Richard Russell i nezaobilazan utjecaj labela XL Recordings

Britanska izdavačka kuća XL Recordings obilježila je čitavu jednu eru revolucionarne glazbe. Sa bendovima kao što su Basement Jaxx, Prodigy, White Stripes, Adele i Radiohead, bilo je teško ne preokrenuti gotovo svaki glazbeni pravac naglavačke.

PIŠE: Moreno Belić

Bilo bi pretenciozno reći da nam je Richard Russell dao jednu od najvećih glazbenih lekcija ikada, ali teško je oduprijeti se tom dojmu. Kao vlasnik XL Recordingsa, pretvorio ju je u vjerojatno najvažniju nezavisnu izdavačku kuću na svijetu. Uz već spomenute bendove, XL Recordings u svom portfolio ima izdanja Dizzeeja Rascala, Peaches, M.I.A., Gil Scott Herona, itd.

Činjenica da su se ovi artisti našli na istom mjestu nije puka slučajnost. Russell je oduvijek imao njušku za fantastičan talent i rijetko se koji label može pohvaliti sa ovakvom kolekcijom nezaboravnih izdanja. Okušao se čovjek i kao producent ali to nije urodilo pretjaranim plodom. Nije bed, jel’ tako? Richard nije tip koji će gurati svoju produkciju ljudima niz grlo iako ima jednu od najuspješnijih izdavačkih kuća na planeti.

Ni danas XL Recordings nema potrebu izdavati pedeset ploča svake godine jer, pošto Richard nikada nije htio izdati ploču pod svaku cijenu, naglasak nikada nije bio na kvantiteti. Zato je XL Recordings bila savršena izdavačka kuća za, recimo Prodigy, s obzirom na njihove petogodišnje razmake između albuma.

Kada ne vrti ploče u opakim klubovima, Richard producira dokumentarce kao što je naprimjer ‘Pay Close Attention’, u kojem s Keithom Flintom iz The Prodigy razgovara o dobu ravea. Pogledajte ga u nastavku.