The Prodigy izdaje novi album u veljači 2015.

Vrhunac ovih Firestartera bio je u 90-ima, s tim se svi možemo složiti. Time što su izdali tri epohalno revolucionarna albuma (‘Experience’, ‘Music For The Jilted Generation’ i ‘Fat Of The Land’), mogli su slobodno zacementirati svoju karijeru i otići na samom vrhuncu. Ali to nije bilo dovoljno.

Sa albumom ‘Always Outnumbered, Never Outgunned’ dogodilo se nešto čudnovato. Iako je trebalo šest godina da album napokon ugleda svjetlo dana, svijet je imao osjećaj kao da je izašao prerano tako da je album donekle ‘stavljen na ignore’ od strane globalnih dancera. Electro Punk kao da više nije bio neka furka ili je marketing navedenog albuma bio nevjerojatno loš s obzirom da Justice kao valjda najveći utjecaj svog albuma ‘Cross’ navode upravo ‘Always Outnumbered, Never Outgunned’. Ipak, bio je to Howlettov solo album bez pretjeranog utjecaja Keith Palmera i Keith Flinta.

Nekoliko godina kasnije izbacuju ‘Invaders Must Die’, koji je uspio zadovoljiti tinejdžere diljem svijeta, pa skoro i hardkor fanove. Međutim, postalo je očito da sa ta posljednja dva albuma, Liam Howlett više nije analogan lik (koliko god instagram fotke tvrdile suprotno) i njegov produkcijski proces nije uopće napredovao, već upravo suprotno.

Danas ti isti momci naveliko seru po EDM-u, USB dj-ima i ostalim stereotipima u obliku recimo Swedish House Mafie i Steve Aokia. To danas ipak zvuči tužno jer zašto bi likove koji su redefinirali elektronsku glazbu barem tri puta zabrinjavalo što hrpa debila svira glazbu s laptopa dok glume Mišu Kovača na centralnoj bini?

Uglavnom, sudeći po izjavama Liama Howletta za Q Magazine, novi album je ‘organski nasilan’, za razliku od valjda prethodnih albuma? Otkrio je i imena svega šest pjestama, iako će ih na albumu biti oko 12. Među tih tucet naći će se ‘Beyond The Death Ray’, ‘Ibiza’, ‘Nasty Nasty’, ‘Get Your Fight On’, ‘Wall Of Death’ i ‘Rottweiler’. ‘GYFO’ i ‘Rottweiler’ doživjele su svoju live premijeru pred par mjeseci. Iako, ne može se reći da je publika oduševljenja njima. Mi se u svakom slučaju veselimo albumu.

Moreno Belić