Roisin Murphy nakon devet godina izdaje novi album

Bivša pjevačica Moloka najavila je svoj povratak nakon posljednjeg albuma ‘Overpowered’ iz 2007. godine te otkrila ime svog novog albuma i što ju je inspiriralo za njen prvi singl.

Disko kraljica Róisín Murphy vratila se sa detaljima o svom novom albumu ‘Hairless Toys‘ i prvom singlu sa albuma ‘Gone Fishing‘ te je također najavila niz koncerata. Dokumentarni film iz 1990. godine ‘Paris Is Burning‘ inspirirao je pjevačicu za naslovnu traku ‘Gone Fishing’. ‘Ova pjesma je napisana nakon što sam pogledala dokumentarni film ‘Paris Is Burning’. Bila sam duboko dirnuta ovim filmom‘ kaže Róisín Murphy.
Film ‘Paris Is Burning‘ opisuje kako je glazba utjecala na afrikoamerikance, latinoamerikance, homoseksualce i transrodne osobe kao izopćenike u društvu u to doba koji su bili poznati pod nazivom ‘La Bejina djeca‘. Pepper La Beija bio je jedna od najznačajnijih figura koja je okupljala oko sebe ‘ball culture’ scenu tijekom ’80-tih i ’90-tih godina, a dokumentarac kritičari hvale kao vrlo važan prikaz istraživanja rase, klase, spola i seksualnosti u Americi. 

Stvaranje ove kulture je brilijantna reakcija na progon i razočaranje, maštu i hrabrost tih klinaca koja jednostavno ulijeva strahopoštovanje. Zamislila sam pjesmu ‘Gone Fishing’  kao brodvejsku glazbenu verziju ove priče. Izgradili su vlastiti svijet, sigurniji svijet i stvorili novu, bolju obitelj u obliku glazbe i mladenačke subkulture i to je tema na koju ću se osvrnuti na svom albumu ‘Hairless Toys’ dodaje Róisín Murphy.

U nastavku poslušajte prvi singl ‘Gone Fishing’ te pogledajte popis pjesama sa novog albuma i najavljene koncerte.

Hairless Toys:

01 Gone Fishing
02 Evil Eyes
03 Exploitation
04 Uninvited Guest
05 Exile
06 House of Glass
07 Hairless Toys (Gotta Hurt)
08 Unputdownable

Róisín Murphy – koncerti:

05-16 London, England – Roundhouse
05-22 Amsterdam, Netherlands – Paradiso
05-23 Brussels, Belgium – Ancienne Belgique 
05-24 Mannheim, Germany – Maifield Derby
05-30 Hamburg, Germany – Große Freiheit 36
05-31 Berlin, Germnay – Berlin Festival
06-19 Barcelona, Spain – Sonar Festival
06-26 Werchter, Belgium – The Barn
09-05 Dublin, Ireland – Electric Picnic
09-13 Isle of Wight, England – Bestival

Azra H.