VSK – industrijska agresija, hipnotički groove i duboke vibracije

Talijanski techno as u tandemu sa Scalameriyom uživo rastura Novi Sad i Kragujevac, pa smo razgovarali o njegovom stilu i metodama. Uskočite!

Pripadnik nove struje protagonista rimskog techna može se pohvaliti produkcijom traka s izuzetno bogatim mašinskim strukturama, nemilosrdnim masivnim grooveom i uzbudljivom, prijetećom atmosferom. Stoga, niti ne čudi da se u zločinu udružio s jednim od najzanimljivijih domaćih autora – Scalameriyom, čija etikete Genesa upravo slavi sedmu godišnjicu, a u to ime će počastiti ekipu baražom svojih ubojitih traka i to u živoj izvedbi.

Svakako poslušajte njihove zajedničke EP-e “Codex” (Power Vacuum) i “Haka” (Perc Trax), te ako imate priliku, dođite 11.3. u novosadski klub Tunnel, gdje uz njih nastupaju domaći teškaši Ontal, te Sayyed Bandar ili 12.3. u Umetnički Kutak u Kragujevcu, gdje je službena proslava Genesinog rođendana, a na showcaseu vas još očekuju Shotten Synapse i Petar Lazović. Prije nego se počnete spremati, pročitajte intervju s ovim vještim Rimljaninom!

Postoji li neka specifična vibra ili zvuk, koji bi se mogli nazvati “rimskim”?

Rimski (i općenito talijanski) zvučni potpis je obilježen hipnotičkim grooveom i dubokim mentalnim vibracijama, što je posebno karakteristično među začetnicima ovg pod-žanra, kao što su Donato Dozzi, Brando Lupi, Giorgio Gigli i Dino Sabatini. Što se mog osobnog stila tiče, često se približavam agresivnom, industrijskom zvuku, pritom zadržavajući izvorne nijanse klasične rimske scene.

Kako si otkrio da taj bogati i abrazivni industrijski zvuk najbolje pristaje tvom izričaju? Po čemu se on razlikuje od ostalih struja u technu?

Oduvijek me privlači distorzija. Kako sam rastao kao producent, počeo sam ubrizgavati nijanse industriala, a taj se proces prirodno odvio kroz godine. To sam otkrio prilikom izlaska ´Continuous Deception´ (March 2013 – CRS Ltd), kad sam po prvi put primjetio da taj oštri, mašinski zvuk pripada upravo mom stilu. Teško je nabrojati sve autore koje cijenim, ali taj je raspon doista širok, od teškog i distorziranog zvuka do uglađenog deep materijala. Najviše poštijem ekipu kao što su Regis, Speedy J, Oscar Mulero, James Ruskin, Perc, Exium, Reeko… Ali prava lista bi bila preduga. Trenutno dosta pratim etiketu MORD.

Osim očitoga – rasplesati ekipu – imaju li tvoji setovi i produkcija i neku drugu namjenu? Koje dijelove sebe izražavaš intenzivnom mašinerijom svojih traka?

Jednostavno, volim stvarati glazbu, ona nije moj jedini životni interes, ali je svakako – glavni. To stvaranja najprije mora predstavljati zabavu, koja se prenosi i na slušatelje. Produkcija zahtijeva veliku predanost, a istovremeno služi kao kanal kojim otpuštam svoj stres i negativnu energiju, da bih je zatim preoblikovao u nešto pozitivno.

Slušaš li industrial i post-industrial glazbu van okvira techna, autore kao što su Coil, Whitehouse ili Nurse With Wound?

Iskreno, nisam puno pratio scenu čistog industriala. Tek sam naknadno počeo cijeniti žanr, nakon što sam ga otkrio kroz techno. Volim Coil, posebno album “Black Antlers”, koji stilski nalikuje na moju glazbenu pozadinu, koja uključuje izvođače kao što su Massive Attack, Radiohead, tj. trip hop scena općenito.

Koliko ti je bitna estetika koja okružuje glazbu? Koliko pažnje posvećuješ omotima svojih albuma, ali i ploča koje kupuješ? Možeš li se identificirati s određenim pejzažem, umjetničkim pokretom ili arhitekturom?

Grafički aspekt je izrazito bitan u glazbi, čak i ako se radi o strogo osobnom pogledu. Naravno, često me privuče dizajn na mnogim pločama, iako me često i razočara njihov glazbeni sadržaj. Volim zvilja različite vrste okruženjaa, od prirodnih do industrijskih, pa i čisto grafičkih. Teško bi mi bilo definirati se kroz samo jedan umjetnički pokret, svoju viziju ostavljam široko otvorenom promjenama i evoluciji.

Priroda tvoje brodukcije je zvukovno bogata, sistematizacija je kompleksna, a semplovi jedinstveni. Reci nam nešto o studijskom setupu kojim to ostvaruješ, o načinu na koji je evoluirao i u kojem će smjeru nastaviti rasti!

Ponajprije, hvala na ovakvoj procjeni mog zvuka. Volim obraćati pažnju na detalje i raditi na efektima. Donedavno, setup mi je bio potpuno digitalan, uvijek sam radio sa softwareom i to je metoda koju sigurno nikad neću napustiti. Naknadno sam implementirao analogni synth i hardware, koji koristim u nastupima uživo, ali samo zato da bih dodao začin analognog zvuka svom pretežno digitalnom stilu produkcije.

Kojim se DJ alatima služiš? Imaš li neke posebne tehnike kojima se izdvajaš od ostalih izvođača?

Nemam nikakav posebni alat osim vinila i CDJ-a. Volim vrtiti vinile, pa sam tako i otkrio da je rijetkost pronaći pravilan setup u klubovima i na velikim pozornicama, gdje su vibracije često toliko intenzivne, da sam primoran koristiti isključivo digitalne fajlove, što je naravno jednostavnije i manje problematično.

Odakle je došlo ime tvoje etikete Consumer Recreation Service? Kakav je osjećaj kad izvođači koje cijeniš vrte ploče koje si izdao?

Ime dolazi iz Fincherovog filma “The Game”, koji obožavamo i ja i CVO, suvlasnik etikete. Uvijek je veliki užitak kad ti produkciju vrte umjetnici koje visoko cijeniš i dugo pratiš, jednako kao što je i zadovoljstvo čuti ju u podcastima i setovima svakog izvođača kojiima inetersantnu selekciju.

U Srbiji ćeš imati dva nastupa sa svojim suučesnikom Scalameriyom. Kako si se susreo s njegovim zvukom i zvukom njegove etikete Genesa? Što za tebe znači ta vibra i kako si otkrio da ste dovoljno komplementarni da napravite zajednički projekt?

Ima već neko vrijeme da surađujemo, a s rezultatima sam izrazito zadovoljan. Maksimalno ga poštujem i kao osobu i kao umjetnika, a premda živimo u različitim državama, ipak ostvarujemo dobru povezanost, pa smo pronašli i način za suradnju. Imat ćemo zajednički live set u aprilu na pariškom OFF-u, te na Reaktoru u Amsterdamu 4.5. Veselim se tome kao i budućim zajedničkim nastupima, a osim toga, uskoro možete očekivati i nešto svježe produkcije.

Koji su ti idući potezi? Što se toga tiče, je li ti glazba hobi ili posao? Obzirom na iskustva koja si skupio, možeš li nabaciti neko predviđanje vezano za nova kretanja u europskom underground technu?

Rokovnik mi je trenutno sasvim popunjen. Osim produkcijom i nastupima, zauzet sam poslom audio inženjera na talijanskoj televiziji, gdje radim i kao dizajner zvuka. Volim taj posao, ali svakako krade puno vremena i energije, posebno kad me čeka hrpa nastupa – zna mi se dogoditi da pomalo skrenem s uma dok planiram sve aktivnosti kojima sam predan. Techno je u zadnjih par godina doista narastao i postao masovni fenomen koji, čini se, ne usporava. Ne mogu predviđati nove tendencije, ali se nadam povratku bržeg techna (oko 130 Bpm-a), s masivnim grooveom i hipnotičkim vibracijama. To je zapravo ono što isporučujem u svojim trenutnim setovima.

VSK
FACEBOOK | SOUNDCLOUD

Public ∏ pres. Lobotomija @ Tunnel
FACEBOOK EVENT

Public ∏ Pres . Lobotomija 11.03.2016. Tunnel

Genesa B-Day Showcase @ UMK
FACEBOOK EVENT

Genesa B-Day Showcase 12.03.2016. UMK

Petar Car