Soundcloud u pregovorima s velikim izdavačima

SoundCloud je u maloj frci, a možda i vaš omiljeni producent.

Internet mijenja načine slušanja glazbe iz dana u dan. Prema SoundScanovim istraživanjima navika potrošača glazbene industrije, već je samo prva četvrtina 2014. pokazala velike promjene u navikama ljubitelja glazbe.

Kupnja digitalnih pjesama smanjila se za 12.5%, dok je kupnja albuma zabilježila pad od 14.2%. U isto vrijeme, streaming servisi bilježe ogroman porast – u samo godinu dana dogodio se porast od čak 9 bilijuna streamova, što nam pokazuje, sada i prema istraživanjima, da se nalazimo u vremenu streamova, dok je download iza nas. Nije čudno što veliki izdavači žele vidjeti i svoju koricu kruha, zapravo – kolač, u cijeloj priči. 

SoundCloud je, kao jedna od vodećih sila glazbene industrije, svoj servis dugo uspio održavati pozivajući se na ‘rupu u zakonu’ DMCA-a (Digital Millennium Copyright Act-a), koji im je, u biti, omogućavao imunitet, oslanjajući se na činjenicu da glazbu ne uploada servis, već treća stranka – korisnici. Čudno je što ovakvi razgovori nisu krenuli i prije, no čini se da bi budućnost mogla donijeti promjene kojima, prvenstveno, neće biti zadovoljni korisnici (ponajviše producenti), a toga je svjestan i SoundCloud.

Prema nekoliko anonimnih izvora, SoundCloud će sada pregovarati s velikim labelovima, čija glazba preplavljuje Internet, pa tako i njihov servis. Tome je teško doskočiti, pogotovo ako vam i nije u najboljem interesu, no do (neželjenih?) promjena će, čini se doći. BPI (British Phonographic Industry) već je pokazala svoje zube djelovanjem na Googleu i Youtubeu, gdje, iako ne u potpunosti, uspjevaju ukloniti sadržaj na temelju povrede autorskih i izdavačkih prava. 

U SoundCloudu ovim razvojem događaja nisu sretni – no pričekajmo vidjeti što bi se moglo dogoditi. Hoće li bootleg uskoro biti stvar prošlosti? Naravno da neće, no mogle bi se dogoditi promjene koje će potaknuti nova rješenja. 

 

T