Upoznajte Kučku!

Kučku bi mogli nazvati australskom Björk hrvatskog ‘imena’. Premda joj ime automatski implicira na povezanost s balkanskim podnebljem, ono je jedina spona ovog glazbenog projekta s našim prostorima.

Na službenoj stranici stoji kako je kučka srpsko-hrvatski prijevod riječi bitch i time ova intrigantna lingvistička priča završava, a fokus se premješta na ono bitno – glazbu. KUČKA je elektro-pop projekt Laure Jane Lowther, glazbenice iz Pertha, koja je debitantski EP objavila 2012. godine putem australskog labela Wood & Wire. Eklektičnim mixtapeom dominira elektro-pop izričaj, a sofisticiranim je kombiniranjem elektronike s organskim zvukom stvoren jedinstveni sonični kolaž glazbenih boja. EP je reizdan prošle godine za francusku etiketu Nuun Records, a objavljeni su i spotovi za pjesme ‘Rewind’ i ‘Phantasy’. U veljači prošle godine, KUČKA je potpisala ugovor s Danielom Santom iz agencije Harbour, priključivši se time booking listi na kojoj su, između ostalih, Lorde te Oliver Tank.

Dvije pjesme s debitantskog albuma ‘Long.Live.A$AP’ njujorškog repera A$AP Rockyja uključuju Laurine vokale, a u The Guardianu je 2013. godine uvrštena na popis 5 australskih bendova koji zaslužuju pozornost. Iako koncipiran kao solo-projekt nastao u Laurinoj spavaćoj sobi, live nastupi uključuju i tročlani bend (Jake Steele, Catie Campbell, Rosie Taylor). Očaravajuće krhki vokal koji neodoljivo podsjeća na Joannu Newsom, nekonvencionalna struktura pjesama i dojmljivi performansi razlog su zbog kojeg australska glazbena svita KUČKU nerijetko uspoređuje s Björk.

Profilična je australska elektronska scena posljednjih godina iznjedrila brojne glazbenike koji su postali relevantni i na globalnoj razini, a taj se fenomen uspješno nastavlja. Pjesmom Divinity’, preludijem u nadolazeći EP, kojom zalazi u nešto opskurniju sferu od dosadašnjeg prevladavajućeg elektro-popa, te slojevitom produkcijom koja karakterizira istu, KUČKA nastavlja trend lokalno – globalne gradacije na glazbenoj sceni.


Ena Carić