PREDSTAVLJAMO: Active Line Six ‘2015’ EP

Active Line Six glazbom se počeo baviti sa 16. godina i već godinu dana kasnije postaje najmlađi rezident DJ u Kulušiću. Nedavno se počeo baviti produkcijom, izdao je za Sci+Tec, Funk ‘n’ Deep, Consumed, a svoj posljedni EP ‘2015’ izdao je za Decoded Records.

RAZGOVARALA: Azra Hajdari

>> Izdao si novi EP za Decoded Records, koliko si dugo radio na njemu?
EP pod nazivom ‘2015’ izašao je 2. veljače na šibenskoj etiketi Decoded records. Ne mogu točno odrediti koliko sam ukupno sati radio na njemu, ali ajmo reći desetak dana po par sati dnevno.

>> Koliko dugo se baviš produkcijom?
Produkcijom se ne bavim dugo, od listopada 2010. godine kada sam napravio prvi korak i naručio sa ebaya LOGIC 9 program za produkciju i prve midi klavijature.

>> Na početku svoje karijere puštao si sa ploča, da li ti to nedostaje? Koliko ploča posjeduješ?
Može se reći da mi jako fali taj topli zvuk s ploča, pucketanje, prebiranje omota raznih formata, boja, crteža, da se nešto vrti ispred mene. Ne fali mi tegljenje stotine ploča u koferima i torbama zbog kojih su mi se, moram priznati, malo iskrivila ramena. Broj ploča? Nisam više siguran, ali od 1994. godine do 2007. godine sam skupio nekakvih 3000 komada. Nešto podjelio, nešto prodao…

>> Da li se sa sjetom prisjetiš vremena Kulušića i suradnje sa Kikijem i Frajmanom?
Da, nikada neću zaboraviti Kulušić i ta dva vrhunska majstora elektronske glazbe koja su promovirala underground kulturu u vrijeme najžeščih ratnih sukoba u Hrvatskoj. Nikako ne smijem zaboraviti i Aquarius klub, gdje su Kiki i Frajman bili autori programa SABOTAGE, kasnije LOOPS, koji je uz razna gostovanja inozemnih DJ-a i producenata bio ‘edukacijski centar’ techno glazbe u to vrijeme. Često sam bježao od kuće po noći da bi mogao biti sa njima na Radiju 101 dok su vodili program pod nazivom DEEP FM.

>> Osim Kikija i Frajmana, tko je još utjecao na tvoj glazbeni izričaj u samim početcima?
Dinko Bazadona je pokrenuo serijal elektronskih partija srijedom u Gjuri pod nazivom BIZZARE,  dok su Kiki i Frajman naginjali uglavnom njemačkoj techno produkciji. Dinko je definitivno gurao londonski sound u to vrijeme i meni je to bilo jako zanimljivo. Kasnije je Dinko u suradnji sa Damirom Cuculićem otvorio prvi dućan s pločama, pretežito su se mogla na policama naći njemačka, belgijska i engleska techno izdanja. Puno sam love ostavio tamo. I na kraju, neizostavni TOP DJ MAG, jedina emisija na HRT-u koja je promovirala elektronsku glazbu u to vrijeme.

>> Da li se tvoj glazbeni izričaj promjenio od tvojih samih početaka 1994. godine i ako da, na koji način?
Naravno, ono što sam puštao sa 17 godina ne puštam više u 37-oj godini, ali sam zahvalan za svaki period u mom životu koji me naposljetku izgradio prema smjeru kojim idem danas. Krenuo sam s tranceom, potom je uslijedio progressive house,  vocal house, tech house, da bi od 2010. godine puštao i producirao isključivo techno i tech-house sa elementima minimala.

ALS LOGO Glow

>> Jedini si producent za sada iz Hrvatske kojeg je potpisao Grammyjem nagrađeni Dubfire,  kako ti je to uspjelo?
Za mene je to bio vrlo neočekivan i pozitivan šok. Kako mi je to uspjelo, niti sam ne znam, osim što sam mjesecima radio u studiju, slao demo produkciju njegovoj etiketi SCI+TEC, da bi me u jednom trenutku osobno Ali Shirazinia – Dubfire dodao na skype i tu je sve počelo. Od tada kontaktiramo preko skajpa i nakon toga je uslijedio ugovor za traku ‘Roller Coaster’’ koja je izašla u travnju 2014. godine na istoimenoj etiketi. Sada radim na posebnom EP-u od četiri trake za istoimeni label.

>> Kakvi su ti planovi za ovu godinu? Da li ćeš i ove godine nastupiti na Ultri u Splitu?
Nadam se. Iako je underground manje zastupljen na Ultri, nevjerovatna je snaga njihovog marketinga, što bilo kojem DJ-u koji nastupa na Ultri definitivno može pomoći u daljnjoj karijeri. Sprema se i prvi album od deset traka, koji će biti vani do sredine/kraja 2015. godine.

>> Što misliš o EDM-u?
Ništa, osobno me ne zanima taj pop EDM big room sound piskutavih sintheva sa bezbroj brejkova i dizalica. Ne vidim se u tome i po meni je to glazba za klince.

>> Da li živiš isključivo od DJ-inga i produciranja?
Nikako, pogotovo sa ovakvim underground trakama koje radim. Ovo je čista ljubav i radim to isključivo radi sebe i svog gušta, što kvalitetnije mogu u ovom trenutku. Za sada sam fokusiran više na izdanja i manje na svirke pa ćemo vidjeti gdje će me to odvesti. Imam vrlo pozitivan feedback od raznih svjetskih underground DJ-eva i producenata tako da ima potencijala, no ne želim se sada zamarati sa time, osim da što kvalitetnije napravim slijedeći EP ili singl. Svaka traka mora biti kvalitetnija od one prethodne, i vjerujte mi, nije lako. Trenutno živim od prodaje muzičkih instrumenata, što je moja druga ljubav uz glazbu. Sve više je mladih koje zanima produkcija, a s obzirom na iskustvo mogu im puno pomoći u tome kako da izaberu najbolje za svoje trenutne potrebe. I ovim putem poručujem svima koje zanima DJ-ing ili produkcija neka mi se slobodno jave,  svakom ću pomoći koliko god mogu. U planu je i radionica za DJ-e i producente.

>> Što bi poručio mladima koji se misle baviti produkcijom ili DJ-ingom?
U danjašnje vrijeme je ovo ‘kruh sa sedam kora’. Nema slave preko noći, isključivo predan rad, kvaliteta i ljubav će vas odvesti tamo gdje želite biti. Pripremite se na puno rada i odricanja, loših i dobrih trenutaka, radite predano, ali pametno. Trebat će vam i malo sreće. Spoj kvalitete i sreće odvest ce vas daleko.