Patricia Lay-Dorsey: “Zovu me Techno Baka”

Upoznajte Patriciu Lay-Dorsey, 72-godišnju američku fotografkinju koja se unatoč teškoj pokretljivosti zaljubila u elektronsku glazbu i festivale.

“Techno Baka” ili kako su je originalno nazvali “Grandma Techno” zavoljela je elektronsku glazbu kada je 2005. godine odlučila posjetiti festival Movement u Detroitu. Iako je teško pokretna zbog multiple skleroze i kreće se uz pomoć motoriziranog skutera, to je nije spriječilo u njenoj želji da otkrije što je to elektronska glazba. Kada je 2005. godine prvi puta posjetila Movement festival bila je potpuna nesvjesna koncepta elektronske glazbe, a sada zna razlikovati sve žanrove. “Pustite mi techno, pustite mi dub, sad znam sve imenovati” kaže Patricia.

“Techno baka” je posjetila svaki Movement festival od tada i postala lokalni heroj, a 2012. godine je o njoj snimljen dokumentarac. Na festivalu se druži i fotogafira sa oduševljenim posjetiteljima i pleše na DJ setove Carl Craiga i DJ Sneaka. Pokazala je da se, ne samo kao osoba sa invaliditetom, nego kao i osoba treće životne dobi može izvrsno zabaviti i povezati sa čak trostruko mlađima ljudima od sebe.

Pogledajte video koji mnoge ljude inspirira već godinama.

Azra H.