LDN Takeover 2 INTERVIEW: Mystic Stylez x Teklife x GLO$$Y

Porazgovarali smo s Mystic Stylez i GLO$$Y ekipom povodom LDN TAKEOVER 2 partyja u Beogradu. LONDON TAKEOVER je serijal ‘žurki’ kroz koji se prezentiraju nadolazeći i manje ili više etablirani londonski izvođači nove klupske glazbe.

Razgovarao: Miloš Radičević
Fotkala: Ana Maria Gašpar
Sa srpskog prilagodila: Daria Grudić

KADA I GDJE JE ODRŽAN PRVI LONDON TAKEOVER?

Stevie Whisper: Prvi smo radili za Novu godinu 2014. u Drugstoreu. Kroz druženja s ekipom iz Crystal Culture i Get Some spojili smo se s ekipom iz Londona, a usporedno s tim razvijao se i naš party te stigao do nivoa koji nam je omogućio da možemo bukirati artiste koji nam nisu nužno prijatelji, već i one koje slušamo i čiju muziku poštujemo. Prošle Nove godine je u pitanju bila apsolutno drugarska akcija, a ove godine već imamo tri bukinga.

1 (1)

ZAŠTO BAŠ LONDON TAKEOVER, S OBZIROM NA TO DA STE DIO ČIKAŠKOG KOLEKTIVA TEKLIFE?

Feloneezy: U posljednjih se par godina granica između američke i britanske klupske glazbe znatno pomomaknula. S obzirom na to da se u protekle 3-4 godine u britanskoj glazbi nije dogodilo ništa pretjerano inovativno, britanci su krenuli uvoziti više glazbe nego prije. I svi ovi DJ-evi koje ćemo slušati produciraju i puštaju miks britanske i američke klupske kulture, pa je samim time to mnogo manje striktno UK zvuk nego negada.

ČINI LI VAM SE DA JE FOOTWORK ZA NAŠE DOBA, U SMISLU PROGRESIVNOSTI I AVANGARDE, ONO ŠTO JE D’N’B BIO SREDINOM ’90-TIH?

Feloneezy: Mislim da je drum&bass doživio revival pre svega jer je footwork dozvolio da se dance glazbi opet podigne tempo.

Stevie Whisper: Za ovdašnje je uvjete vrlo diskutabilno spomenuti da se događa revival, pošto drum&bass suštinski sa naših prostora nikada nije ni otišao.

2 (1)

ŠTO MISLITE O FENOMENU FOOTWORKA I IMATE LI IKAKVU PREDODŽBU O TOME KAKO ĆE SE TAJ ZVUK DALJE RAZVIJATI?

Feloneezy: Mislim da je dosta oslobodio ritam. Iako footwork ima vrlo rigidnu strukturu i u tom striktnom okviru u kome je postavljen ima dosta mjesta da se eksperimentira. Za nekoga tko je potpuno neupućen, na prvo slušanje sve zvuči vrlo slično, ali za nas ostale to je vrlo bogat žanr. Vrlo je bitno da je ritam slobodan i, za razliku od striktno laptop muzike (pisanja midi informacija mišem), footwork njeguje hands-on pristup.

Stevie Whisper: Footwork ima tu neku organsku vrijednost zato što je gomila ritmova zapravo nastala iz ruku. Mislim da je footwork kao footwork u formi zaokružen, ali je već otišao daleko sa svim pravcima koji se na njega nadovezuju. Pojavilo se puno mikro pod-žanrova koji nemaju ni imena a koji su pod ozbiljnim uticajem footworka.

Feloneezy: Utjecao je i na house, utjecao je i na grime, utjecao je na dubstep. Ja mislim da je utjecao na sve sfere plesne glazbe, izuzev ovih koje nas nikad nisu ni zanimale. Producenti iz Chicaga radili su na tome da svoju glazbu rašire po svijetu i podijele ju sa svima.

NEDAVNO JE NA HYPERDUB KOMPILACIJI IZIŠLA I TRAKA FELONEEZYJA, JACKIEJA DAGGERA I DJ PAYPALA, KAKO JE DOŠLO DO TOGA?

Feloneezy: Kode9 je pitao Spinna, kao Rashadovog najbližeg prijatelja i suradnika, koga bi on htio na kompilaciji. On je izabrao, a Hyperdub sve realizirao. Kompilacija je posvećena DJ Rashadu i to je zapravo najbitnije.

4

MYSTIC STYLEZ JE JEDAN OD MALO SVJETSKI POZNATIH DJ KOLEKTIVA IZ REGIJE, DA LI SE NEŠTO TIME PROMIJENILO?

Feloneezy: Nije isto. Nije isto čak ni lokalno jer ljudi vole vidjeti nešto lokalno da uspijeva izvan tih okvira. Onima koji su normalni bude drago zbog toga.

Stevie Whisper: Mislim da su inozemni gigovi više bazirani na vašem prisustvu u TEKLIFE-u.

Feloneezy: Pa da. U principu smo Jackie Dagger i ja najvidljiviji u ekipi, a to svima donosi dobro.

KOJE ĆEMO IZVOĐAČE SLUŠATI NA LDN TAKEOVERU 2?

Mystic Stylez: Akito je 12. prosinca u 20/44. Visionist je 19. prosinca, također u 20/44 i to radi GLO$$Y ekipa uz našu punu podršku. U Drugstoreu 20. prosinca nastupa Neana.