Ontal: Srbija ima kvalitetne i jedinstvene izvođače, ali je i dalje u zatvorenom prostoru

Napredni techno tandem iz Subotice aktivno rastura po europskoj underground sceni, a uz razgovore ugodne snimili su nam oštar i čvrst podcast!

Ontal čine Boris i Darko, koji su u zadnje vrijeme izbacili hrpu kvalitetnih izdanja, nastupali s jakim imenima techno podzemlja i ostvarili zapažene suradnje, a sve bez kompromisa i ulickavanja: njihov je zvuk surov, precizan i nemilosrdan, ali istodobno sadržajan i okrutno zavodljiv. Izdaju za izvrsne podzemne etikete kao što su MORD i AMOK, remiksira ih Bas Mooy, vrti ih Truss, hvale ih Orphx, a skoro izlazi i zajednički projekt s Blush Response, imenom Impulse Controls.

Uspjeh na europskim podijima rezultat je jasne vizije i predanog rada, a premda je šteta što je njihovo ime poznatije u stranim zemljama nago na našim prostorima, to je istovremeno i razumljivo, pošto je tamo underground tržište veće – dobrim dijelom i zbog višeg životnog standarda.

Naravno, to ne znači da su Ontal fokusirani isključivo na Europu, ovim intervjuom ih želimo predstaviti regionalnoj publici: onima koji još nisu čuli za njih, ali i onima koji jesu, pa ih valja podsjetiti i ukazati na neke novosti vezane za projekt. Ljubiteljima vrhunski brušenog abrazivnog zvuka poseban će užitak pružiti podcast, koji među ostalim draguljima sadrži ubojite komade techna iz laboratorija domaćih autora kao što su Lag i raum.null, ali i neobjavljeni Ontal materijal. Uživajte!

Odakle dolazi ime Ontal? Ima li projekt neku vlastitu mitologiju, koncept i zadanu estetiku unutar koje djeluje?

Iskreno, prvo smo gledali da nađemo neko ime koje nije još iskorišteno na Discogs-u, pa onda da se to ime može izgovoriti sa lakoćom kako na našem, tako i na stranom jeziku. Nije nas toliko briga za neku priču iza naših naziva numera, kao i samog aliasa, koliko je bitna naša muzika, ali Ontal dođe kao arhaična engleska reč za nešto što je stvarno ili postojeće. Povezali smo to značenje za korištenje raznih snimaka mašina u produkciji, kao i ideju da jednim delom oponašamo pojedine zvukove okoline putem hardvera ili softvera, a tu inspiraciju crpimo iz musique concrete pokreta. Pored toga, želimo isto toliko da budemo realni sa realizacijom naših ideja i samim tim da ne kopiramo ničije stilove ni da se prilagođavamo aktuelnim trendovima i sličnim glupostima.

Čiji su vas radovi uveli u žanr kojim se trenutno bavite? Što ste u njima našli, čega nije bilo u klasičnoj techno produkciji?

Od najranije mladosti smo slušali različite muzičke žanrove i u njima smo pronalazili neki sopstveni identitet. Svih ovih godina smo pokušavali pronaći onaj žanr gde se najbolje osećamo i koji izražava naše unutrašnje emocije.

Iz kojeg ste se razloga odlučili posvetiti ovom projektu zajedno? Kako ste otkrili da su vaše vizije techna kompatibilne i koje vam prednosti pruža rad u tandemu, a da ih ne biste imali prilikom stvaranja solo?

Zajedno smo ušli u ovaj projekat iz tog razloga što imamo isto poimanje i shvatanje muzike kojom se bavimo. Dopunjujemo se, prihvatamo kritiku jedno drugog, i to radimo vrlo uspešno. Trudimo se da naš zvuk dovedemo do savršenstva, a sve to ne bismo mogli da radimo kada bi radili solo.

Što smatrate ključnim inovacijama koje ste od početaka ostvarili u svom zvuku i vještini? Imate li neke ideale koje tek spremate dostići usavršavanjem?

Nemamo nikakve ideale jer jednostavno eksperimentišemo za zvukom i snimcima i pored toga gledamo da imamo neku dozu originalnosti. Tako da je možda najbolje da slušaoci definišu koje su ključne inovacije u našem zvuku.

Bez kojih strojeva i softvera ne bi bilo Ontal zvuka? Planirate li uvesti još igračaka u studio?

Počeli smo sa tim programom i izdali sve ove ploče danas zahvaljujući programu Reason i ne nameravamo izbaciti ovaj mozak operacije, nego ga kombinovati sa hardverom – kako sa onim koji trenutno koristimo za live actove, tako i sa nekim raritetima koje trenutno pozajmljujemo od prijatelja na neko vreme.

Kako ste došli u kontakt s Blush Response? Kako doživljavate njegov rad i smjer techna kojim je krenuo, te na koji način ostvarujete suradnju u Impulse Controls?

Sa Joey-em smo se poznavali neko vreme preko Facebooka, ali kada smo u septembru 2015. imali live act u Urban Spree-u u Berlinu, insistirali smo da ostanemo koji dan duže kako bi se našli sa njim i još nekim ljudima. Iako smo insistirali da se nađemo na piću ili klopi i da se ispričamo, Joey nas je pitao da li bismo išli kod njega u studio u Friedrichshainu da jamujemo sa njim, a i možda bi nam se pridružili i Headless Horseman i Phase Fatale. Na kraju su ova dvojica otkazali zbog premorenosti od nastupa jer je ipak bila nedelja, pa smo Joey i mi krenuli spontano da sastavljamo ritam i da kreiramo neke zvukove i sekvence na modularnom synthu i Elektron semplerima /sekvencerima – tako smo došli do grube verzije numere koja će ubrzo biti “Devour“.

Ponovo smo se sastali kod njega početkom ove godine i sa namerom da u drugačijem tempu napravimo još nekoliko numera, iz dvočasovnog jam sessiona smo izvukli materijal iz kojeg će kasnije nastati “Raytrace” i “Singularity“. Nakon što smo spremili 3 numere i kontaktirali nekoliko izdavačkih kuća, javila se Luna koja je vlasnica Instruments Of Discipline i pored toga što je fan naših individualnih projekata, bila je i više nego zainteresovana da nam obezbedi prvu Impulse Controls ploču, koja treba da izađe vrlo uskoro.

Koliko često vrtite setove, a koliko svirate uživo vlastiti materijal? Postoji li velika razlika u atmosferi između ova dva pristupa?

Sve zavisi od ponude i potražnje. Jednako se dobro osećamo i kad vrtimo setove i kad sviramo uživo vlastiti materijal. Pravila nema i atmosfera može biti jako dobra bez obzira da li je to DJ set ili live act.

Relativno često nastupate i po stranim zemljama. Bez pretjeranog zalaženja u detalje, koliko vam se to financijski isplatilo?

Dobro je rečeno da relativno često nastupamo po stranim zemljama, tj zemljama Evropske Unije, jer se u našoj državi ovaj vid nastupa apsolutno ne isplati.

Kakvu situaciju smatrate idealnom za svoje nastupe?

Gde god da nastupamo, uspostavljamo dobre vibracije sa publikom. Publika prepoznaje našu predanost i posvećenost muzici, kao i našu želju da se atmosfera podigne do najviše tačke, kako bi obe strane bile zadovoljene.

Vlasnici ste etikete Shadow Story. Što je dovelo do njenog osnivanja, kakva sve izdanja na njoj plasirate, kako rješavate distribuciju, imate li što od toga ili je više stvar hobija? Primate li demo snimke?

Da, suvlasnici smo etikete Shadow Story sa dvojcem iz Bradforda – Dronelock. Distribuciju nam rade odavno poznati Veto iz Londona. Demo snimke ne primamo, zato što smo odlučili da od samog starta ovo bude label isključivo namenjen za Dronelock i Ontal materijal.

Za razliku od većine ostalih klupskih žanrova, industrijski techno nema jasno izraženu “hedonističku” notu. Kako doživljavate tu činjenicu? Radi li se tu jednostavno o traženju užitka u surovoj estetici ili kultura koja prati ovu glazbu ipak zadire i dublje ispod površine?

Sve je to subjektivna stvar pojedinca, po nama jednostavno se radi o traženju užitka u surovoj estetici.

Struja zvuka kojoj pripadate već nekoliko godina zauzima prilično visoku poziciju na underground sceni, a Berghain i Tresor su kao njeni epicentri počeli dobivati etiketu mamca za turiste. U kojem će se pravcu ta struja dalje razvijati, ukoliko želi zadržati svježinu i relevantnost?

Ontal projekat nije zatvoren za nove ideje. Rado ih prihvatamo, kao i sugestije i novitete, jer nam je cilj da se što više usavršavamo da bi bili po volji pobornika našeg zvuka.

U Srbiji trenutno ima solidan broj izvođača koji stvaraju abrazivni, ritualni techno zvuk sa prepoznatljivim osobnim pečatom, a neki od njih čak odražavaju tradicionalne, gotovo “bizantske” motive. Vidite li u tome temelj povezivanja i stvaranja prepoznatljive scene ili se jedini realni fokus nalazi na stranom tržištu?

Kao što ste već primetili, Srbija ima kvalitetne i jedinstvene izvođače, ali je i dalje u zatvorenom prostoru.

Prošle ste godine izbacili solidan broj originalnih traka i remikseva, a najavili ste da bi ova godina mogla još i plodnija! Kako zasad napreduje taj plan i što se sve sprema u neko dogledno vrijeme?

Plan napreduje do te mere da smo skoro do kraja ove godine bukirani sa rokovima za izdanja. Ali eto, znajući koliko su česta pomeranja u datumu izlaska vinil izdanja zbog potencijalnih problema tokom proizvodnje, tvrdimo da je najbolji odgovor da ne najavljujemo ništa unapred i da ljudi prate naše stranice kako bi u određeno vreme saznali sve informacije vezane za naša izdanja.

Gdje će vas se skoro moći uhvatiti, u regiji i inozemstvu? Imate li ugovorene nastupe na kakvim zanimljivim festivalima?

Imamo nekoliko datuma za Evropu na jesen, ali o tome će svi biti detaljnije obavešteni putem Ontal facebook stranice. Trenutno možemo najaviti da uskoro nastupamo na promo žurci Dimensions Festivala u Novom Sadu, kao i na samom Dimensions Festivalu u Puli.

Znači – ako ste u mogućnosti, potegnite 3.6. na Petrovaradinsku tvrđavu, gdje za Dimensions Festival zagrijavaju Ontal, Herzel, philippe i Rasheed, a ako ne uspijete – svakako se zaletite na sam Dimensions! U međuvremenu, preslušajte humanitarnu kompilaciju “Touched Bass” etikete Bass Agenda, na kojoj je – uz naše junake iz Subotice – traku poklonio i Demia E Clash!

Ontal
FACEBOOK | SOUNDCLOUD | TWITTER

Petar Car