Scenom na scenu: Riječko stanje uma

‘Scenom na scenu’ je kolumna riječkog promotora i velikog entuzijasta na underground sceni, Vojka Mecene, u kojoj se osvrće na pojave i trendove u glazbi i na lokalnoj sceni. U prvom izdanju komentira stanje uma i duha Riječana te potiče na akciju.

PIŠE: Vojko Mecena

Ovaj tekst trebao je biti posvećen riječkim klubovima. Klubove sam ipak odlučio ostaviti za neki drugi put. Nažalost ili na sreću, tema je stanje uma u Rijeci trenutno, koje se oslikava na riječku elektroničku i glazbenu scenu.

Kao što ste možda već čuli i/ili doživjeli, u Rijeci godišnje padne tri puta više kiše nego u Londonu. Riječka kiša i olovna nebesa kao da označavaju tešku depresiju koja se uvukla ispod kostiju mladih i ne tako mladih ljudi koji obitavaju u Rijeci. Dosada, kolotečina i ustajalost neke su od imenica koje često čujem u vokabularu onih koji opisuju današnje stanje u Rijeci. Možda više od kiše na to utječe poluuspješna tranzicija iz najjače jugoslavenske luke u grad uslužnih djelatnosti. U gradu konobara i trgovaca, konobari kupuju hlače, majice i košulje, trgovci odjećom i obućom piju kave kod tih istih konobara i stvara se začarani krug u kojem je Rijeka već dvadesetak godina. Možda se nađe koja kuna viška srijedom za Cinestar, kada su ulaznice 50% jeftinije (kad bi još i kokice bile 50% jeftinije, vrh). Mladoj osobi željnoj širenja vidika, sve ovo je poprilično demotivirajuće. Sve je više negodovanja, koje ponekad prelazi u bunt, ali onaj virtualni, uglavnom po facebooku.

Unnamed (4) (1)

Svim ljudima koji su malo ili puno nezadovoljni stanjem na sceni i stanjem općenito poručujem: stani ispred najvećeg ogledala kojeg imaš doma. Sada se nasmiješi. Onako iskreno. Tako, super. Sada smo krenuli. Nakon toga zapitaj se: kako bi ja možda malo mogao učiniti da bude bolje? I onda shvatiš da je mogućnosti bezbroj. Scena, to smo svi mi. A ukoliko si sa nečime možda nezadovoljan, napravi bolje. Promjena kreće od tebe. Ono što ja redovito radim, a čini mi se da na riječkoj sceni nije dovoljno prisutno je elektronički kružok. Skupi se vas troje, pet, deset; uzmete bilo kakvu opremu bilo kojeg dana u tjednu i svirate muziku. I pričate o istoj, komentirate, pratite trendove. Osim toga, naravno redovito posjećujte događaje koji vam se sviđaju, plaćajte upade (stvarno nisu toliko skupi) i slušajte. Slušajte muziku. To je možda najbitnije. Ponekad probajte doći u klub na sam početak, počujte što vam prvi DJ ima za reći. Da ne govorim kako je trenutno situacija takva da uglavnom sviraju domaće snage. Podržite ih. A ukoliko vam scena uopće nije bitna, onda kupite cugu u dućanu, sjednite na klupu u parku i nastavite zdvajati nad svojom nesretnom sudbom.

Sada ću rapidno prekinuti tekst jer se idem van prošetati. Kiša je stala.