Casio predstavlja revolucionarno praktične kontrolere

Ekipa Casiovog odjela za razvoj intrumenata u polju elektronske glazbe najavila je dva uređaja koja donose stanovite novitete na tržište DJ opreme – jednostavne i vrlo praktične kontrolere iz Trackformer serije.

Prvi uređaj orijentiran je na DJing, a radi se o XW-DJ1 DJ kontroleru. Uređaj će sadržavati poveći jog wheel ili kotačić koji bi, što zbog svojih dimenzija, a što zbog hrapave površine trebao simulirati miksanje na gramofonskim pločama. Uz kotačić kao jedan od glavnih aduta, uređaj će sadržavati i kontrole za filtere i cross-fader, a u kombinaciji sa djay2 mobilnom smartphone aplikacijom omogućuje kontrolu nad cue točkama, loopovima, sinkronizacijom tempa i drugim standardnim kontroler funkcijama.

Casio XW-DJ1_F_i Phone 6_01mat 800

Praktičnu prednost ovog kontrolera čine njegova spojivost na smartphone, ugrađeni zvučnik te USB napajanje uz mogućnost korištenja AA baterija.  Revolucionarnost ovog kontrolera upravo je njegova samostalnost u odnosu na računalo, time i povećana mobilnost. Funkcije koje nudi odgovaraju primjerice Traktor ili Serato softverskim paketima, čije korištenje inače podrazumijeva korištenje računala. Uređaj bi se trebao pojaviti na policama 15. siječnja, a njegova okvirna cijena će biti 300 dolara.

Drugi najavljeni uređaj, XW–PD1 Groove Center, u većoj je mjeri orjentiran na produkcijske zahvate. Omogućavati će manipulacije na razini live nastupa, kao i izravno stvaranje glazbe uz korištenje široke baze uzoraka. Glavni adut ovoga uređaja čini 16 gumba koji omogućuju vizualizaciju ritmičke strukture, čime pojednostavnjuje manipulaciju njome.

Dj2

Uz to, uređaj će sadržavati širok raspon efekata, kao i synthesizer engine. Mogućnosti ovoga uređaja mogu se opisati kao svojevrsno pojednostavljenje jezgrenih funkcija Ableton softvera, također bez korištenja računala.  Uređaj bi se trebao pojaviti na policama 15. ožujka, a njegova okvirna cijena biti će 400 dolara.

Uređaji će se moći koristiti i u tandemu te će tako korišteni omogućavati live remiksiranje traka, u čemu će biti daleko najjednostavniji setup koji omogućava takav tip manipulacije.

Neven Prišuta