SLUŠALI SMO: Lag – Fiend EP (MORD Rec.)

Novosadski producent, DJ i promotor underground zvuka – Miloš Martinov aka Lag ima novo vinil izdanje za MORD etiketu iz Roterdama. Ranu podršku za ovo sirovo techno izdanje dali su Surgeon, Marcel Dettmann, Tommy Four Seven, Adam Beyer, Slam, Len Faki, Gary Beck i mnogi drugi.

‘Fiend’ EP čine trake Kontrola’ i Trema’ uz 2 remiksa – Bas Mooy’ i ‘Clouds’, koje predstavljaju dvije strane medalje nastupa. ‘Trema’ predstavlja nesigurnost koja me skoro uvijek drma prije žurke i nestaje tek poslije par traka, kada ‘opipam’ publiku i osjetim da je sve sa opremom okej, dok je ‘Kontrola’ momenat kada se sve kockice slože i kada osjećam da će što god pustim sljedeće – dobro da izvoza ljude’.

Unnamed (2) (2)

Prema njegovom mišljenju, obje su stvari i dobre i loše, jer ‘njihov odnos i postojanje moj posao čini uzbudljivim, ali trema zna biti izjedajuća, dok kontrola može biti podmukla i varljiva. ‘The Fiend’ u ovom slučaju predstavlja pribjegavanje nekim pristupima koji bi uklonili potencijalnu tegobu treme i izdaju kontrole, ali koji će isto tako učiniti da se izgubim ja sam u svemu tome i da se pretvorim u samo još jednog ‘bota’, tj. ‘puštača muzike’ bez karaktera i duše’.

U paketu se nalazi i remiks gazde MORD etikete, Basa Mooya, čije setove možete čuti u ozloglašenom Berghainu i Panorama Baru u Berlinu. Remiks u dub techno stilu prostor ostavlja samo za minimalistične isjeckane vokale, masan groove i suptilne teksture čije pucketanje štipa bubnjiće. Uz njega stoji i ‘Clouds’, remiks pjesme ‘Trema’ koji će fanove oldschool techno scene vratiti u raniji techno groove, koji je dominirao prije par desetljeća.

Unnamed (1) (2)

Sve u svemu sretni smo što je ovaj EP ugledao svjetlost dana, jer kako Lag kaže “…samo u slučaju Kontrole – to je traka od koje sam (ironično) tri puta odustajao i proklinjao je, kleo se da nikada neće izaći… ali je čovek još prije mene prepoznao potencijal i sada sam mu vrlo zahvalan da je ta traka na EP-u…” Ovaj EP je inače naziv “Fiend” dobio po demonu koji kako Lag kaže “…nudi riješenje tvojih problema, za neku cijenu naravno.”

Nadamo se da će i vama ova glazbena poslastica riješiti neke probleme, ali ne uz previsoku cijenu.

U nastavku možete čuti preview izdanja.

soundcloud.com/lag

Vladimir Trifunović

(prilagođeno sa srpskog)