INTERVIEW: Enzo Siragusa uoči partyja u Kameleonu

U susret još jednom Cruisu na kojem će 7.3. u splitskom klubu Kameleon nastupiti poznati DJ, producent i vlasnik labela Fuse, porazgovarali smo s glavnim kormilarom te večeri – Enzom Siragusom.

RAZGOVARALA: Jelena Cikatić

Kao što svi već znamo, strastveni si ljubitelj zvuka, clubber, DJ, producent, vlasnik labela i još štošta. U dodiru si s elektroničkom glazbom već desetljećima, bilo kao producent, DJ, organizator ili jednostavno kao dio publike, putuješ po cijelom svijetu i istražuješ glazbenu kulturu. Što se promijenilo od dana kada si počeo pa sve do sada?
Mnoge su se stvari promijenile: sama glazba, droga koja ju je oblikovala, korporacije koje su komercijalizirale elektronsku glazbu, kulture koje su proizašle iz različitih glazbenih scena. Ona stvar koja se nije promijenila je moja strast prema svemu tome. Odrastao sam na rejvu i rejverska kultura je velik dio mog života.

Postoji li neki trenutak, priča ili situacija koja ti padne napamet kada razmišljaš o svojoj karijeri i životnom iskustvu koje si stekao?
Ima ih jako puno. Jedan koji se ističe je baš od prošlog tjedna. Autom sam prolazio centrom Londona, bila je subota popodne i vraćao sam se s aerodroma, odnosno iz Istanbula gdje sam svirao večer prije. Prolazio sam kroz Hearn Street Carpark gdje smo priređivali subotnje rejvove i pomislio sam ‘Moj život je san’. Imao sam mogućnost večer prije svirati u gradu koji možda nikada u životu ne bih ni posjetio, a sada sam u Londonu i idem naštimati zvuk za rejv na kojem sam headliner. Jako sam zahvalan za sve što mi je moja karijera pružila.

Što misliš o Ibizi? Neki kažu da je izgubila stari šarm i nije više što je nekad bila, a neki su još uvijek zagrijani. Što se tebi sviđa, a što misliš da se treba promijeniti?
Odlazim na Ibizu još od ’96. godine i naravno da je to tada bilo drugačije mjesto. Ljudima koji dolaze prvi put definitivno će biti doživljaj, to je i dalje čarobno mjesto i prekrasan otok. Komercijalizaciju Ibize i mašineriju novca teško je zaustaviti, ali kad se na jednom mjestu uvjeti promijene, to otvara mogućnost za neke nove stvari na nekom drugom mjestu.

U svijetu se trenutno stvara puno odlične glazbe i brojni mladi talentirani DJ-i i producenti svakodnevno ulaze na party scenu. Možeš li nam reći koji su tvoji favoriti među newcomerima i na koga bismo trebali obratiti pažnju?
Čuo sam da ima neki tip Mariano iz Hrvatske koji navodno ima dosta novih igračaka u svom studiju i koji će mi poslati neku super muziku! 😀 Ima dosta novih imena i vrlo uzbudljive glazbe – London Seb Zito, Richa NxT, Dana Farselrelli i Archie Hamilton stvarno pomiču granice i razvijaju vlastiti zvuk.

Tko ti je bio favorit kada si tek počeo i zašto?
LTJ Bukem. Njegova glazba na njegovim labelima poput Good Lookin i Lookin Good Records imala je najveći utjecaj na mene. Ritam i emocija u njegovoj glazbi su nešto čemu još uvijek težim.

Koji je tvoj najdraži festival na kojem bi svaki pravi clubber trebao biti i iskusiti čaroliju elektroničke glazbe i plesne kulture? I koji ti je najdraži klub?
Bilo mi je super svirati na Sonusu prije dvije godine, ekipa iz Cosmopopa stvarno zna prirediti dobar rejv. Sunwaves ja također zakon, tamo sam bio prije par godina. Svirat ću i na Gotwood festivalu u Velikoj Britaniji ove godine, a on je više fokusiran na britanske underground artiste, tako da se tome stvarno veselim. Klubova u kojima volim svirati ima stvarno puno – Mint u Leedsu, Sub Club u Glasgowu i Village Underground u Londonu, svi imaju odlične sound systeme. Sviđa mi se klub Amnesia na Ibizi, san mi je svirati tamo.

Koji ti je najdraži vinyl trenutno?
Jedan maleni koji nije napustio moju torbu još od 2002. godine i nosim ga na svaki gig: Hanna – Time, sa starog američkog labela ViVA.

S obzirom da si sa Sicilije, znači da imaš nepce za dobru hranu. Postoji li nešto posebno što bi volio probati za vrijeme boravka u Splitu?
Zadnji put kada sam bio u Hrvatskoj pojeo sam najbolju hobotnicu s grila koju sam ikada probao. Jest ću plodove mora, to je sigurno.

Što možemo u bliskoj budućnosti očekivati od tebe? Osim odličnog partija u Splitu.
Radim dosta glazbe u zadnje vrijeme, imam nekoliko novih samostalnih traka, ali i suradnji s imenima kao što su Livio&Roby, Guti, Seb Zito, tINI & Antony DiFrancesco, Rich NxT… Puno dobre glazbe trenutno čeka da je dovršim.

Ima li nešto posebno čemu se trenutno veseliš ili je vrijeme za odmaranje?
Upravo sam izgradio studio u Londonu tako da se veselim provođenju vremena u njemu.

FB EVENT: https://www.facebook.com/events/1540207879592830

10968433_1418864025073467_6108175175773747340_n