INTERVIEW+PODCAST: Cloudfactory

Matija Vojvodić aka Cloudfactory, zagrebački je producent i multiinstrumentalist klasičnog obrazovanja, koji se okrenuo elektronskoj glazbi i produkciji. Dio je benda TOMISLAV, piše za glazbeni portal i, kako sam kaže, slijedi elektronsku glazbu kamo god ga odvede. S vlastitim projektom i produkcijom svirao je na festivalima Moving i Input te De:sonanz u Skopju, a surađivao je i sa Hartera festivalom na njihovoj smartphone aplikaciji ‘TrnTrn’, radio je glazbu za dugometražni film te internacionalne izložbe. Saznajte više o Cloudfactoryju i poslušajte njegov Podcast za Klubikon.

RAZGOVARALA: Daria Grudić
FOTKE:
Ksen Junez

> Imaš li kakvih novosti? Na čemu trenutno radiš i s kim?
Za početak, dogovaram detalje oko prvog Cloudfactory albuma koji će biti izdan na Export labelu. Jednu pjesmu remiksirao je Stèv, odlični producent koji izdaje na Emancipatorovom labelu Loci Records i za berlinski Project Mooncircle. Također, punom parom radim na novom projektu Junez, koji radim s Ksen. od početka ove godine i na kojem trenutno surađujemo s japanskom producenticom i pjevacicom Rin. Završio sam glazbu za video redateljice Nikoline Barić, uskoro smo gotovi i s glazbom za kratki film finske producentice Emilije Haukke.

> Kad smo kod soundtracka za film… Nicolas Jaar je dodao starom armenskom experimentalnom filmu vlastiti soundtrack. Kojem bi ti filmu najradije dodao vlastitu glazbu?
Filmove uvijek gledam kroz zvuk i soundtrack mi je naravno jako bitan aspekt doživljaja filma. Volim oživljavati film atmosferama i sve više se bacam u tu vrstu glazbene produkcije. Trenutno su mi zanimljivi dokumentarci jer se u njima bilježe pravi događaji i stvarne emocije. ‘Jodorowsky’s Dune’ je remek dijelo dokumentarnog filma s odličnom glazbom Kurta Stenzela. Izdvojio bih i ‘Searching for Sugarman’, dokumentarni film o kantautoru Sixtou Rodriguezu. Da mogu birati radio bih soundtrack za Ridley Scottov friško najavljen nastavak Blade Runnera.

Cf Podcast (1)

> Koji ti je najdraži dio opreme, efekt, zvuk?
Ja sam totalni gear junkie, pogotovo za vintage analognom opremom ali isto tako vjerujem i u funkcionalnost opreme koju kupujem. Roland SH-101 mi je još uvijek najdraži dio opreme.

> Nedavno ste ti i Liik predstavili zanimljiv AV projekt u Francuskom paviljonu, hoćete li nastaviti suradnju na nekim novim projektima?
Definitivno. Od Ornamenta, Cloudfactory AV livea kojeg smo predstavili na Illectricity festivalu i Hatcha u Francuskom paviljonu, raditi s Ivanom je uvijek super iskustvo. Trenutno razvijamo nove ideje i dogovaramo prijave na festivale jer želimo dalje gurati i slične projekte uz naravno Cloudfactory AV live.

> Kako izgleda tvoj radni dan, imaš li raspored, plan, program, radiš li svaki dan, perferiraš li dan ili noć?
Kombiniram svakodnevni posao s produkcijom glazbe i to s tolikim intezitetom da mi ne ostaje bas vremena za socijalizaciju i izlaske. Na mjuzi radim svakodnevno i perferiram raditi po danu. Nekakav specijalni raspored nemam osim kada mi je stvarno gusto, kao zadnja dva mjeseca prošle godine kada sam radio na liveu za Illectricity i za Hatch u Francuskom paviljonu. Tada mi je raspored bio nužan da sve pohvatam.

> Koji su ti trenutno najzanimljiviji producenti?
Pratim dosta producenata i glazbenika, bendova, labelova. Warlus Ghost mi je bio veliko iznenađenje kada je izbacio svoj prvi album na Project Mooncircle prošle godine. Svježinu zvuka koju sam u njegovom albumu otkrio mogao bi usporediti s trenutkom kada sam prvi puta čuo Boards of Canada. Pratim Clarka još od albuma Iradelphic, njegova produkcija mi je uvijek odlična. A remiks koji je napravio za Mike Milosha poslušam često. Dvojac MUTUAL koji izdaje na istom labelu kao i Kimekai, Hush Hush records, izbacio je svjež EP, Fran Seven s Atomnationa mi je super, s Ghostlya Lord Raja i Shigeto, Finkov novi album s Ninja Tunea

> Možemo li te negdje čuti u skorijoj budućnosti?
Više sam orijentiran na izdanja, ali biti će vjerujem što umjetničkih projekata što AV live performansa s Liikom. 

> Reci nam nešto o podcastu. Možeš li nam izdvojiti jednu stvar iz miksa?
Isto kao i kod produkcije pjesme, miks kod mene ima neku pozadinsku priču a inspiracija za ovu su granice između triphopa, future beats i house, techno glazbe. Prije nego sam počeo raditi na podcastu imao sam ideju napraviti 4/4 miks koji će biti trippy. U miks obično stavljam glazbu koju u tom trenu slušam, pa su tu npr. Weval, odličan nizozemski duo koji su do sada imali svoja izdanja na Atomnationu i Kompaktu, već spomenuti MUTUAL te predivni José González.

facebook.com/cloudfactory.official
soundcloud.com/cloud-factory

facebook.com/tomislav.official