubova koju je složio Mixmag, unutar čijih je zidova nastalo čak osam žanrova.

The Muzic BoxACID

the-muzic-box

Čikaški producentski trojac DJ Pierre, DJ Spank Spank i Herb J nije ni slutio da će davne 1985. godine proslijedivši svoju traku Ronu Hardyju uvelike utjecati na povijest dance glazbe. Tako se traka s dominantnom Roland 303 bas linijom čak četiri puta ista večeri zavrtila u klubu The Muzic Box, poznatom leglu konzumenata halucogenih droga, ostavivši dubok trag u percepciji publike. Bezimena traka je uskoro postala poznata pod imenom “Ron Hardy’s Acid Trax”, da bi je 1987. godine ekipa iz benda Phuture objavila pod imenom “Acid trax” za Trax Records.

Amnesia / Project ClubBalearic

Amnesia-Ibiza_zpsde3e1424

Koktel ekstazija i eklektičnog miksa house zvuka i europopa DJ Alfreda 1987. godine u klubu Amnesia na Ibizi zauvijek je promijenio percepciju Paula Oakenfolda i njegovih prijatelja DJ-eva. Po povratku u London, Oakenfold je u Project Clubu u Streathamu vrtio setove pod utjecajem Ibize koji su naknadno postali popularni pod imenom Balearic beatovi.

Velvet Rooms / Plastic PeopleDubstep

plastic-ppl

Londonski klubovi Velvet Rooms i Plastic People kolijevka su dubstepa, u kojima su od 2001. godine Mala, Coki, Hatcha, Skream, Benga, Kode9 i Youngsta gurali elemente garage muzike u područja tamnijeg zvuka s gomilom basa. Zahvaljujući njihovim regularnim DJ setovima, dubstep je u kratkom vremenu postao kulturni pokret.

The GalleryHI-NRG

nicky-s-gallery

Nicky Siano je 1977. godine kao rezident kluba The Gallery dobio u ruke još neobjavljeni komad vinila, kojeg je iste večeri umiksao u set. Bilo je to doba disco ludnice, a ploča Donne Summer i Giorgia Morodera “I Feel Love” koju mu je menadžer iz Casablanca Recordsa netom ustupio izazvala je pravu reupciju na podiju. Traka je označila početak novog stila disco muzike bržeg tempa koji je postao poznat pod imenom Hi-NRG, a kojeg karaktereiziraju isprekidane hi-hat i sintesajzer dionice.

The WarehouseHouse

the-warehouse_171022_044449

Premda još traju rasprave o tome je li se house kakav znamo ikada puštao u klubu The Warehouse gdje je Frankie Knuckles vrtio kao rezident od 1977. do 1982., čikaški klub je ipak prihvaćen kao ishodišna točka pokreta. Knuckles je svoj vinil pomno birao u prodavaonici ploča Importes Etc., a oni su zauzvrat na njegovu selekciju stavljali natpis “As heard at The Warehouse”, od čega je i nastao pojam “house music”. Premda je uglavnom puštao disco glazbu, trake je znao editirati tako da bi im produžio početak i kraj, što je doprinijelo razvoju 4/4 house glazbe.

HeavenPsytrance

Heaven-psytrance

Iz globalnog fenomena zvanog trance glazba razvio se niz podžanrova, uključujući i nabrijani psytrance. Zbog sve veće popularnosti Goa trance traka, promotori diljem svijeta su počeli organizirati Goa partije u svojim klubovima. Psytrance je nastao zahvaljujući Megatripolis partijima u londonskom klubu Heaven, gdje su se Goa zvuku dodavali psihodelični elemente.

Londonsko industrijsko skladišteTech-House

Wiggle

Premda se još sredinom 80-ih u Detroitu i Chicagu nastojalo kombinirati elemente techno i house zvuka, za razvoj tech-house pokreteta zaslužni su Terry Francis, Eddie Richards i Nathan Coles koji su 90-ih u ilegalnim skladištima organizirali Wiggle partije, na kojima su kombinirali house s elementima techno glazbe stvorivši novi zvuk.

The Elephant and CastleUK Garage

The-Elephant-and-Castle

The Elephant and Castle pub kolijevka je UK Garage žanra. Početkom 90-ih, Matt Jam Lamont je u londonskom klubu kao rezident svake nedjelje ujutro vrtio na Happy Days partiju, nastojeći privući rulju koja odlazi kući iz obližnjeg kluba Ministry of Sound, postavivši temelje UK Garage žanra svojim miksevima, kako piše Mixmag.