Moodymann izdao novi album

Jedno od prvih vrućih izdanja 2014. koje će nas dodatno zagrijati za festivalsku sezonu zasigurno je novi album house legende iz Detroita, Kennya Dixona Jr. poznatijeg pod pseudonimom Moodymann.

PIŠE: Neven Prišuta

Naslov albuma je ‘Moodymann’, a izašao je na etiketi KDJ Records čiji vlasnik je sam Kenny Dixon. Album je dostupan u svim standardnim formatima. To znači da je pored vinilnog izdanja, koje je Dixonu tradicionalno najvažnije, uz CD verziju dostupna i digitalna verzija albuma, što nije uvijek bio slučaj s njegovim izdanjima.

Poznati producent, koji za sebe kaže kako stvara glazbu za manjinu koja sluša, ovaj put je pristupio s dodatnom dozom eklektike u stvaralaštvu. Pa se tako na ovom albumu mogu naći od traka tradicionalnijeg deephouse zvuka (primjerice „No“), preko remiksa Funkadelicovog „Cosmic Slop“ te „Born 2 Die“ s vokalima Lane Del Rey do trake „Lyk U Used 2“ s nezanemarivom primjesom drum’n’bass ritma. Iako Moodymann nikada nije stvarao glazbu unutar konvencionalnih okvira i forme, ovim albumom dodatno je „zakomplicirao“ svoju žanrovsku poziciju. Žanrovski precizno neodrediv, ovaj album kritika je okarakterizirala kao funk, soul, r n’ b, deep house, nu disco uradak. 

*Moodymann je domaćoj publici vjerojatno najpoznatiji po nastupima na svim dosadašnjim Dimensions festivalima u Puli, čiju postavu obogaćuje i ove godine. Štoviše, ove godine nastupa i na Outlook festivalu, starijem sestrinskom festivalu iz iste organizacije koji se ove godine po prvi put odvija nakon, a ne prije Dimensionsa. Njegov premijerni nastup na Outlooku posebice je istaknut jer označava svojevrsni tematski zaokret, ili bolje reći tematsko obogaćenje festivala u smjeru iskonskog vida house glazbe, koji po mnogima u najvećoj mjeri utjelovljuje upravo Moodymann svojim DJ setovima. Iako se takvo obogaćenje dalo nazrijeti i prošle godine, sada sa sigurnošću možemo reći da jedva čekamo Rujan u Puli.