Miloš Miladinović: Osnova progressive žanra jesu emocije

Menadžer prestižne izdavačke kuće Balkan Connection, podelio je sa nama svoje najsvežije trake u novom Klubikon Podcastu.

Kao DJ radi od 1997. godine i iza sebe ima preko 1.500 nastupa, dok je nedavno izabran za prestižno priznanje Artist of the Week na Frisky radiju. Sarađivao je sa mnogim izvođačima među kojima su Oliver Lieb, Richard Grey, Paolo Mojo, Dousk.

Uspeli smo da popričamo sa njim uoči njegovog nastupa u sarajevskom klubu Silver & Smoke i saznamo kakav je život menadžera jedne kultne etikete.

Zdravo Miloše. Reci mi odakle ljubav prema progressive muzici?

Ljubav prema muzici je oduvek tu, jer dolazim iz porodice koja se bavi muzikom. Prošlo je dosta vremena dok se nisam pronašao u progressive muzici. 1997., od kada sam počeo da se bavim DJ-ingom, bila je najpre house muzika. Na tome sam se zadržao par godina, a onda krenuo da otkrivam i ostale žanrove elektronske muzike, sve do 2003. kada sam se pronašao u progressive house muzici. No, čak se ni tada nisam kompletno zadržao na tom žanru, već mixovao uglavnom ono što mi se dopada, nezavisno od žanra. Tek 2009. godine, kada sam upoznao vlasnike Balkan Connection-a, tada sam se u potpunosti zaljubio u ovaj prelepi, po meni najlepši žanr muzike. Oni su tada odlučili da fokusiraju svoju energiju na neke druge projekte, što su i učinili, dok su meni predali da u potpunosti vodim Balkan Connection Records. Od tada, rad sa izvođačima na izdanjima iz ovog žanra kao i ljubav prema ovom žanru ne prestaje.

Do sada si pripremio više od 600 muzičkih izdanja sa preko 3.000 traka. Kako si počeo sa produkcijom i šta propagiraš svojom muzikom?

Da, pripremio, ne producirao. 🙂 Dakle ja vodim izdavačke kuće: Balkan Connection, na kome sam pripremio do sada 360 izdanja, Balkan Connection Tech sa 134 izdanja i BC2 Records sa 130 izdanja. Kao asistent radim za više od 15 digitalnih izdavačkih kuća iz zemalja kao što su: Amerika, Argentina, Rusija, Slovenija, Goa, Egipat, Bugarska, Srbija. Pored svega ovog, za produkciju, na žalost nisam uspeo da pronađem adekvatnog vremena, iako je to svakako san svake osobe koja je u svetu muzike. No, obim posla sa izdavačkim kućama je zaista prevelik i zahteva dosta vremena.

Kao DJ radiš od 1997. godine i iza sebe imaš preko 1.500 nastupa. Zašto su naši artisti poštovaniji u inostranstvu nego u Srbiji?

Da, no većina tih nastupa su bili na lokalu, u lokalnim klubovima i na lokalnim festivalima. Moje lično mišljenje je zapravo, da su naši izvođači dobro poštovani kako u Srbiji, tako i bilo gde u svetu. Jedini problem je, da kažem – “tržište”. Dakle, treba postojati tržište gde se može plasirati muzika koju vrtimo. U Srbiji, na žalost, progressive house je još uvek underground muzika, ne toliko poznata promoterima, klubovima i festivalima, pa samim tim imamo i manjak nastupa artista koji vrte istu. Pa se možda samim tim i stiče utisak da smo poštovaniji u inostranstvu, gde postoji “trzište” za ovaj žanr muzike, i gde imamo više nastupa nego u svojoj zemlji.

Možeš li da navedeš par omiljenih destinacija kojima se rado vraćaš?

U Grčku se uvek rado vraćam. Ove godine smo dobili Balkan Connection stage na njihovom jako poznatom festivalu, Bloque Festival u Kavali. U Mexico City-u sam imao nastup pre par meseci, prelepa zemlja, prelep grad, divni ljudi, fenomenalna publika, i tu bi se svakako rado vratio.

Koliko je interesantno voditi radio emisije na Proton radiju? Na šta najviše obraćaš pažnju dok smišljaš priču za mix?

Uvek rado snimam nove emisije za Proton radio. Toliko je dobre muzike ovih dana, tako da se radujem svakom preslušavanju nove muzike, izdvajanju omiljene za set, i na kraju mixovanju istog. Što se tiče priče, uglavnom gledam da mix počnem sa laganijim stvarima, tipa dve-tri intro stvari, i nakon toga prelazim na jače/energičnije stvari.

Balkan Connection, jedan od najuticajnijih progressive etiketa, redovno dobija podršku od kultnih figura kao što su Hernan Cattaneo, John Digweed, Dubfire, Nick Warren, 16bit Lolitas i mnogih drugih. Kako izgleda voditi takav lejbl?

Fenomenalno! Prava je privilegija raditi sa velikim brojem izvodjača sa svih strana sveta. Posao kao posao inače odnosi dosta vremena, jer mesečno pristiže veliki broj demo traka (oko 1.000). Sve to treba lepo preslušati i izabrati najbolje, pripremiti izdanje, izdati i podeliti sa fanovima. No, kada pristignu kvalitetne demo trake, kada ti se koža naježi dok ih preslušavaš, zatim i potpišeš za svoj lejbl, dobiješ podršku za izdanje od eminentnih ličnosti iz sveta elektronske muzike kao sto su Hernan Cattaneo, Nick Warren itd, kao što ste već naveli,  osećaj je neprocenjiv!

Progressive već neko vreme nije u žiži javnosti, kao što je nekad bio. Zadnji put kada sam ga pratio, postao je žešće eksploatisan I veštački veseo. Koja je osnovna priča iza ovog žanra?

Progressive house možda trenutno nije u žiži javnosti, mogu se složiti sa tim, ali u isto vreme, nikada više kvalitetnijih producenata ovog žanra, kvalitetne muzike, isto kao i podrške poznatih izvođača. Tako da sve to uliva nadu da će progressive house vratiti slavu koju je imao. Inače, osnovna stvar ovog žanra jesu emocije. Traka nije progressive bez prelepe vožnje i prelepih emocija kroz istu. No, opšte je poznato da muzika danas više nego ikada evoluira, dosta pomešanih emocija možete čuti u bilo kojoj traci, bilo kog žanra, pa tako je i sa progressive house muzkom. Postoji dosta pod-žanrova, recimo Progressive Deep, Progressive Tech ili Progressive Techno, koji su inače i dosta popularniji u klubovima.

Na koje producente bi trebali da obratimo pažnju u narednom periodu?

Teško pitanje za osobu koja radi sa stotinama izvođača! 🙂 No, izvojio bih sledeće: Matter, Desaturate, Subconscious Tales, East Cafe, Silinder, Michael A, Dmitry Molosh itd.

Nedavno si bio gost 62. izdanja emisije Pusleone Sessions u klubu Wats. Kako ti se sviđa radioshow koji vode Andrey i Eastbound?

Extra! Zaista, sve što su do sada uradili Andrey i Eastbound zarad promocije muzike koju vole je za svako divljenje i sve pohvale! Samo tako da nastave!

Šta očekuješ od prvog nastupa u Sarajevu?

Imao sam prilike da popričam sa mojim dobrim prijateljem iz Beograda – Marijanom (Jelly For The Babies) koji je nedavno gostovao u Sarajevu, takođe na poziv ekipe Re:Flux-a. Sve reči hvale je imao za organizatore, za klub i ono najbitnije, sarajevsku publiku i atmosferu koju su pravili. Tako da – nadam se odličnoj atmosferi o kojoj sam već čuo. Mogu da otkrijem da sam pripremio energičniju varijantu progressive housea (Deep/Tech/Techno), tako da sarajevska publika može očekivati odličan “groove” i nezaboravan provod.

Miloš Miladinović predstavlja svoj temeljno izgrađeni progressive stil miksanja ove subote, 25. juna, u sklopu Re:Flux programa u sarajevskom klubu Silver & Smoke. Za pultom će se naći i rezidenti: Forniva, Ismar Ba i Djet. Do ponoći je upad 5KM, a zatim raste na 7Km.

Mladen Miladinović
FACEBOOK | SOUNDCLOUD

Balkan Connection
FACEBOOK | SOUNDCLOUD

Re:Flux w/ Nights
FACEBOOK EVENT

Re -Flux W Nights 25.06.2016. Silver & Smoke

Nenad Apok Šošić