Najavljen DRC – kućni rezač vinila

Razvoj tehnologije u glazbenoj industriji donio je povratak vinila koji već nekoliko godina ima izrazito uzlaznu putanju. U 2014. godini prodaja ploča najveća je u posljednjih 18 godina. Vrlo važnu ulogu u tome ima i elektronska glazba unutar koje je sve više ekskluzivno vinilnih etiketa te općenito DJ kultura koja je oduvijek njegovala vinil.

Takva ponuda i potražnja za plastikom dovele su do za sada tek najavljenog DRC (desktop recors cutter) stroja za rezanje vinila upotrebljivog u kućnom okruženju. Stroj bi omogućio izrezivanje vinila iz digitalnog formata u svega nekoliko minuta. Australski inovator Paul Butler Tayar i njegov Machina Pro tim započeli su kickstarter kampanju kojom pokušavaju prikupiti sredstva da proizvod zaživi sa pristupačnom cijenom.

Prisjetimo se, Vestax je imao sličan projekt nazvan VRX-2000. Stroj koji je bio omiljen među nekima, zbog svoje izrazito visoke cijene ipak nije ušao u širu uporabu. S obzirom na trenutnu potražnju za vinilnim izdanjima i potencijalnu pristupačnost ovoga stroja moguće je da ćemo vrlo skoro rezati ploče sa odabranim trakama u vlastitom aranžmanu, doslovce u maniri kako smo sve do nedavno ‘pržili’ CD-e. Kako će, i hoće li uopće eventualni razvoj ovakvog stroja utjecati na daljni razvoj i potražnju za pločama, vrijeme će pokazati.

Neven P.