MEET THE LABEL: Young Turks

Young Turks je nezavisna britanska izdavačka kuća koju je 2006. godine pokrenuo Caius Pawson kao svojevrsnu podružnicu već etabliranog britanskog labela XL Recordings. Caiusov put prema vlasniku izdavačke kuće dogodio se sasvim slučajno.

Pawson je imao tek 19 godina kada je u svom noćnom klubu organizirao party pod nazivom Young Turks. Upravo se tada dogodila ključna prekretnica – policijska racija okupirala je čitav klub i zaplijenila pića, novac i ozvučenje. Vidno revoltiran i pomalo rezignirani Caius tada je prepoznao Richarda Russella, inače vlasnika i osnivača XL Recordingsa, koji je s osmijehom na licu promatrao 3 000 posjetitelja kluba kako uz uvrede komadima leda gađaju provoditelje zakona. Caius mu je prišao, a Russell zaključio: “Ovo je super! Trebaš osnovati izdavačku kuću kao dio XL-a, nazovi je Young Turks”. Pawson je poslušao savjet i iskoristio ga kao smjernicu za buduća glazbeno–menadžerska djelovanja.

Young Turks prvih je godina bila mala i nerazvikana glazbeno–distribucijska tvrtka, bez ijednog zvučnog imena kojeg bi mogli iskoristiti kao primjer globalno uspješne suradnje. No, Caius je ubrzo prepoznao talent tada još nimalo popularnog benda, čiji će ugovor s Young Turks kućom i jedne i druge učiniti planetarno popularnima. Radi se o bendu The xx s kojim, ironično, nijedna druga izdavača kuća nije željela surađivati, a čiji je menadžer danas upravo Pawson. Nakon samo dvije godine kolaboracije s YT-om, bend je prodao više od tri milijuna primjeraka prva dva albuma te ostvario 657 milijuna pogleda na mrežama.

Od tada je sve išlo lakše, perspektivni glazbenici samoinicijativno su počeli izražavati želju za Young Turks potpisom na svojim projektima. Jedan od njih, britanski glazbenik Sampha,  2008. godine potpisuje za YT. Ipak, novačenje mladih nada nije točka na i Pawsonova projekta. Nedavno je došao na ideju Young Turks festivala, čija je prva mini inačica organizirana u siječnju ove godine u Meksiku.

Izvođači koji su trenutno pod okriljem ove diskografske kuće su FKA Twigs, Jamie xx, John Talabot, Koreless, Pional, Quirke, Sampha, SBTRKT te The xx. Neki od izvođača koji su surađivali s labelom su i Chairlift, Gang Gang Dance, Glasser, Holy Fuck, Jessie Ware, Kwes, Wavves itd.

Budući da je Young Turks danas utjecajan i uspješan label koji objedinjuje širok spektar različitih glazbenih žanrova, u nastavku možete preslušati/pogledati presjek recentnih izdanja za Young Turks – 5 ovogodišnjih pjesama aktualnih izvođača.

Ena Carić