Snimka Kraftwerkove opreme postala viralna senzacija

Na Youtubeu je objavljen video live 3D nastupa pionira njemačke elektronske scene, Kraftwerka. Snimka je to s nastupa u amsterdamskom klubu Paradiso koji se pokazao zahvalnom lokacijom za znatiželjnog snimatelja s balkona.

Njemački elektronski magazin FAZE prvi je objavio članak o videu, kritizirajući pritom visoku cijenu karata i članove benda jer tijekom nastupa surfaju internetom čime umanjuju kvalitetu svog performansa.

Skladatelj, elektronski glazbenik i vizualni umjetnik, Peter Kirn, na svom je portalu, Create Digital Music, identificirao dio mašinerije kojom Kraftwerk raspolaže – DAW i plug-in kontrolnu površinu Novation ZeRO Sl MkII, Maschine kontroler, MIDI klavijature, iPad itd. Video je potaknuo brojne rasprave na društvenim mrežama, a jedna od zanimljivijih pretpostavki je ta da je članovima benda prilikom koncerta dosadno pa provjeravaju e-mailove.

Većina se ipak slaže da, odmakom od analognog štiha na kojem je utemeljen velik dio njihova stvaralaštva i primjenom nove tehnologije 21. stoljeća, kultna njemačka “elektrana”, zajedno s audiovizualnim spektaklima koje pruža uživo, zasigurno spada u jednu od najznačajnijih i najutjecajnijih pojava u sferi popularne kulture i moderne elektronske glazbe.

U nastavku možete pogledati video, a, ukoliko ste zaintrigirani tehnološkim aspektom ove priče, NA LINKU možete provjeriti popis opreme kojom je bend raspolagao u dosadašnjoj karijeri.

 

Ena C.