Blokiran ulazak na KaZantip festival

KaZantip festival se trebao održati danas, ali su ga kambodžanske vlasti odlučile otkazati zbog ‘nepristojnog turizma’.

KaZantip festival održavao se više od dvadeset godina na obalama Krima, a ove godine preselio se na otok Koh Puos u Kambodži. Festival je već trebao ranije biti otkazan zbog istog razloga, ali su vlasti ipak dozvolile njegovo održavanje kada su organizatori i posjetitelji obećali da će poštivati lokalne običaje.

Danas, na sam početak održavanja desetodnevnog događaja, vlasti su blokirale most koji vodi do otoka Koh Puos i na taj način spriječili posjetiteljima dolazak na festivalsko odredište. Zamjenik guvernera Chhin Seng Nguon je rekao da su snage sigurnosti stacionirane na samom otoku, a organizatori su zamoljeni da potpišu ugovor kojim pristaju na zaustavljanje aktivnosti na otoku, a ukoliko ova odluka vlade bude zanemarena, prijete im pravni postupci. Ovu odluku kambodžanski dužnosnici navodno su donijeli kada su vidjeli ‘festivalske aktivnosti poput seksi plesa, seksa u javnosti i kockanja‘ na društvenim mrežama. ‘Naš glavni fokus je na ekoturizmu i kulturnom turizmu, nama ne treba nepristojan turizam‘ poručili su kambodžanske vlasti.

KaZantip nije prvi puta zabranjen i prisiljen na selidbu. Nakon što su ga organizatori morali preseliti sa Krimskog poluotoka zbog političkih nemira, preselili su se u Gruziju, ali ni gruzijske vlasti nisu našle razumijevanje za hedonističku prirodu ovog festivala.

Organizatori festivala poručuju: ‘Nadamo se da nitko ne sumnja da se Republika KaZantip može brzo kretati u prostoru i stvoriti kolonije u roku od nekoliko mjeseci.’