Neobične ploče otisnute na odbačenim rendgenskim snimkama

U londonskoj galeriji ‘The Horse Hospital’ održava se neobična izložba vinil ploča izrađena od recikliranih rendgenskih snimki.

Ploče koje su kolokvijalno nazivali “Kosti” ili “Rebra” izrađivale su se u Sovjetskoj Rusiji u kojoj je bilo zabranjeno slušati zapadnjačku glazbu kako stanovnici ne bi slučajno pali pod utjecaj Zapadne kulture. Poratni sovjetski režim zabranjivao je slušanje rock ‘n’ rolla i jazza koji su bili popularni 1950-tih i početkom 1960-tih godina.

Ovakvo cenzuriranje nije uspjelo zaustaviti ljude da slušaju omiljenu glazbu, a teška dostupnost i skupoća originalnih ploča potaknula je kreativce na izradu neobičnih vinil ploča. Netko je shvatio da može na jeftin način duplicirati ploče od odbačenih bolničkih rendgenskih snimki na isto tako jeftino prerađenom gramofonu. Snimke su rezane u krug sa škaricama za manikuru, u sredini je uz pomoć cigarete probušena rupa kako bi kopija ploče stala na gramofon, a na kraju bi se ‘ugravirali’ zvukovi pritiskom originalne ploče na kopiju. Iako su takve kopije imale lošu kvalitetu zvuka i bile su kratkog vijeka, njihova upotreba trajala je punih 15 godina, a sada taj period prigodno nazivaju “Doba Kosti”.

Kako su zvučale neobično lijepe i pomalo zastrašujuće rendgenske ploče, možete poslušati ovdje. https://x-rayaudio.squarespace.com/about/

Rebra

 

Kosti2

Kosti1

Kosti3