Mislav Bobić: ‘Od Barbe očekujemo deliciju svakih mjesec dana’

Krajem svibnja u klubu Sirup održan je party na kojem je uz gostovanje Marca Bernardija i Delta Funktionena predstavljen Burekov podlabel Barba Recordings. Kako je nastao, kakvi su planovi za budućnost, koja imena možemo očekivati na ovoj etiketi te još mnogo zanimljivih informacija ispričao nam je Mislav, koji je zajedno s Pytzekom idejni začetnik i pokretač projekta.

RAZGOVARALA: Nina Tomljanović

Barba Recordings zamišljen je kao platforma za izdanja technoidnijeg zvuka, koja bi bila manje eksperimentalnog, a više klupskog karaktera. Njegovi osnivači su cijenjeni domaći DJ-evi i glazbeni entuzijasti koji uspješno surađuju posljednje dvije godine.

> Barba recordings je podlabel sad već popularnog Bureka. Reci nam nešto više o Barbi? > Barba Records je nova etiketa iz Burek obitelji, koja je ovih dana konačno startala nakon skoro godinu dana kašnjenja. Ne žalimo se jer za dobru priču nikad nije kasno. Nema se za sada šta puno za reći jer želja je da ubuduće glazba koja se izdaje na toj etiketi bude sama po sebi predmet razgovora. Dakle, morati ćemo se još malo strpiti što se toga tiče.

> Odakle ideja o pokretanju podlabela? > Pridružio sam se Pytzeku u vođenju cijele Burek priče negdje oko izlaska 5. ploče na matičnoj etiketi, u tom momentu zvuk je bio u neku ruku već definiran. Inače, tko nije upoznat, može posjetiti našu stranicu na burekmusic.com. Između ostalog, ima tamo i dobrih podcasta, od domaćih snaga do međunardnih poznatih DJ-eva i producenata. Htio bih naglasiti da osobno volim i pratim dosta raznoliku muziku, a konkretno house mi je oduvijek bio ‘napet’, posebice ako je inspiriran crnačkom glazbom. Između ostalog, u isto sam vrijeme veliki ljubitelj pretežno crnačkog techno zvuka te sam odavno imao želju jednog dana takve stvari i izdavati, čak možda nešto slično i sam stvarati. Nakon odrađenog ‘testnog’ A&R (artist and repertoire) posla na sedmoj Burek ploči, za koju sam zamolio svog poznanika Denisa iz Rusije da nešto napravi pod imenom ‘Information Ghetto’, dogovoreno je da startamo sa podlejblom koji bi bio platforma za buduća izdanja tehnoidnijeg zvuka. Manje experimetalnog, a više klupskog karaktera. Htio bih ovom prilikom spomenuti i da se ‘kuha’ još jedan podlabel pod nazivom Pomalo!, na kojem će se izdavati opuštenija, više neka toplija mjuza, ne nužno klupskog karaktera.

Unnamed (2) (3)

> Kakav će zvuk producirati Barba records? > Barba ulovi, probere pa skuha već nešto fino. A udica se uglavnom baca na veće dobine jer tamo je često puno bolji ulov. Konkretnije, biti će tu naravno i lijepe i pozitivne muzike, ali i brutalnijeg te maničnog zvuka kako i doliči jednom opakom liku kao što je naš Barba. Kako bi se najbolje stekao dojam njemu karakterističnog zvuka, sugeriram da svatko koga zanima, posluša jednosatni DJ miks kojeg je Marco Bernardi napravio probravši stvari sa izdanja pripremljenih za 2015. godinu. To će ovih dana biti slobodno u obliku streama na Barbinoj soundcloud stranici. Inače, Bernardijeva prva ploča za Barbu je trenutno u prodaji, a za točno mjesec dana, slijedi i drugi dio tog dvostrukog 12” vinil izdanja. Generalno očekujemo od Barbe po jednu deliciju svakih mjesec dana. Velika želja nam je nakon afirmacije u tom nekom, ipak relativno malom međunarodnom underground svijetu, gdje se generalno proda 300-600 ploča po izdanju, skupiti jednog dana i solidan materijal domaćih artista te izdati ploču kojom bi približili tu, po nama jaku, domaću ekipu producenata vanjskom tržištu.

> Po čemu se Barba razlikuje od drugih zagrebačkih labelova? > Iskreno, ne vodimo se time, te nam to nije motivacijski faktor pri procesu odabira materijala koji će Barba izdati. Isto tako ne ide se za zadovoljavanjem nekih trenutnih trendova. Kao što i sama imena čije ploče izdajemo o tome na kraju krajeva i govore jer, imamo veterane ali i neke nove klince, kristalno čist zvuk ali i ‘mutan’ koji je u zadnje vrijeme popularan. U vezi potonjeg, danas se (pre)često radi o forsiranju takvog zvuka, koji je u biti tipičan za neka stara vremena u kojima je to jednostavno bio rezultat dostupnije tehnologije korištene u stvaralačkom procesu. Mišljenja smo da, ako već generalno pričamo o zagrebačkoj sceni, da je itekako zdrava te u neku ruku potvrđuje da kreativnost caruje u teška vremena, što je trenutno slučaj. Otvaraju se record shoppovi, pojavljuju se novi labelovi, odlična underground imena skoro svaki vikend sviraju u gradu, publika je nevjerojatno educirana, pojavljuju se novi producenti, itd. Da se vratim na temu drugih labelova – super sretni smo kada se pojavi svaki novi label jer zajedno smo jači, kak se veli. Veseli nas takav pozitivan trend jer, s obzirom da se ne radi o financijskoj dobiti, to je dokaz da postoje ljudi koji od srca rade stvari koje vole te time pridonose domaćoj sceni.

Unnamed (1) (3)

> Koji su do sada zanimljivi DJ-i i producenti imali svoja izdanja za Barbu?  > Naravno da bismo voljeli da su sva izdanja zanimljiva publici. O ukusima se ne spori, kako se kaže, stoga se nadamo da će slušatelji, DJ-i, kolekcionari i ini, uvijek moći probrati nešto po svom ukusu. Otuda i namjera da pauze između izdanje budu minimalne, tim više ako već postoji kvalitetan materijal koji samo čeka da bude izdan. Što se tiče samih izdanja, prva ploča od LD Neroa, koji izdaje još jednu ploču uskoro pod drugim, u produžetku spomenutim imenom, je trenutno vani. Zatim već spomenuta dupla ploča od Marca Bernardija, legende iz Bristola sa hrpetinom izdanja na svim ključnim underground labelovima, će isto uskoro biti u prodaji. Nadalje, Alex Cortex, veteran techno scene danas blizak KiIllekill ekipi, pa Heinrich Dressel tj. Valerio sa fantastičnog MinimalRome labela iz susjedne nam Italije, nadalje tu je i FBK, pravog imena Kevin Kennedy, pulen legendarnog Anthony ‘Shake’ Shakira iz Detroita te Gosub, odličan producent elektro muzike kojeg pratim već dobrih 15-ak godina. Velika nam je čast imati i izdanje od DJStingray313 iz Detroita koji je između ostalog bio i DJ grupe Drexciya, mislim da poznavateljima elektronske glazbe nema potrebe išta više dodavati. Zatim pak od UK imena imamo odličnog producenta imena Perseus Traxx, koji je već jednom navodno razorio u dragom nam Das Hausu u Zagrebu i koji je po nama, napravio divnu ploču za Barbu. Nadalje tu je i Irac pod imenom Lerosa, fantastičan DJ i producent kojeg ćete imati priliku čuti sljedeći mjesec na drugoj Barbinoj večeri u zagrebačkom Sirupu, zajedno sa legendom techno scene iz još davnih 90-tih godina, Aubreyjem. Prošli vikend je odvrtio u Berghainu, a uskoro mu izlazi remiks na Matroplexu.

Što se tiče gotovih ploča imamo i Nubian Mindza koji radi vrlo eklektičan miks elektronske muzike preko petnaest godina, to će nesumljivo biti jaka ploča za klupski ambijent. Naravno, nismo mogli zaobići i često viđenog po Zagrebu, Nielsa aka Delta Funktionena, koji bi trebao ovih dana početi raditi na novom materijalu za Barbu i koji je na prvom Barba partiju odličnim DJ setom u Sirupu u 8 ujutro uz pljesak publike završio tu odličnu večer.

U ulozi remiksera pojavljuju se face kao što je još jedan od relativno svježijih nada iz Detroita, DJ Plural koji uskoro izdaje ploču na legendarnoj Juan Atkinsovoj etiketi, opakom Metroplexu. Zatim afirmirani te super poznat producent JTC, pravog imena Tadd Mullinix koji je napravio čak dva remiksa za Barbu. Tu je zvjezda zahtjevnije publike ‘tehnjava’ scene imena Terrence Dixon, aka Population One, koji je več zaradio staus živuće legende detroitskog techna, a kojeg smo zahvaljujući Barbinom mudrom strpljenju ipak na kraju uspjeli odraditi, usprkos najavi da se povlači iz svijeta produkcije. I za kraj, tu je mlada faca s trenutno mega popularnog labela L.I.E.S., Florian Kupfer sa svojim suhim ali u pravom ambijentu, devastirajućim remiksom.

> Postoje li još neka imena koja su vam u planu u skorijoj budućnosti? > S obzirom na to da smo tek počeli, valja pričekati i još vidjeti što budućnost nosi, ali u jedno smo sigurni – Barba kako i doliči, neumorno lovi.

soundcloud.com/barba_records

discogs.com/label/769940-Barba-Records