Poslušajte novi album Janka Novoselića

Osim što je poznat kao jedan od najboljih domaćih bubnjara, vrhunski jazz glazbenik i član TBF-a, Janko Novoselić je skladatelj i producent koji se nikada nije mogao vezati samo za jednu vrstu glazbe.

Pored TBF-a, mogli smo ga slušati kao dio bendova Vještice, Tobogan, Bilk i drugih, te u ozbiljnijim, jazz sastavima i suradnjama. Svoj prvi samostalni album ‘Krakow’ objavio je 2012. godine, početkom 2013. pokreće vlastiti elektronski live projekt Strobelyx, a krajem iste godine Janko Novoselić objavljuje i kompilaciju vlastitih ambijentalnih skladbi ‘Quark Prelude’. Radio je glazbu i za kazalište, film i televiziju, a prošle je godine pokrenuo projekt Disko Dabar s Ratkom Filipovićem Examineom.

Pred nama je njegov novi solo album ‘Fantazija’, koji je u potpunosti sam napisao, odsvirao i producirao, a fokusiran je na nepravilne mjere, syntheve i polifoni pristup kompoziciji.  Trenutno ga se može samo preslušati na YouTubeu, a izlazi krajem veljače ili početkom ožujka na Zona Music Promotionu, u digitalnom obliku i na CD-u.

Ove će godine izdati još jedan album u suradnji s ansamblom, a evo što Janko kaže o ‘Fantaziji’: Od instrumenata sam koristio bubnjeve, gitare, razne sintesajzere, softverske programe i neke analogne klavijature. Na nekim mjestima koristim i glas, ali više kao zvukovnu boju kako bih zadržao ambijentalni i instrumentalni pristup. Stilski album prolazi kroz čitav niz različitih žanrova, od ambijentalnih drone atmosfera do više klupski izraženijih ritmova, i svega što se nalazi između. Album je povezan u jednu cjelinu tako da glazba u kontinuitetu priča svoju priču od kad stisnete play pa sve do samoga kraja. Naziv Fantazija označava prvenstveno glazbenu formu koja proizlazi još iz 19. stoljeća kad su u formi fantazije pisali skladatelji klasične glazbe. Slušajući neke klavirske skladbe koje je napisao Brahms, a koje su upravo u toj formi, sinulo mi je da je to savršeni naslov i oblik koji mogu iskoristiti za svoj materijal. Naravno, riječ fantazija očito ima i druga značenja koja ostavljam slušatelju i slušateljici da otkriju sami za sebe’.

PIŠE: Daria Grudić
PHOTO: Julien Duval