Bonton na Zrću?

Mediji ovih dana prenose informaciju kako najpopularniju plažu na Jadranu ovog ljeta očekuju velike promijene u obliku gradskog bontona kojeg će se morati pridržavati svi posjetitelji.

Cilj uvođenja bontona je pružanje prilike i drugim oblicima turizma putem uvođenja reda i sigurnosti pa će tako Novaljom patrolirati komunalni redari koji će paziti da turisti gradom ne šeću u kupaćim kostimima ili oskudno odjeveni, a zabranjeno je i ležanje u travi te konzumiranje alkohola na javnim mjestima. Kada podvučemo crtu, na Zrću i u Novalji ove će godine biti zabranjeno sve što dotičnim mjestima već dugi niz godina osigurava prijeko potrebnu financijsku injekciju turista iz Engleske, Francuske, Italije…

Gradonačelnik Novalje, Ante Dabo, zabrinut je činjenicom da male trgovine žestokim pićima doživljavaju pravi procvat u njegovom gradu, a mladi alkohol konzumiraju na ulicama što za sobom povlači dernjavu i nerede. Komunalni redari će svim kršiteljima gradskog bontona dijeliti opomene pa čak i kazne od 1000 kn. Stanovnici Novalje podržavaju uvođenja pravila; misle da je zbog razuzdane mladeži dosad patio apartmanski turizam i zgroženi su što se grad u kojem žive u medijima prikazuje kao mjesto gdje je sve dozvoljeno. Sigurni smo da su nešto manje zgroženi kada prenaplaćuju apartmane i improvizirane sobe nastale iz smočnica i raznih ostava za vrijeme festivala, kada su restorani puni, a police super marketa svaki dan pred kraj radnog vremena – prazne. Teško je povjerovati da se čovjek toliko može sramiti nečeg što mu stavlja kruh na stol ili je to možda onaj tipični hrvatski mentalitet koji želi da turisti dođu, ostave novac na stolu i odu natrag otkud su došli?

Izravna posljedica uvođenja bontona je i kontrola buke u klubovima na samoj plaži koja će se morati smanjiti za čak 30%. Tu dolazimo do pitanja hoće li Zrće ostati zanimljiva destinacija organizatorima festivala koji posjetiteljima više neće moći pružiti zabavu na kakvu su navikli. Tiha elektronska glazba ima smisla otprilike kao gledanje kazališne predstave sa povezom preko očiju. Vjerujemo da se ovaj anti-party Gestapo mještanima trenutno čini kao dobra ideja; oduševljenje će zasigurno jenjavati narednih godina kada ludilo popusti, a Pag postane meka za mnogočlane obitelji koje će na odmor dolaziti sa ptrljažnicima punim hrane, a u restorane i koktel barove odlaziti – na wc.

Aleksandra Golub