Upoznajte novi audiovizualni projekt NO BALANCE

‘Cilj nam je eksperimentiranje s raznim žanrovima i pod-žanrovima elektronske glazbe, popraćenim futurističkom vizualnom estetikom dot-com generacije’, objašnjava kreativni duo.

U pomalo tajanstvenoj najavi za NO BALANCE, projekt je opisan kao ‘novonastali audiovizualni projekt dvoje najboljih prijatelja s adresom u Zagrebu‘. O sebi nisu rekli mnogo, osim da su se upoznali u klupama splitske srednje škole, a prijateljstvo nastavili na Studiju tržišnih komunikacija u Zagrebu. Nakon devet godina druženja i ljubavi prema glazbi, estetici i noćnom životu, realizirali su ideju koja se pomalo razvijala svih tih godina.

‘Kroz studij smo naučili prihvatiti sistem u kojem svi danas živimo i odlučili su iskoristiti estetiku koja ih okružuje te ju ukorporirati u sam projekt. Smatramo se generacijom koja živi digitalnu kulturu u virtualnoj stvarnosti i imamo viziju kombiniranja elektronske glazbe s postmodernom estetikom, kako bi od već postojećeg stvorili nešto inovativno‘, kažu.

U subotu, 25. travnja u Sirupu, održava se prvi NO BALANCE party, na kojem će nastupiti, Insect Elektrika LIVE, jedan od prvih čeških live actova, DJ Labud (Ekstrakt), koji također brije na vizuale i nedavno je povodom 5. rođendana Ekstrakta imao izložbu plakata, a tu je i trancer Val Vashar, te domaćini NO BALANCE. Cilj je eventa line-upom objediniti različite glazbene pravce u savršenu simbiozu te prezentirati jedan od eksperimenata NO BALANCE projekta.

Njihova nam se ideja jako dopala, vizuali izgledaju zanimljivo a line-up je bomba, stoga smo im požurili postaviti nekoliko pitanja i saznati više o njima i projektu, a u nastavku možete čuti miks LILACUBE i pogledati YNGHD-ov video.

>> Tko su tih dvoje prijatelja, imena i/ili nadimci, čime se bave, što su u horoskopu?
LILACUBE i YNGHD / Ela i Hrtz; su dvoje najboljih prijatelja punih 10 godina. Dolaze iz Splita, a nedavno su diplomirali na menadžmentu tržišnih komunikacija u Zagrebu. Horoskop im se poklapa oko vage (Ela u podznaku / Hrtz u znaku) iz čega i proizlazi prvobitna ideja o imenu projekta. Trenutno oboje traže posao u struci, dok se sa strane lagano realizira novonastali projekt NO BALANCE.

>> Što će tko raditi za NO BALANCE?
LILACUBE je DJ, a YNGHD VJ – oboje novopečeni. NO BALANCE je zamišljen kao projekt s ciljem promicanja kvalitetne elektronske glazbe popraćene estetikom novih medija kako bi se ponudilo jedinstveno iskustvo. U tom kontekstu, pošto smo na samom početku, još se točno ni ne zna što točno tko radi, osim već spomenutog da Ela pušta glazbu a Hrtz video, ali već se da pomalo naslutiti da Eli uz kreativnu leži i poslovna strana – bookiranje izvođača, prostora etc., a Hrtziju kreativna i komunikacijska – osmišljavanje samih koncepata etc. No, pošto smo oboje mladi i nemamo baš iskustva, svoje konkretne uloge još tražimo, radimo individualno i surađujemo s kolegama na sceni.

>> Postoji li poseban razlog zašto su za prvi event odabrani baš Insekt Elektrika, Labud i Val Vashar?
INSECT ELEKTRIKA nam je jedan od dražih LIVE actova koje smo doživjeli u zadnje vrijeme, te smo se za njih odlučili ne samo zbog odlične glazbe i live nastupa, već i zbog toga što ih povezuje jednako dugo prijateljstvo kao nas dvoje. Labud i Val Vashar su nam se najbolje uklapali u koncept koji smo zamislili, te imamo općenitu ideju spajanja različitih glazbenih stilova u savršenu simbiozu. 25. travnja realiziramo tu ideju u klubu SIRUP i sigurni smo da će to biti LIVE za pamćenje.

>> Kako bi u tri riječi opisala NO BALANCE vizuale?
Nadrealni Post-Potrošački Transhumanizam.

>> Koje glazbene smjerove i stilove možemo očekivati?
LILACUBE ima širok stil, bira ih po potrebi kluba i konceptu eventa te je na samom početku, tako da je još u eksperimentalnoj fazi kao i sam projekt. Svoj zvuk voli opisati kao mračni minimal s elementima trancea uz techno podlogu. Uz to ima drugu stranu gdje prevladava hip hop / grime / future pop. Što se tiče NO BALANCE programa, ograničavanje nam nikad nije bila jača strana, tako da se može se očekivati apsolutno sve od elektronske glazbe. Cilj nam je eksperimentiranje s raznim žanrovima i pod-žanrovima popraćenih futurističkom vizualnom estetikom dot-com generacije.

facebook.com/n0balance

soundcloud.com/insectelektrika
soundcloud.com/dj-labud
soundcloud.com/val_vashar

NOTE: NO BALANCE ekipa vas poziva u petak, 27. veljače u klub Attack, gdje se održava još jedan sličan eksperimentalni audiovizualni projekt ‘E-MAIL MY HEART’, koji organizira ŽIVA MUZIKA. | Event link: facebook.com/events/1445976442359144

Daria Grudić