Kako tehnologija obogaćuje festivalski doživljaj

Ubrzani razvoj tehnologije sve više preoblikuje kulturu – informacije i nove tehnologije su postale norma i pronašle su način da se u potpunosti isprepletu s našom svakodnevicom, pa čak i festivalskom.

Organizacija SFX Entertainment Co i Tomorrowland, festival koji se nalazi u njenoj organizaciji, uistinu su prihvatili sve što tehnologija trenutno nudi i odlučili time svojim posjetiteljima pružiti totalno novo iskustvo. 

Svako tko je ikada bio na nekom većem festivalu elektronske glazbe, sigurno je svjedočio i nedostatcima koje oni imaju – loše WiFi povezivost, ogromne gužve, čekanje u redu za karte, gnjavaža pri baratanju novcem i osobnim stvarima… Sve te stvari stvorile su potrebu za pojednostavljivanjem i poboljšavanjem logistike festivala. Srećom za fanove i polaznike festivala, SFX je pronašla način kako da se priključi tehnološkoj revoluciji. 

Još od prošle godine ulaznice, odnosno narukvice za Tomorrowland dolaze u obliku ‘nosive tehnologije’ koje u sebi objedinjuju puno različitih i uzbudljivih opcija. U sebi sadrže osobne informacije polaznika koje ne samo da štede papir, nego i smanjuju mogućnost gubitka ulaznica i samim time i redove na help desku. Ove narukvice omogućavaju i eliminiranje gotovine jer bi sav novac koji se troši na pića, hranu i ostalo može biti ‘učitan’ na narukvicu i tako polaznicima brigu oko novca i njegovog gubtika preusmjeriti na još više uživanja na festivalu. 

Narukvice također emitiraju i ultravisoke radijske frekvencije koje polaznicima omogućuju spajanje kada istovremeno pritisnu srcoliko dugme na narukvici, a tada dobiju i e-mail s linkom na njihov profil na Facebooku kako bi prijateljstvo mogli nastaviti i kad festival završi. Na narukvicama se također nalazi i LED svjetlo koje s udaljenosti može aktivirati sami festival i polaznicima prirediti dojmljivi light show.

Osim ovih inovacija, SFX misli i na svoje fanove koji ne mogu biti na mjestu akcije – opremanjem festivalskog prostora DSLR kamerama koje hvataju visokokvalitetne, interaktivne fotografije koje je moguće rotirati za 360 stupnjeva, omogućena je virtualna obilaznica čitavog Tomorrowlanda, odnosno sve pozornice, kamp i umjetničke izložbe.

Koristeći sve ove inovacije, organizacija festivala se na osobnijoj razini spaja sa svojim polaznicima i pruža im bogatije, a jednostavnije festivalsko iskustvo. Očito je da su festivali postali plodno tlo za eksperimentiranje, razvijanje i implementiranje različitih tehnoloških ideja. Od vizualizacija do live streamova i svjetlosnih efekata, tehnologija je udahnula novu dimenziju festivalskom doživljaju.