Predstavljamo label: HOUSE IS OK || FREE DL

House Is OK label pokrenut je 2012. godine u suradnji dugogodišnjih prijatelja, Marka Pelaića Homeboya iz Zagreba, te Olivera Achatza i Janisa iz Frankfurta. Na taj su se potez odlučili kako bi izdavali vlastitu glazbu, te glazbu producenata koji također klupsku glazbu doživljavaju kao igralište i platformu za nove ideje fokusirane na plesni podij. Cilj im je izdavati kvalitetnu glazbu za slušatelje, plesače i DJ-eve.

U Mastersu će se 14. ožujka održati House Is OK večer na kojoj će nastupiti izvođači s labela – TCB (The Citizen’s Band), Oliver Achatz, Janis i Homeboy. Kako bi saznali više o labelu, ekipi i o tome što možemo očekivati u Mastersu, popričali smo s Homeboyem. Nakon što se informirate, možete poslušati i besplatno skinuti traku Olivera Achatza ‘L.A. Cure (Dynamodyse Wears L.A. Gear Mix)’ sa ‘We Make Music Vol.2’ kompilacije.

FB event: HOUSE IS OK @ MASTERS

Kako se zakuhala ideja za House Is OK i koliko je potrajala realizacija?
Mislim da se inicijalna ideja zakuhala 2011. Ja sam tad taman imao neka prva ‘ozbiljnija’ izdanja, bio sam među ostalima potpisao release za Hypercolour. Janis i Oli su mi pričali o ideji da pokrenu label, naštampaju 300 ploča i ručno pečatiraju te prodaju kroz vlastitu distribuciju. S obzirom na to da ja nisam baš bio najzadovoljniji načinom rada s drugim etiketama, pridružio sam im se i predložio da nađemo profesionalnu distribuciju i zajedno krenemo u nešto. Od tog razgovora do prve ploče je onda prošlo nekih 18 mjeseci.


 
Kako ste podijelili među sobom posao, tko je za što zadužen?
Svatko radi što stigne, iako se okvirno može reći da se Oli najviše bavi administracijom, komunicira sa štamparijom, rješava svu papirologiju s GEMA-om i distribucijom, piše račune… Ja sam zadužen za komunikaciju oko promocije, bavim se društvenim mrežama, dogovaram label večeri i radim dio A&R-a za label, dok Janis uglavnom zafrkava mene i Olija i uglavnom nam otežava posao (haha). 
 
Što se trenutno kuha, možemo li očekivati neke novosti uskoro?
Trenutno imamo moj EP u produkciji, ovaj tjedan je krenula promocija, tako da će se kroz par dana početi pojavljivati na radiju i drugim medijima. Izlazi sredinom travnja i već sam jako uzbuđen oko toga. Nakon mene ide EP od TCB-a, kojem se posebno veselimo, jer će na njemu biti i remiks od Romana Fluegela
 
Iako imate zajednički cilj i viziju pod okriljem labela, postoje li neke značajnije razlike u vašem stilu?
Osnovna vizija i cilj nam je jednostavno izdavati glazbu koja nam se sviđa. Samo ime je očito ironično, tako da se ne ograničavamo ni na jedan žanr, jedino što je okvirno je da se prije svega radi o klupskoj, plesnoj glazbi. Iako, ako bi nam neki artist dao genijalan ambient EP, ako nam se svidi, izdali bi ga, nismo ograničeni s te strane. 

Naravno da je svatko od nas malo drugačiji i da nam se glazba razlikuje, ali upravo to je zanimljivo. Da sva trojica koristimo iste sinteve, semplove i radimo iste stvari bilo bi dosadno. Ista stvar vrijedi i za artiste s kojima surađujemo, ne tražimo ljude koji će raditi istu glazbu kao mi, već tražimo ljude sa svježim i zabavnim idejama.


 
Možeš li u tri riječi opisati glazbu koju bi izdali na House Is OK-u?
Svježe, melodično, zabavno.

Što biste izdvojili kao najveća postignuća u dosadašnjem radu labela?
Od kad smo krenuli nižu nam se mali uspjesi pa mi je teško govoriti o najvećem, nadam se štoviše da će se taj niz nastaviti i da nam najveći uspjesi tek dolaze, ali izdvojio bih nedavno debitiranje u Robert Johnsonu gdje smo odradili svoju prvu label večer. Naravno, remiks od Romana koji izlazi uskoro je isto veliki uspjeh za nas. Smiješno je kad se sjetim da smo u sve to krenuli iz zabave i pokušavamo zaista biti nepretenciozni u svemu tome i kad onda skužiš da odjednom surađuješ sa svojim herojima iz mladosti i shvatiš koliko je to sve skupa dobra stvar. 
 
Kako je bilo u Robert Johnsonu, kakav je bio Feedback? 
Bilo je super! Imali smo dovoljno ljudi, TCB je odsvirao izvrstan live set, glazba je stala tek nešto prije sedam ujutro, tako da je stvarno bio lijepi debut za label, ali naravno prije partija je poslije partija i ima stvari koje bi sljedeći put drugačije napravili. Osobno mi je to već bio drugi put da sam tamo svirao, tako da sam se osjećao kao doma, a i njihovi rezidenti nam sviraju izdanja od prve ploče, tako da su nas zaista svi primili kao da smo već dio obitelji i to je bio vrlo dobar osjećaj. 


 
Kakav je plan za dalje, postoje li neki novi postavljeni ciljevi?
Plan je nastaviti dalje i doći do desetog izdanja. Imamo već neke ideje što bi nakon ove dvije nadolazeće ploče mogli raditi, ali ne želimo još otkrivati previše. 
 
Jeste li razmišljali o izdavanju nekih hrvatskih producenata?
Naravno! S tim da moram priznati da dobivamo više demo snimki od njemačkih producenata nego od hrvatskih. Nadam se da će ovaj intervju motivirati neke domaće ljude da nam nešto pošalju, a i bacili smo oko na dvoje, troje ljudi koji su nam zanimljivi. 
 
Hoćete li nastupiti na nekim festivalima ove godine?
Zasad nam festivali još nisu na radaru, više se koncentriramo da izdamo još više dobre glazbe i da se etabliramo u klubovima. 
 
Što možemo očekivati u Mastersu?
S obzirom na to da će se skupiti cijela ekipa s labela će biti vrlo šareni i veseo program. Cilj nam je rasplesati ljude i zabaviti se uz dobru glazbu do jutra.

OSVOJI UPAD >>> Dijelimo 2×1 upad za HOUSE IS OK večer u Mastersu, javite nam se u komentarima ispod objave ovog intervjua, a mi ćemo u podne na dan eventa proglasiti dobitnike. Vidimo se u mraku Mastersa!

facebook.com/pages/House-Is-OK/ 
soundcloud.com/house-is-ok

RAZGOVARALA: Daria Grudić