Love parade na berlinskim ulicama?

Na ulicama berlina gdje je prvi puta i održana, parada ljubavi i za mnoge rejv svi rejvova mogla bi doživjeti reinkarnaciju.

Prvi love parade održan je 1989. godine – nakon pada Berlinskog zida koji je razdvajao istočni i zapadni dio skoro 30 godina, koji je najbolji način za obilježavanje tog velikog povijesnog događaja ako ne partyjem koji je, kako mu i ime govori, slavio ljubav, slobodu i glazbu?

Zamišljena kao politička demonstracija, prva parada je na ulicama Berlina okupila oko 150 ljudi i uz moto ‘mir, ljubav i palačinke’ redovito se održavala do 1996. godina. S obzirom da je festival sve godine doživljavao sve veći boom i okupljao ne samo rejvere iz Njemačke, nego i susjednih zemalja, Parada i više od milijun njezinih obožavatelja premješteni su u Großer Tiergarten u središtu Berlina. Tamo se održavala do 2003. godine nakon čega je zbog financijskih razloga otkazana i opet oživljena 2006. godine. Sljedeće godine je opet otkazana u Berlinu i premještena u Essen gdje je svejedno zabilježeno više od milijun rejvera, a 2008. je održana u Dortmundu gdje je doživjela svoj vrhunac zabavljajući njih 1 600 000. U 2009. je planirana za Bochum te ponovno otkazana, a 2010. u Duisburgu se pokazala kao kobna – tada je prvi put održana u zatvorenom prostoru te je od silne gužve poginula 21 osoba, a 500-tinjak ih je bilo ozlijeđeno. Iz poštovanja prema žrtvama, organizatori su odlučili okončati paradu ljubavi.

Ove godine Jens Hohmann, 42-godišnji partijaner, želi paradu dovesti kući te će 18. srpnja berlinskim ulicama proći vlak ljubavi, odnosno automobili iz kojih će treštati najbolje od techna s prethodnih parada. Potporu je već dobio od brojinih organizatora, klubova i promotora, a na Facebooku je svoj dolazak potvrdilo već više od 17 000 ljudi.

Love parade groznica nije tresla samo Njemačku – neka varijanta iste se odvijala i u zemljama poput Južne i Sjeverne Amerike, Argentine, Brazila, pa čak i u susjednoj nam BIH. Koliko će biti uspješan njen povratak na berlinske ulice, vrijeme će pokazati.